RO EN
السلة فارغة

eJobs: Doar 17,7% dintre tinerii de 18-24 ani s-au angajat in ultimele 6 luni

Cu siguranta una dintre cele mai mari surprize din ultimul an si jumatate a fost activarea tinerilor. Odata cu declansarea pandemiei, segmentul de varsta 18-24 a urcat de pe ultimul loc pe locul 2 in topul celor mai activi candidati, aplicarile lunare ale acestora depasind 330.000. Cu toate acestea, doar 17,7% dintre ei spun ca s-au si angajat in ultimele 6 luni, conform celui mai recent sondaj eJobs Romania.
Principalul motiv care i-a determinat pe tineri sa aplice mai mult in aceasta perioada e dorinta de stabilitate financiara. Totodata, studiul efectuat de eJobs, cea mai mare platforma de recrutare din Romania, arata ca urmatoarele motive au fost nevoia de a acumula experienta intr-un timp cat mai scurt, faptul ca au avut mai mult timp liber ca urmare a mutarii cursurilor in mediul online, cresterea numarului de joburi remote, dar si de nevoia de a-si putea acoperi cheltuielile pentru a nu se intoarce sa locuiasca cu parintii, odata cu trecerea in online.
„Una dintre putinele si cele mai imbucuratoare surprize ale pandemiei a fost sa vedem ca tinerii au devenit foarte harnici cand vine vorba de aplicari. Intentia lor de angajare e, cu siguranta, mult peste perioada prepandemica si chiar la un nivel istoric: avem cu 123% mai multe aplicari din partea lor in luna septembrie a acestui an versus 2019. Oferta de joburi pentru acest segment e si ea una extrem de generoasa - peste 27.000 de noi joburi lunare. Cu toate acestea, realitatea din piata ne arata ca procentul celor care isi si transforma intentia in fapt este foarte mic”, precizeaza Raluca Dumitra, Head of Marketing la eJobs Romania.
Studiul eJobs mai arata ca 32% dintre tinerii care in acest moment nu lucreaza au avut totusi o prima experienta profesionala deja, dar au renuntat la job pentru ca au vrut sa se concentreze pe studii (49%), salariul era nesatisfacator (26%), nu mai aveau suficient timp liber (19%), nu au vrut sa se streseze (4%) sau stau cu parintii si nu au, de fapt, nevoie sa lucreze (2%).
Fiind intrebati care sunt principalele provocari cu care se confrunta la angajare, 90% mentioneaza lipsa de experienta ca impediment, 69% spun ca sunt prea putine joburi pentru candidatii cu profilul lor, 34% spun ca nu stiu cum sa se comporte la un interviu, iar 29% cred ca salariile sunt prea mici pentru acest segment de varsta.
Desi acestia sustin ca nu au suficiente oportunitati de angajare, potrivit datelor eJobs Romania, doar in luna septembrie a acestui an, au fost scoase la bataie peste 14.000 de locuri de munca dedicate celor fara experienta de lucru.
Salariul ramane un criteriu important la angajare pentru 56% dintre ei, dar nu cel mai important, caci 59% pun pe primul loc un plan de dezvoltare profesionala bine pus la punct. Celelalte criterii care conteaza pentru segmentul de varsta 18-25 sunt o atmosfera de lucru placuta (37%), sa poata lucra part time (33%), flexibilitatea angajatorului (24%), stabilitatea domeniului (24%), dar si posibilitatea de a lucra remote (21%).
O treime dintre cei cu varste cuprinse intre 18 si 25 de ani se asteapta sa castige intre 2.100 si 2.500 de lei pe luna la primul job. 18% cauta salarii cuprinse intre 1.700 si 2.000 de lei, 16% intre 2.600 si 3.000 de lei si 13% s-ar multumi cu un venit cuprins intre 1.500 si 1.700 de lei, arata cel mai recent studiu realizat de eJobs Romania, liderul pietei de recrutare din Romania.
„Ultima perioada a calibrat asteptarile tinerilor aflati la inceput de cariera la realitatea din piata muncii. Inainte de pandemie, angajatorii se plangeau frecvent ca tinerii isi doresc salarii peste bugetele pe care le aveau la dispozitie, dar si beneficii pe masura. Din fericire, aceasta categorie de candidati a inteles cat de importanta este acumularea experientei de lucru inca de pe bancile facultatii si sunt acum mult mai conectati la piata”, mai spune Raluca Dumitra.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter