RO EN
السلة فارغة

INS: Ponderea persoanelor subocupate din populatia activa a fost de 1,9% in 2020

Rata somajului este cel mai vizibil indicator rezultat din Ancheta fortei de munca in gospodarii, utilizat pentru a caracteriza o multitudine de aspecte economice si sociale. Alaturi de acesta, pentru a oferi o imagine completa a situatiei si evolutiei pietei muncii, INS publica, cu periodicitate anuala, un set de 3 indicatori, reprezentand categorii de populatie ocupata sau inactiva avand unele similitudini cu populatia in somaj si grade diferite de atasament fata de piata muncii (comparativ cu situatia standard a categoriei din care fac parte) si anume:
- persoane subocupate;
- persoane inactive care cauta un loc de munca, dar nu sunt disponibile sa inceapa lucrul;
- persoane inactive care nu cauta un loc de munca, dar sunt disponibile sa inceapa lucrul.
Ultimii 2 indicatori („persoane inactive care cauta un loc de munca, dar nu sunt disponibile sa inceapa lucrul” si „persoane inactive care nu cauta un loc de munca, dar sunt disponibile sa inceapa lucrul”), alcatuiesc impreuna „forta de munca potentiala aditionala”.
Setul de 3 indicatori constituie „arii” de intrepatrundere intre populatia ocupata si cea in somaj, pe de o parte, si intre someri si populatia inactiva, pe de alta parte.
In anul 2020, 171,0 mii persoane ocupate cu program partial doreau si erau disponibile sa lucreze mai multe ore decat in prezent, fiind considerate persoane subocupate. Aceasta categorie de persoane a reprezentat 1,9% din populatia activa, 2,0% din populatia ocupata si 29,4% din numarul total al persoanelor care lucrau cu program de lucru partial. Fata de anul precedent, numarul persoanelor subocupate a scazut cu 21,6 mii.
Din randul populatiei inactive in varsta de 15-74 ani (5760,3 mii persoane), 117,9 mii persoane faceau parte din forta de munca potentiala aditionala (in crestere cu 2,1 mii fata de anul precedent). Dintre acestea:
- 117,4 mii erau disponibile sa inceapa lucrul, dar nu cautau un loc de munca. In anul 2020, raportul procentual dintre aceasta categorie de persoane si populatia activa a fost de 1,3%.
- doar un numar nesemnificativ de persoane* care faceau parte din forta de munca potentiala aditionala desi cautau un loc de munca, nu erau disponibile sa inceapa lucrul.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter