RO EN
السلة فارغة

Generatia Z: 82% din tineri isi aleg jobul in functie de ceea ce le place sa faca

Reprezentantii generatiei Z sustin ca fac achizitii echilibrate, in egala masura in online si offline, in vreme ce mai mult de jumatate dintre tineri (51%) si-au propus sa economiseasca si sa castige mai multi bani (48%), in 2021, comparativ cu pierderile suferite anul trecut, arata datele studiului national Insights PulseZ. De asemenea, 62% dintre participanti considera implinirea personala ca fiind cea mai importanta in viata, urmata de independenta financiara (57%) si de sanatate (41%), iar 82% dintre tinerii din Romania isi aleg, astazi, jobul in functie de ceea ce le place sa faca cel mai mult.
Studiul „Insights PulseZ”, aflat la cea de-a doua editie nationala, a fost conceput si coordonat de specialistii programelor nationale antreprenoriale „Vreau sa Fiu Antreprenor” (VSFA) si „Insights” - din cadrul organizatiei Romanian Business Leaders (RBL) si realizat de agentia de studii de piata iZi data in randul a aproximativ 1.200 de tineri din Romania - pe un esantion reprezentativ la nivel national (urban+rural, tineri cu varste cuprinse intre 16 si 24 de ani). Cercetarea s-a axat pe mai multe aspecte, printre care si atitudinea tinerilor referitoare la bani, pe gestionarea resurselor financiare si preferintele lor de achizitie, precum si pe factorii motivatori in alegerea unui job si a ghidarii in viata, in noul context pandemic – in randul membrilor generatiei Z (cei nascuti dupa 1995, cunoscuti ca iGeneration, Centannials sau „nativi digitali”), in perioada iunie-iulie 2021, comparativ cu valul 2020 (perioada mai-iunie 2021, cand a fost desfasurata prima editie a studiului).
Atitudinea tinerilor fata de bani
Mai mult de jumatate dintre tinerii intervievati (51%) in cadrul studiului Insights PulseZ marturisesc ca focusul lor pentru 2021 s-a axat pe economisire, in masura in care 2020 le-a generat pierderi financiare. Totodata, 48% dintre ei si-au propus, anul acesta, sa castige mai mult (vs. 33% in 2020).
De asemenea, 45% dintre participanti spun ca sunt mult mai atenti la cheltuielile pe care le fac, in vreme ce 25% dintre ei si-au propus sa investeasca mai mult ca anul trecut. De altfel, intentiile de investitii se remarca indeosebi in randul sexului masculin (33%), in comparatie cu reprezentantele sexului feminin (18%). Interesant este faptul ca intentiile de a investi se remarca mai mult in randul tinerilor cu varste cuprinse intre 16 si 18 ani (30%) decat in cazul celor de peste 21 de ani – doar 19% dintre acestia avand astfel de intentii.
„Tinerii din generatia Z nu au in vedere economisirea doar in ideea clasica de a pune bani deoparte intr-un cont separat, de exemplu, ci sunt foarte interesati de incheierea unor asigurari. Ei vizeaza produse de asigurare cu economisire pe termen mediu si, de asemenea, vor sa faca rezerve pentru situatii neprevazute. Este o concluzie interesanta si imbucuratoare a acestui studiu, pentru ca ne arata faptul ca romanii din segmentul foarte tanar au un comportament matur si responsabil, in ceea ce priveste planificarea financiara.” – a declarat Sinziana Maioreanu, CEO al Aegon Romania si partener in cadrul cercetarii
Achizitionarea produselor, dictata de sex, varsta si preferinte. Plata cu numerar, metoda favorita
In ceea ce priveste produsele pe care tinerii le achizitioneaza, in prezent, produsele de tip FMCG (bauturi racoritoare, batoane de ciocolata, snacks-uri, mancare comandata cu livrare) se numara printre consumabilele pe care acestia Z le cumpara, in continuare, cel mai mult, raportat la perioada pandemiei.
Nici cand vine vorba despre produsele de fashion (37%), tinerii nu-si schimba comportamentul de cumparare, ei preferand sa renunte, mai degraba jocurile video (11% au renuntat in pandemie sa plateasca) si cursurile online (18% au renuntat in pandemie sa plateasca), in detrimentul produselor vestimentare.
De altfel, exista categorii unde preferintele de achizitie sunt dictate de sex, de varsta, de preferintele personale ori de resursele financiare, dupa cum urmeaza: jocurile video – 17% dintre baieti le cumpara la fel de des ca-n trecut (vs. 6% dintre fete), carti/audiobooks – 32% dintre fete le achizitioneaza la fel de des (vs. 25% dintre baieti), produse IT & gadgeturi – 35% dintre baieti le cumparala del de des(vs. 27% dintre fete), mancarea cu livrare – 37% mai mult in prezent fata de inainte de pandemie in randul celor peste 21 de ani (vs. 21% - 16-18 ani).
Jumatate dintre tinerii generatiei Z considera ca fac achizitii echilibrate, in egala masura din online si offline (51%). Totodata, comparativ cu anul trecut, a crescut numarul celor care au inceput sa cumpere mai mult din online decat din offline (18% fata de 12%) – o ipoteza valida fiind ideea ca achizitiile online sunt un obicei accentuat post pandemie.
95% dintre tineri prefera sa utilizeze, cel mai des, plata cu numerar, o treime dintre ei declarand ca fac peste 10 astfel de plati pe saptamana. In ceea ce priveste plata online, o alta modalitate de plata agreata de tineri, aceasta este utilizata intre 1 si 4 ori pe saptamana de 62% dintre ei. De altfel, si cardul bancar utilizat la magazin este o metoda des folosita, el fiind mentionat de 80% dintre participanti. Doar 45% dintre tineri folosesc telefonul ca mijloc de plata.
Factorii motivatori in alegerea jobului si a conceptului de viata
Intrebati care sunt cei mai importanti factori de care tin cont in alegerea jobului si a domeniului de activitate, 82% dintre participantii la studiu au mentionat ca isi doresc sa le placa ceea ce fac, dar si echipa alaturi de care lucreaza si atmosfera de lucru (63%), precum si pachetul salarial (60%) si flexibilitatea programului (60%). Fetele acorda si mai mare importanta faptului ca se simt bine cu ceea ce fac la job (84%) comparativ cu baietii (78%), iar 50% dintre tinere mentioneaza si beneficiile extrasalariale printre aspectele motivatoare (vs. 42% in randul baietilor).
De altfel, domeniile umaniste (psihologie, resurse umane, sociologie) se afla pe primul loc in randul preferintelor generatiei Z (24%) – mai mult in randul fetelor (32%) vs. a baietilor (14%), urmate indeaproape de domeniul IT si de inginerie – prima alegere in cazul baietilor (35%) vs. 12% fete. Totodata, cercetarea arata ca tinerele sunt cele care aleg intr-o mai mare masura un job in educatie (20% vs 10% baieti) ori in publicitate, PR ori marketing (20% vs 5% baieti).
Cand vine vorba despre factorii care ii motiveaza cel mai mult in viata, acestia sunt stabili, indiferent de varsta, de contextul economic/social, iar preferintele sunt clare: 62% considera implinirea personala ca fiind cea mai importanta, urmata de independenta financiara (57%) si de sanatate (41%). Totodata, tinerii au inceput sa acorde mai multa atentie nevoii de dezvoltare psihologica si emotionala (36% in 2021 vs. 31% in 2020), in detrimentul unei cariere de succes (31% in 2021 vs. 36% in 2020).

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter