RO EN
السلة فارغة

AON: Anticipari privind intensificarea competitiei si a deficitului de forta de munca

Atacurile cibernetice, intreruperea activitatii, incetinirea economica, imposibilitatea de a atrage si de a retine talentele in organizatii si schimbarile legislative sunt principalele riscuri cu care se confrunta in prezent companiile, potrivit unui studiu realizat de o companie de brokeraj in asigurari, informeaza Agerpres.
"Anul acesta, spre deosebire de rezultatele anterioare, principalul risc este reprezentat de atacurile cibernetice. Pe cel de-al doilea loc se afla riscurile legate de intreruperea afacerilor, predominant in perioada pandemiei, intrucat perturbarile lanturilor de aprovizionare au facut ca intreruperea afacerilor sa apara din alte motive decat cele obisnuite. In plus, riscurile economice sunt in ascensiune, inclusiv incetinirea economiei si cresterea pretului comoditatilor, cauzate de evolutia rapida a anumitor sectoare si reconfigurarea lanturilor de aprovizionare", arata Global Risk Management Survey, cercetare prezentata recent de Aon Romania.
Studiul se realizeaza la fiecare doi ani si aduna perspectivele factorilor de decizie din companii la nivel global.
Potrivit documentului citat, aproximativ 60% dintre companii afirma ca sunt pregatite pentru gestionarea riscurilor. Cu toate acestea, doar 17% arata ca isi cuantifica riscurile, 28% au un plan de risc management si 16% au evaluat solutiile pentru transferul riscurilor emergente. In acest context, 39% dintre respondenti au raportat scaderi ale profitului cauzate de aceste riscuri, cel mai mare procentaj raportat in ultimii 10 ani si cu 9% mai mare decat in 2021. Cele mai mari pierderi au fost raportate in reputatia brandului, ajungand in 2023 la peste 50%, comparativ cu sub 10% in 2021. De asemenea, o alta crestere semnificativa se observa si in cazul deficitului de materii prime, peste 60% dintre companii raportand o scadere a profitului, comparativ cu 50% anul precedent.
"Momentul economic in care se afla fiecare regiune afecteaza perceptia asupra riscurilor si a economiei. In tarile emergente ne confruntam cu anumite riscuri, in timp ce in tarile avansate intalnim riscuri ce tin de saturatie, de maturitatea economiei si a fortei de munca, de trenduri pe care cel mai probabil si noi le vom percepe in urmatorii ani. Desi nu toate riscurile cu care se confrunta companiile sunt asigurabile, exista acoperiri alternative sau masuri de risc management care ne pot ajuta sa gestionam efectele acestora", declara Eugen Anicescu, CEO Aon Romania.
Previziunile pentru anul 2026 indica o amplificare a riscurilor asociate incetinirii economice, volatilitatii preturilor si dificultatilor in lanturile de aprovizionare. De asemenea, este anticipata si o intensificarea a competitiei si a deficitului de forta de munca.
"Doua din cinci riscuri prevazute pentru anul 2026 se refera la capitalul uman. Pandemia a fost momentul care a declansat o schimbare foarte mare, iar de la finalul acesteia, observam si mai multa volatilitate in acest sector, intrucat companiile trebuie sa se adapteze si sa integreze schimbarile benefice in activitatile curente. La finalul anului, cuvantul cheie pe care il observ este integrarea. Daca in urma cu cativa ani discutam despre wellbeing, recrutare, diversitate si incluziune, la momentul acesta, granitele dintre aceste subiecte s-au estompat atat de mult, incat o strategie care are legatura cu capitalul uman nu poate fi construita fara sa cuprinda toate aceste elemente", a explicat Armina Dobrica, senior consultant, Wellbeing & Culture.
Conform studiului, riscurile subevaluate sunt cele climatice, proprietate intelectuala si inteligenta artificiala. Cel din urma, vine atat cu riscuri, cat si cu oportunitati pentru companiile la nivel global. Pe de-o parte, se estimeaza ca inteligenta artificiala are potentialul de a adauga intre 2,6 si 4,4 trilioane de dolari la economia globala, insa poate cauza problemele legale si amplifica riscurile asociate capitalului uman.
"Desi in zona Europei Centrale si de Est acest risc era plasat pe locul trei, realitatea este diferita. Dauna medie in 2022 a unui atac ransomware a fost de 4,54 milioane de euro, iar anul acesta frecventa atacurilor a crescut cu 49% in primele doua trimestre fata de aceeasi perioada a anului precedent. In Romania sunt detectate pana la 30.000 de atacuri cibernetice zilnic, iar cele mai afectate industrii au fost farma, administratie publica, energie, retail si transporturi. Aceste riscuri pot fi evitate prin implementarea strategiilor specifice de transfer al riscului si pregatire a raspunsului si a recuperarii dupa astfel de incidente", a subliniat Cosmin Neagu, client director Aon Romania.
Aon Romania este filiala locala a Aon plc, lider mondial in furnizarea de solutii de management al riscului, brokeraj de asigurari si reasigurari, consultanta resurse umane si externalizare de servicii.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter