RO EN
السلة فارغة

APMCR: Reabilitarea termica poate genera 300.000 de locuri de munca

In pofida scaderii cu 6,7% in industria locala de constructii in 2014, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), piata materialelor de constructii a inregistrat o crestere de 3% anul trecut, respectiv de la 3,35 miliarde euro in 2013, la aproximativ 3,5 miliarde euro in 2014. Evolutia s-a datorat, preponderent, exporturilor, potrivit datelor Asociatiei Producatorilor de Materiale de Constructii din Romania (APMCR). Piata locala de polistiren expandat (principalul material utilizat in procesul de reabilitare termica a cladirilor) si cea a termosistemelor pot reprezenta piloni importanti de dezvoltare a acestei industrii, avand in vedere cele peste 8 milioane de unitati locative ce vor trebui reabilitate la nivelul intregii tari. Controversele legate de utilizarea polistirenului in procesul de reabilitare termica au afectat suplimentar derularea acestui tip de lucrari in ultimii ani si, in prezent, blocurile asupra carora se executa astfel de interventii au disparut aproape in totalitate.
 
Au ramas pe piata numai cateva anunturi de participare la licitatii, controversele legate de corectitudinea utilizarii polistirenului si polemicile aferente. Pentru a clarifica cateva dintre toate aceste problematici si a contura posibilitatile existente pentru implementarea in conditii normale a unui program de eficientizare energetica a blocurilor de locuinte, APMCR a organizat, la data de 27 martie 2015, o conferinta cu tema "Romania - Realitati si realizari in reabilitarea termica", in cadrul Complexului Expozitional Romexpo si in contextul desfasurarii celui mai mare targ de constructii din tara noastra. Promulgata in luna ianuarie 2000, prin intrarea in vigoare a primei legi privind eficientizarea energetica a cladirilor, legislatia din domeniul reabilitarii termice a cunoscut, pe parcursul ultimilor 15 ani, diverse variante. Acestea au dus la realizarea unor obiective privind economiile de energie si cresterea confortului din locuinte. Intrarea intr-un nou ciclu de utilizare a fondurilor europene (perioada 2014-2020) necesita un bilant care sa reliefeze experienta pozitiva in domeniu, precum si sa defineasca modalitatile prin care eficientizarea energetica a cladirilor sa cunoasca o accelerare corespunzatoare noilor obiective din programele pentru 2030 ale Comisiei Europene. Datele oficiale privind activitatea de anvelopare termica - o componenta importanta a eficientizarii energetice a cladirilor - duc la concluzia ca finalizarea cresterii performantei energetice a fondului locativ existent, in ritmul actual de implementare, se va realiza in 150 de ani.
La evenimentul organizat de APMCR au participat oficiali ai ministerelor si autoritatilor locale direct implicate in realizarea activitatilor de eficientizare energetica a cladirilor, cercetatori si profesori din mediul academic, reprezentanti ai organizatiilor civice implicate, auditori energetici, proiectanti, constructori si reprezentanti ai organelor de control a activitatilor ce se deruleaza pe parcursul acestui proces.
Scaderea anuala a interesului pentru realizarea lucrarilor de reabilitare termica in perioada 2010-2014 a generat contractia pietei locale a polistirenului expandat, aceasta ajungand, la finele anului trecut, la circa 3 milioane de metri cubi si la o valoare de maximum 80 milioane de euro.
 
Scadere cu 34% a pietei de polistiren, in perioada recesiunii
Potrivit unor date prezentate in cadrul evenimentului de Daniel-Alin Dragomirica, managerul departamentului de termosisteme din cadrul producatorului local Adeplast, piata locala de polistiren expandat s-a contractat, in perioada 2008-2014, cu -34%, in timp ce scaderea din 2014 raportat la anul anterior s-a situat la circa -20%. Referitor la segmentul polistirenului extrudat, datele indica o diminuare de 12% in perioada recesiunii, respectiv o stabilizare in 2014 fata de nivelul din 2013. In acelasi context, Sorin Cristea, directorul de vanzari al companiei Arcon - un alt producator local important in domeniu - a precizat ca "piata de profil a fost sustinuta, in proportie de 80%, de proiectele private, anul trecut. Situatia s-ar putea mentine si in 2015. Mai mult, sectorul s-a divizat in ultimii ani intre producatorii mici si cei mari, iar investitiile publice si cele cu finantare europeana s-au redus considerabil".
 
Impulsionare a programului national de reabilitare termica
Cladirile din Romania sunt responsabile pentru aproximativ 46% din consumul anual de energie, in conditiile in care la nivel national exista 493 milioane de metri patrati construiti, potrivit unei analize realizate de Buildings Performance Institute (BPIE Romania). Din acest total, circa 86% reprezinta cladiri rezidentiale. Intregul proces de reabilitare termica, ar presupune, astfel, anveloparea a peste 8 milioane de unitati locative la nivelul intregii tari si ar putea avea un aport semnificativ asupra angajarilor din sectorul constructiilor, domeniul avand capacitatea de a genera peste 300.000 de locuri de munca. "Pana in prezent, au fost reabilitate circa 250.000 de apartamente, la nivel national, inclusiv cu fonduri proprii ale beneficiarilor, in ultimii sase ani. Suntem la un nivel foarte scazut in ceea ce priveste termoreabilitarea", a declarat Claudiu Georgescu, presedintele APMCR. Potrivit organizatiei, Romania ar trebui sa izoleze in acest an circa 53.000 de apartamente, obiectivul fiind, insa, destul de greu de atins, avand in vedere numarul mic de santiere deschise in ultimii ani, in acest sens.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter