RO EN
السلة فارغة

APMCR: Mecanizarea - o solutie la indemana pentru criza de forta de munca

Mecanizarea operatiunilor din santier reprezinta o solutie la indemana pe care o au companiile de constructii pentru rezolvarea, cel putin partiala, a crizei de forta de munca cu care se confrunta intregul sector. Potrivit lui Claudiu Georgescu, presedintele Asociatiei Producatorilor de Materiale pentru Constructii din Romania (APMCR) si unul dintre cei mai experimentati reprezentanti ai acestui sector din tara noastra, marea problema in acest sens este lipsa investitiilor constructorilor in mecanizarea operatiunilor, in contextul in care producatorii de materiale creeaza in permanenta produse care sa necesite o aplicare mecanizata, deci cu o scadere a fortei de munca. Potrivit datelor APMCR, piata locala a materialelor pentru constructii se inscrie pe un trend de crestere, atat ca productie realizata, cat si ca cifra de afaceri, chiar si in contextul in care datele statistice indica o scadere a volumului lucrarilor de constructii din acest an. Aceste doua subiecte, alaturi de alte problematici ale pietei materialelor de constructii din perspectiva APMCR sunt redate in continuare.
Interviu cu ing. Claudiu Georgescu (60 de ani), presedintele APMCR si specialist cu o experienta de 35 de ani in domeniul materialelor de constructii.
 
- Ce evolutie inregistreaza piata materialelor de constructii si ce perspective sunt in domeniu?
- Din datele ce le avem la sapte luni, rezulta ca in acest an comparativ cu perioada similara din 2017 avut loc o crestere de 9% indicelui productiei industriale si o majorare de 13% a cifrei de afaceri. Desigur, aceste valori nu s-au inregistrat in toate subramurile produselor pentru constructii, unele avand cresteri mai mari, altele mai mici. Pe ansamblu insa, aceasta este imaginea pe primele sapte luni. Piata a fost in scadere in perioada de vara, cand cresterile din prima parte a anului se diminueaza, stocurile de materiale satisfacand "on time" necesitatile constructorilor. Totusi, avand in vedere incetinirile din domeniul imobiliar, am putea prognoza o crestere generala undeva in jurul a 5% a indicelui productiei industriale si de circa 9% a cifrei de afaceri, acesta din urma fiind clar influentata de indicele inflationist destul de mare. Am putea, deci, estima pentru anul in curs un volum de 3,7 - 3,9 miliarde de euro al pietei noastre, din care 45% ar fi materiale din import. Daca tinem seama de ritmul scazut al industriei constructiilor si de perspectivele economice, nu se pot anticipa cresteri substantiale pentru urmatorii ani, desi la necesitatile reale de infrastructura, atat de transport cat si edilitara, ar fi necesare cantitati mari de produse pentru constructii. De asemenea, pentru reparatiile capitale ale podurilor si cailor ferate in special ar fi un potential mare. Dar, cum ne-am obisnuit in ultimii ani, sacrificarea de catre guvernanti a programelor de investitii publice in constructii este o realitate "normala". Sa nu ne mire ca vor disparea chiar si constructorii, in contextul in care solutia paleativa adoptata acum cu muncitori din Asia isi va dovedi limitele in scurt timp.
 
- Ce solutie ar avea companiile de constructii in contextul crizei de forta de munca cu care se confrunta?
- Pentru rezolvarea problemelor constructorilor, producatorii creeaza in permanenta produse care sa necesite o aplicare mecanizata, deci cu o scadere a fortei de munca. Aici este marea problema, deoarece firmele de constructii nu investesc suficient in mecanizarea operatiilor, iar mare parte din arhitecti, din motive ce nu e cazul sa le discutam in acest material, nu indica aceste solutii inovatoare. Mai mult, la nivel national nu mai avem un program si o strategie in acest domeniu, institutele de cercetari plimbandu-se de la un minister la altul, dar niciodata la cel legat de constructii. Care minister de constructii, nici el nu exista. Nu mai vorbesc de strategii nationale in domeniul constructiilor.
 
- Care sunt principalele dificultati pe care le intampina producatorii de materiale din Romania?
- Riscurile sunt de natura financiara in primul rand, termenele de plata si bonitatea unor distribuitori. In ultima vreme a aparut o problema a resursei umane pe canalele de distributie ce deservesc unitatile productive prin scaderea disponibilitatii transportatorilor de a onora comenzile, cauzata, conform firmelor de trasnport, de lipsa resurselor umane. Un alt risc este legat de incertitudinile valorilor investitiilor statului, ceea ce determina o programare "pe speed" a afacerilor, nefiind o stabilitate in acest sens. Investitiile in domeniul nostru de activitate fiind mari pentru realizarea unor capacitati de productie competitive, trebuie sa aiba o fundamentare solida si acest coeficient de risc investitional datorat incertitudinilor pietei constructiilor dauneaza la aparitia unor noi obiective. Mai putem adauga si prognozele atat globale, cat si locale, privind starea economiei, prognoze ce ceeaza o stare de tensiune in piata.
 
- In ce actiuni este implicata asociatia si ce proiecte are stabilite pentru anul 2019?
- Ca noutati, va pot anunta ca in luna noiembrie demaram trei proiecte cu finantare europeana. Doua dintre acestea privesc integrarea studentilor in piata muncii dupa terminarea facultatii, desigur cu specificul de constructii din centrele universitare Iasi si Bucuresti. Al treilea proiect va urmari realizarea unei propuneri de politica publica privind locuintele NzEB. El va fi realizat impreuna cu UA Ion Mincu din Bucuresti. Vom continua activitatile curente privind propunerile pentru standardizarea unor produse pentru constructii, respectarea introducerii lor pe piata, desigur in colaborare cu ISC, si vom dezvolta o noua preocupare prind dezvoltarea durabila in conditiile unei economii circulare. De asemenea, vom contribui la punerea in practica a Hotararii de Guvern privind deseurile din constructii, realizand, astfel, un lant complet, sau comportarea pe un ciclu de viata, a existentei produselor pentru constructii.
 
- Cate companii are afiliate asociatia si ce cifra de afaceri cumulata au acestea?
- Asociatia are, in prezent, 26 de companii afiliate, paradoxal, ca la infiintare in 1997. E drept ca nu mai sunt aceleasi firme, schimbarile din piata, prin privatizari si fuziuni, determinand aparitia altori jucatori. De altfel, pe piata produselor pentru constructii din Romania a avut loc o concentrare a firmelor prin achizitii si fuziuni mai ales in ultima perioada. Cifra de afaceri a membrilor asociatiei, care sunt toti producatori locali, se ridica la nivelul de 550 milioane de euro la finalulul anului 2017. Mai important este ca directiile de actiune ale asociatiei au ramas aceleasi ca la infiintare, principala activitate fiind urmarirea respectarii calitatii produselor pentru constructii, prin mijloace specifice.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter