RO EN
السلة فارغة

EJOBS: Aproape 60% din angajatori au scazut salariile in perioada pandemiei

Putini au fost angajatorii pentru care ultimele luni nu au impus o serie de masuri cu impact asupra felului in care angajatii lucreaza sau sunt remunerati. Cele mai intalnite doua astfel de masuri au fost oferirea posibilitatii de a lucra de acasa (75% dintre companii au implementat aceasta schimbare) si reducerea pachetului de beneficii extrasalariale (doar un sfert dintre angajatori au pastrat aceleasi pachete si dupa declansarea pandemiei), arata un studiu eJobs.
Cel mai mare subiect de ingrijoare in randul angajatilor a fost cel legat de salariile lor, cu atat mai mult cu cat doar 43% dintre companiile participante la cel mai recent studiu derulat de eJobs Romania au pastrat la acelasi nivel salariile, restul (57%) fiind nevoite sa apeleze la reduceri, cel putin temporar.
"Sunt insa si angajatori care au continuat sa investeasca in consolidarea brandului si sa-si tina angajatii si candidatii aproape, in ciuda acestor momente dificile pe care le-am traversat cu totii. Asta inseamna fie companii care au mers mai departe cu planul de a organiza teambuilding-urile programate pentru anul acesta, care au pus la dispozitia angajatilor servicii de consiliere psihologica sau au derulat campanii de CSR menite sa diminueze efectele negative ale pandemiei. La fel de important este si faptul ca, in timpul starii de urgenta, aproximativ 30% dintre companii au continuat sa angajeze, lucru care a incurajat mult candidatii", a declarat Bogdan Badea, CEO eJobs Romania.
Aproape 40% dintre dintre respondenti au trimis o parte din echipa in somaj tehnic, 17% au recurs si la disponibilizari, iar 7,5% spun ca activitatea companiei lor a fost oprita, arata rezultatele aceluiasi studiu.
"Vestea buna este ca, desi unele companii au fost nevoite sa ia masuri destul de drastice, trei sferturi dintre specialistii in resurse umane care au raspuns chestionarului nostru vad o revenire pana in toamna, cel putin din punctul de vedere al angajarilor. Aceasta estimare este confirmata si de cifre - numai in ultima saptamana au fost postate peste 13.000 de joburi noi pe platforma noastra", mai spune Bogdan Badea.
Cu toate acestea, recrutorii atrag atentia ca, inclusiv in conditiile revenirii la o piata a muncii foarte apropiata de cea pe care o stiam inainte de declansarea pandemiei, sunt anumite categorii de candidati care isi vor gasi joburi mai greu decat pana acum. Astfel, cei mai afectati vor fi tinerii fara experienta, muncitorii necalificati si freelancerii. Managerii, specialistii fara functie de conducere si muncitorii calificati sunt, pe de alta parte, cei care, in urmatoarea perioada, vor fi cei mai cautati de angajatori.
Cercetarea a fost derulata in perioada martie - mai 2020, pe un esantion de 330 de respondenti, reprezentanti ai companiilor din Romania.
In acest moment, peste 23.000 de locuri de munca pentru Romania si strainatate sunt disponibile pe www.ejobs.ro.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter