RO EN
السلة فارغة

Companiile sunt mai ingrijorate de deficitul de forta de munca decat de pandemie

Aproape trei sferturi (73%) dintre companii sunt ingrijorate de modul in care deficitul de forta de munca si de competente le va influenta strategia de business in urmatoarele 12 luni, o pondere usor mai mare decat a celor preocupate de evolutia pandemiei, de exemplu de aparitia unor noi variante de COVID-19 (70%), potrivit celui mai recent studiu CEO Survey realizat de Deloitte si revista Fortune. Principalele provocari cu care se confrunta organizatiile din punctul de vedere al fortei de munca sunt recrutarea angajatilor (57%), crearea unui loc de munca potrivit pentru perioada post-pandemie (53%), pastrarea angajatilor (51%) si construirea unei forte de munca diverse, echitabile si bazate pe incluziune (43%).
Intrebati despre masurile luate in ultimul an pentru a-si consolida capacitatea de a atrage si de a pastra angajati, directorii generali par sa puna accentul pe beneficiile intangibile, cum ar fi o mai mare flexibilitate a muncii (80%), concentrarea asupra sentimentului de sens superior (68%), asupra diversitatii, echitatii si incluziunii (68%), asupra starii de bine si sanatatii mintale (65%) si asupra factorilor de mediu, sociali si de guvernanta - ESG (50%). Unele companii au apelat si la beneficii traditionale, cum ar fi cresterea salariilor (50%) sau oferirea de mai mult timp liber angajatilor (24%), mai arata studiul.
„Pe masura ce organizatiile s-au adaptat la noua normalitate caracterizata de incertitudine permanenta, atragerea si pastrarea angajatilor pe o piata a muncii tot mai competitiva a revenit pe primul loc in topul listei lor de prioritati strategice. Pandemia a accelerat schimbarile din domeniul muncii, iar acum flexibilitatea, dezvoltarea personala sau chiar reinventarea, starea de bine si sentimentul de apartenenta trebuie sa faca parte din oferta angajatorilor, impreuna cu sentimentul unui sens superior, care este legat din ce in ce mai mult de modul in care mediul de business contribuie la rezolvarea problemelor societale complexe, cum ar fi schimbarile climatice”, a spus Alexandru Reff, Country Managing Partner, Deloitte Romania si Moldova.
Masurile pentru prevenirea schimbarilor climatice par sa fi devenit o prioritate pentru majoritatea covarsitoare a directorilor executivi participanti la studiu (90%), care spun ca aceasta problema trebuie abordata urgent, iar 86% dintre ei cred ca organizatia lor poate juca un rol in solutionarea acesteia. De altfel, actiunile in aceasta directie au beneficii legate de un alt subiect preocupant pentru companii, 85% dintre respondenti afirmand ca actiunile lor pentru prevenirea schimbarilor climatice le vor imbunatati capacitatea de a atrage si de a-si pastra forta de munca.
La inceputul lui 2021, directorii executivi chestionati de Deloitte si Fortune au spus ca acesta este anul sperantei. Acum, ei cred ca efectele pandemiei asupra businessului se vor resimti si dupa 2021, iar aproape o treime dintre ei nu se asteapta ca efectele sa dispara in viitorul apropiat. Cu toate acestea, estimarile privind cresterea businessului raman optimiste, doua treimi dintre respondenti anticipand ca organizatia lor va creste foarte puternic sau puternic in urmatoarele 12 luni, pe fondul unor perspective economice pozitive si al investitiilor in transformare digitala si inovatie.
Studiul CEO Survey a fost efectuat de Deloitte si revista Fortune in toamna anului 2021 in randul a aproximativ 120 de directori executivi reprezentand companii din 15 domenii de activitate.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter