RO EN
السلة فارغة

BCG: Angajatii doresc loc de munca, venit stabil, relationare si viata echilibrata

Una dintre mostenirile pe care pandemia o va lasa este dorinta angajatilor de a li se permite sa lucreze de la distanta mai des, se arata in noul studiu realizat de Boston Consulting Group (BCG) si BestJobs, membru The Network. In ceea ce priveste Romania, aproximativ 9 din 10 persoane chestionate au declarat ca se asteapta ca locul lor de munca sa ramana complet sau partial de la distanta dupa COVID-19. Chiar si angajatii care realizeaza sarcini manuale, au spus ca sunt interesati de o oarecare flexibilitate cu privire la unde si cand vor lucra.
Romania s-a clasat pe locul patru in topul comparativ realizat la nivel global, dupa tari precum Filipine, Africa de Sud si Zambia, in privinta lucrului de la distanta: 41% dintre romanii chestionati au declarat ca ar prefera sa nu mai fie nevoiti sa se intoarca niciodata la birou, reprezentand un procent cu mult mai mare fata de media globala de 24%, se arata in studiul intitulat Decoding Global Ways of Working. 48% dintre romani au declarat ca ar prefera ca, dupa pandemie, sa aiba posibilitatea combinarii muncii de la distanta cu cea de la birou, reprezentand de doua ori mai multi oameni, comparativ cu cei care lucrau de la distanta la sfarsitul anului 2020 si depasind cei 20% dintre romanii care lucrau de la distanta inainte de aparitia virusului.
“Multe organizatii au fost fortate de pandemie sa faca tranzitia unui anumit numar de angajati catre munca de la distanta, practic peste noapte, iar muncitorii si managerii au realizat faptul ca exista modele de lucru flexibile,” a declarat Melanie Seier Larsen, director general si partener al BCG. „Companiile trebuie acum sa puna in practica ceea ce au invatat si sa creeze solutii pe termen lung pentru a satisface asteptarile care vor persista si dupa sfarsitul pandemiei,” adauga Seier Larsen.
Aproximativ 20% dintre respondentii care lucreaza in posturi de birou traditionale sau digitale, doresc ca dupa pandemie sa aiba o structura de lucru complet de la distanta. Dar nu vorbim doar despre acei oameni care doresc mai multa flexibilitate la locul de munca, in mod permanent. De exemplu, aproximativ 75% dintre persoanele care realizeaza munca fizica sau sociala, detin locuri de munca care necesita prezenta, cum sunt manipularea bunurilor fizice sau contactul cu clientii vor sa lucreze si de la distanta, cel putin ocazional.
„In ultimul an, a crescut, atat cererea, cat si oferta de proiecte de freelance, job-uri de tip part-time: activitati cu jumatate de norma sau proiecte si full remote. Pandemia le-a aratat angajatilor beneficiile flexibilitatii la locul de munca, iar angajatorilor le-a demonstrat ca productivitatea nu tine de o locatie fixa,” spune Ana Visian, Marketing Manager BestJobs.
In afara de flexibilitatea muncii, sondajul a identificat si cateva schimbari in aprecierile romanilor fata de un loc de munca. In 2018, cand BCG si BestJobs au realizat sondajul precedent, romanii au clasat pe primele doua pozitii echilibrul dintre viata privata si cea profesionala si posibilitatile de cariera. Aceste dorinte sunt acum pe locurile 8, respectiv 6, in timp ce securitatea locului de munca si relatia buna cu colegii au intrat in primele trei preferinte, ceea ce reflecta schimbarea prioritatilor lor in urma pandemiei. Interesant este ca factorul reprezentat de compensatia financiara, care a ajuns pe locul al 4-lea in clasamentul global, urcand de la pozitia a 8-a din 2018, in Romania s-a mentinut pe acelasi loc, fiind al 9-lea cel mai important. La nivel global, o relatie buna cu colegii, cu superiorii, precum si un echilibru bun intre viata profesionala si cea privata sunt primii trei factori importanti.
„Ar fi surprinzator daca prioritatile nu s-ar fi schimbat, avand in vedere criza economica si existentiala prin care toata lumea a trecut,” a declarat directorul asociat al BCG, Adam Kotsis. “Oamenii sunt fericiti daca, pe timpul unei pandemii, au doar un loc de munca si un venit stabil. In acelasi timp conteaza, atat relationarea, cat si o viata echilibrata. Angajatorii trebuie sa se asigure ca aceste nevoi sunt satisfacute chiar si in modelul de lucru de la distanta,” a adaugat ea.
Respondentii romani au mai declarat faptul ca cel mai mare impact pozitiv al pandemiei asupra muncii lor, a fost utilizarea sporita a instrumentelor digitale. In acelasi timp, bunastarea angajatilor, calitatea si stilul de leadership, precum si echilibrul dintre viata profesionala si cea privata au fost cele mai afectate.
Atat problemele legate de responsabilitatea fata de mediu, cat si diversitatea si incluziunea au devenit mai importante pentru romani in ultimul an. Insa, intr-un procent mai mic decat media globala, romanii au spus ca nu vor lucra pentru companii care nu se potrivesc cu valorile lor, se mai arata in studiu.
Pentru realizarea raportului, BCG si The Network, reprezentand o alianta a celor mai importante site-uri de recrutare, au sondat 209.000 de participanti din 190 de tari. In Romania, aproape 2.600 de persoane au completat sondajul BCG-BestJobs. 66% dintre persoanele intervievate detin o diploma de licenta, iar 28% o diploma de master. Numarul femeilor intervievate a fost de doua ori mai mare decat cel al barbatilor. Angajatii tineri au fost mai implicati, aproape o treime din persoanele care au raspuns au fost persoane cu varsta sub 30 de ani.
Raportul vine cu recomandari pentru modul in care companiile se pot adapta la asteptarile angajatilor fata de munca de la distanta pe termen lung, printre care enumeram noi modele de leadership si strategii de lucru de la distanta concepute pentru locuri de munca individuale.
Datele raportului Decoding Global Ways of Working ofera informatii despre preferintele angajatilor in functie de sex, varsta, nivel de educatie, nivel de abilitati digitale si pozitie in ierarhie.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter