RO EN
السلة فارغة

CE stabileste instrumente pentru gestionarea schimbarilor demografice din UE

Comisia Europeana a adoptat, pe data de 11 octombrie 2023, o comunicare care prezinta un set de instrumente de politica aflate la dispozitia statelor membre pentru gestionarea schimbarilor demografice si a impactului acestora asupra societatii si economiei UE, inclusiv asupra competitivitatii globale a acesteia. Comunicarea prezinta gama larga de instrumente (inclusiv instrumente de reglementare, cadre de politica si finantare) de care dispun statele membre in acest sens. Aceste instrumente pot fi combinate in mod eficace cu politicile nationale si regionale pentru a oferi fiecaruia mijloacele de a valorifica beneficiile schimbarilor demografice si de a face fata fara probleme provocarilor generate de acestea.
Actiuni decisive si concertate la nivelul UE pentru gestionarea schimbarilor demografice
Setul de instrumente privind demografia se bazeaza pe experientele din intreaga UE si stabileste o abordare cuprinzatoare a schimbarilor demografice, structurata in jurul a patru piloni:
1) sprijinirea parintilor printr-o mai buna reconciliere a aspiratiilor familiale cu munca remunerata, in special prin asigurarea accesului la servicii de ingrijire a copiilor de calitate si a unui bun echilibru intre viata profesionala si cea privata;
2) sprijinirea si capacitarea generatiilor mai tinere pentru a prospera, a-si dezvolta competentele, a le facilita accesul la piata muncii si la locuinte la preturi accesibile;
3) capacitarea generatiilor mai in varsta si sustinerea bunastarii acestora, prin reforme combinate cu politici adecvate privind piata muncii si locul de munca;
4) acolo unde este necesar, abordarea deficitului de forta de munca prin gestionarea migratiei legale, in deplina complementaritate cu valorificarea talentelor din interiorul UE.
Setul de instrumente recunoaste necesitatea de a lua in considerare dimensiunea teritoriala a schimbarilor demografice, in special in regiunile care se confrunta cu fenomenul declinului demografic si cu o mobilitate externa semnificativa a lucratorilor tineri („exodul creierelor”).
 
Punerea in aplicare a setului de instrumente privind demografia
Setul de instrumente privind demografia poate contribui la stimularea, perfectionarea si o mai buna coordonare a politicilor la nivelul UE si la nivel national. Comisia invita statele membre sa elaboreze si sa puna in aplicare politici integrate pentru a aborda schimbarile demografice si pentru a integra preocuparile demografice in toate domeniile de politica.
Politicile statelor membre ar trebui sa se bazeze pe realitatile locale, deoarece provocarile demografice difera de la un stat membru la altul si de la o regiune la alta. Egalitatea de gen, nediscriminarea si echitatea intre generatii trebuie sa se afle in centrul optiunilor de politica. Tehnologiile digitale pot stimula avantajul competitiv al Europei si pot contribui la compensarea impactului schimbarilor demografice. Factorii de decizie politica ar trebui sa promoveze participarea activa a cetatenilor la acest efort si sa implice toti actorii – partenerii sociali, organizatiile societatii civile si altii. 
Pe langa instrumentele de reglementare si cadrele de politica, o serie de instrumente de finantare sunt disponibile la nivelul UE pentru a sprijini statele membre, cum ar fi Mecanismul de redresare si rezilienta si Fondul social european Plus (FSE+).
In plus, in vederea consolidarii instrumentelor disponibile pentru abordarea provocarilor demografice, Comisia:
• va consolida baza de date si dovezi, in special prin dezvoltarea in continuare a Atlasului demografiei, prin sprijinirea statelor membre in imbunatatirea statisticilor privind populatia si locuintele si prin sprijinirea activitatilor analitice si a cercetarii relevante;
• va sprijini elaborarea si/sau modernizarea politicilor legate de demografie la toate nivelurile, in special prin utilizarea Instrumentului de sprijin tehnic si prin integrarea, dupa caz, a preocuparilor demografice in propunerile de politici relevante la nivelul UE;
• se va asigura ca nicio regiune din UE nu este lasata in urma, in special prin lansarea oficiala a platformei „Valorificarea talentelor” in perioada 23-24 noiembrie 2023 si prin lansarea de noi cereri de propuneri in cadrul mecanismului de stimulare a talentelor.
 
Schimbarile demografice remodeleaza economiile si societatile noastre
Potrivit unui sondaj Eurobarometru privind demografia, publicat astazi, 7 din 10 europeni sunt de acord ca tendintele demografice pun in pericol prosperitatea economica si competitivitatea pe termen lung ale UE. Cele mai presante provocari demografice sunt considerate a fi imbatranirea populatiei (42 %) si scaderea numarului de europeni in varsta de munca si deficitul de forta de munca (40 %).
In urmatorii ani, in absenta unor actiuni concertate si decisive cu privire la aceste aspecte, populatia UE ar putea continua sa scada si sa imbatraneasca, ceea ce ar avea un impact negativ asupra economiei, societatii si competitivitatii pe termen lung a UE. Daca astfel de tendinte continua, ele ar putea exacerba deficitul de forta de munca si ar putea spori presiunea asupra bugetelor publice, avand in acelasi timp un impact profund asupra investitiilor si a productivitatii.
Unele state membre si regiuni sunt in prezent mai afectate decat altele: schimbarile demografice afecteaza, de asemenea, coeziunea sociala, teritoriala si intergenerationala a societatilor noastre democratice, ceea ce ar putea aprofunda decalajele socioeconomice existente, in detrimentul tuturor.
***
Europa trece printr-o transformare demografica majora. Schimbarile demografice au un impact profund asupra vietii de zi cu zi si necesita solutii holistice si integrate.
In concluziile sale din iunie 2023, Consiliului European a invitat Comisia sa prezinte un set de instrumente pentru a sprijini statele membre in abordarea provocarilor demografice si a impactului acestora asupra avantajului competitiv al Europei.
Comisia sprijina deja statele membre in eforturile lor de a gestiona schimbarile demografice printr-o serie de instrumente juridice, de politica si financiare. Comunicarea de astazi identifica reformele si investitiile esentiale necesare, combinand toate instrumentele posibile, pentru a mentine avantajul competitiv al UE.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter