RO EN
السلة فارغة

ANOSR: Tinerii vor sustinere ca sa isi intemeieze o cariera profesionala in Romania

Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR), Consiliul National al Elevilor (CNE) si Consiliul Tineretului din Romania (CTR) critica atitudinea Guvernului de a lansa in spatiul public „solutii miraculoase” nefundamentate, abandonate in discursul european al politicilor educationale. fara o cercetare reala a nevoilor din sistem si fara o imagine de ansamblu asupra fenomenului migratiei tinerilor.
Am aflat cu surprindere faptul ca Guvernul Romaniei ia in calcul „un proiect prin care sa sprijine tinerii care vor sa studieze in strainatate, care vor putea primi un sprijin financiar din partea statului”. Mai exact, initiativa vizeaza acordarea de imprumuturi pentru tinerii care vor sa studieze in strainatate, cu scutirea de la obligatia de a restitui imprumutul in ipoteza in care se intorc in tara.
Indiferent de ce scop ar viza masura, solutia nu este aceasta. Daca dorinta este de a sprijini tinerii care studiaza in strainatate, o solutie ar fi consolidarea sistemului existent de burse de studii. Daca intentia este de a diminua fenomenul de braindrain, cresterea atractivitatii Romaniei nu se realizeaza prin conditionarea iertarii de o datorie pentru tinerii care se intorc in Romania. Daca masura urmareste cresterea internationalizarii invatamantului superior si asigurarea experientei si perspectivei europene a studentilor, ar trebui urmarite promovarea mobilitatilor, inclusiv prin granturi suplimentare, si finantarea internationalizarii invatamantului romanesc. In orice caz, un sistem de imprumuturi intr-un spatiu fiscal diferit pare total deconectat de la subfinantarea cronica a sistemului de invatamant romanesc, asteptand intre timp si solutiile pentru cresterea finantarii educatei la 6% din PIB.
In contextul in care, printre alte statistici dezastruoase, Romania este pe penultimul loc in Uniunea Europeana in materia cheltuielilor publice pe student raportat la standardul puterii de cumparare si la coada clasamentul european, la mare distanta de media europeana in ceea ce priveste proportia absolventilor de invatamant superior din Romania, ne frapeaza ocolirea acestor probleme arzatoare ale echitatii sistemului de invatamant, prioritate asumata de Romania la nivel european, care necesita abordari complexe, integrate si sistemice, in favoarea unor discutii departate de agenda europeana.
Amintim Guvernului ca a implementat un sistem care promoveaza bursele de studii pentru tinerii care doresc sa studieze in strainatate, sistem care poate fi consolidat in raport cu nevoile si prioritatile strategice ale Romaniei in materia educatiei, dupa stabilirea unei strategii clare a obiectivelor de finantare. Consideram, de asemenea, ca in concordanta cu principiile Spatiului European al Invatamantului Superior, Romania trebuie sa incurajeze mobilitatea studentilor intr-un spatiu comun al educatiei, inclusiv prin granturi suplimentare pentru mobilitati temporare. Tocmai de aceea, in spiritul internationalizarii invatamantului superior, o solutie reala ar fi cresterea bugetului acordat mobilitatilor studentesti si asumarea unor tinte ambitioase pentru numarul de studenti care sa participe in mobilitati.
Respingem faptul ca o varianta pentru a incuraja studiile in strainatate si, ulterior, revenirea in tara a absolventilor este acordarea unor imprumuturi care ar fi iertate daca absolventul se intoarce in Romania. Aceasta propunere nu poate decat sa demonstreze lipsa unei strategii clare si asumate pentru diminuarea exodului creierelor, daca in final ajungem la concluzia „ii punem sa plateasca daca nu se intorc”.
Atractivitatea Romaniei pentru tinerii romani care ajung in strainatate se construieste prin cresterea calitatii vietii in general, si pentru tineri in special, precum si prin facilitati pentru integrarea pe piata muncii, pentru cercetare in Romania samd. In acest sens, credem ca statul roman trebuie sa incurajeze politici pentru tineret coerente, in acord cu nevoile acestora, pe care le putem identifica si in Rezolutia Tinerilor.
In privinta eficientei propunerii, semnalam constrangerile legislative pe care le-ar intampina statul roman pentru restituirea unor imprumuturi acordate unor cetateni cu domiciliul in alte state, din perspectiva recuperarii sumelor.
„Ne este foarte greu sa vedem cum o asemenea abordare poate construi increderea tinerilor in Guvern. In incercarea de a convinge tinerii care pleaca la studii in strainatate sa se intoarca in Romania, solutia este sa ii imprumuti ca mai apoi sa conditionezi iertarea de datorie de intoarcerea in tara? Ignorand asta, ignorand pe deasupra si existenta unui sistem de a promovare a burselor de studii in strainatate, neadresat in propunere, asteptam strategiile pentru cresterea atractivitatii universitatilor din Romania sau pentru a imbunatati statisticile dezastruoase privind bunastarea studentilor” a declarat Horia-Serban Onita, presedinte ANOSR.
„Observam faptul ca autoritatile centrale continua sa ignore in mod evident realitatea cu care tinerii se confrunta in Romania. Nu poti propune ca solutie de „stopare a exodului creierelor” elemente de conditionalitate, avand in vedere lipsa unor masuri coerente prin care tanarul sa se simta respectat si incurajat sa isi intemeieze in Romania o cariera profesionala. Pe de alta parte, atragem atentia asupra faptului ca este important ca orice initiativa care are ca beneficiar tanarul sa fie atent comunicata si dezbatuta cu reprezentantii tinerilor, asigurand o perspectiva de ansamblu asupra atat asupra efectelor unei propuneri, cat si asupra celor mai bune metode de adresare a unor nevoi.” a declarat Gabriel Carnariu, presedinte CTR.
„In ultimii ani, numarul absolventilor de liceu care au ales sa studieze in strainatate a crescut semnificativ. E nevoie, asadar, de masuri care sa incetineasca acest fenomen, insa nu cred ca masura propusa de catre Guvern, fara a consulta reprezentantii tinerilor, reprezinta o solutie sustenabila pe termen lung. Noi credem in oprirea graduala a fenomenului „exodului creierelor”, prin cresterea calitatii invatamantului din Romania, atat la nivel preuniversitar, cat si la nivel superior. Doar in acest fel vom putea vorbi despre masuri in beneficiul tinerilor, menite sa le ofere acestora un viitor stabil si predictibil in tara.”, a declarat Rares Voicu, presedinte CNE

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter