RO EN
السلة فارغة

WIENERBERGER: Casa e4 - primul model de imobil NZEB din Europa

Pentru punerea in opera a proiectului "Casa e4"s-a optat pentru folosirea unui sistem complet de zidarie ceramica Porotherm,  utilizandu-se blocuri din seriile: 38 STh pentru zidaria exterioara, deoarece este blocul ceramic avand cea mai buna conductivitate termica de pe piata de profil din Romania, 20 N+F si 11,5 N+F pentru pereti interiori si de compartimentare, respectiv  Porotherm 45 si 60, impreuna cu grinzile aferente pentru planseul ceramic. Lucrarile la obiectivul respectiv au fost demarate in luna iunie a.c. si se afla in acest moment in faza finala a procesului de executie a zidariei. Toate modelele mentionate anterior reprezinta cele mai noi si performante solutii din fiecare grupa de produse in parte, prezentand caracteristici superioare de termoizolare. "Casa e4" este, in esenta, un prototip de imobil cu un consum energetic apropiat de zero (asa-numitele constructii NZEB) ce corespunde in mod exhaustiv cerintelor stipulate in cadrul directivei europene 31/2010/EC. Amplasat in cadrul complexului rezidential Paradisul Verde, din localitatea Corbeanca (Ilfov), obiectivul este implementat in Romania de catre Wienerberg cu sprijinul companiilor partenere Rockwool, Bavaria EcoSystems, Tondach, Semmelrock si Pipelife.
 
Materiale deosebit de performante incluse in structura imobilului
Abordarea din punct de vedere al dezvoltarii durabile are in vedere respectarea a patru conditii esentiale, si anume: utilizarea unor sisteme foarte performante de materiale naturale pentru zidarie si termoizolare, folosirea de resurse energetice regenerabile, asigurarea unor costuri rezonabile ale ansamblului si a unor cheltuieli scazute cu functionarea ulterioara in conditii de confort maxim pentru beneficiari, respectiv garantarea unei calitati superioare a locuirii in incinta. Dupa cum indica numele sau, conceptul "Brickhouse e4 2020" (denumirea originala a proiectului) se refera la o constructie realizata din caramida, ce respecta cele mai exigente conditii referitoare la sustenabilitate. Pentru a atinge obiectivele mentionate anterior, s-a optat pentru folosirea de grinzi din beton armat precomprimat placate cu invelis ceramic, necesare sustinerii planseelor cu nervuri dese (ce pot avea deschideri cuprinse intre 1,7 metri si 7 metri). In ceea ce priveste buiandrugii, acestia au fost realizati dintr-un material similar, fiind disponibili la lungimi de 0,75 metri - 3 metri, cu pas de 0,25 metri. 
 
Compatibilitate intre materiale de zidarie si instalatiile energetice
Gratie structurii masive a zidariei si utilizarii unui termosistem special pe baza de vata minerala bazaltica se obtine o rezistenta termica sporita, precum si un grad ridicat de acumulare a caldurii. Efectul imediat este constituit de protejarea spatiilor interioare impotriva excesului de radiatie solara in sezonul estival, concomitent cu prevenirea pierderilor de energie din perioada iernii. Acesta este principalul motiv pentru care consumul de resurse este tinut la o cota scazuta, pe tot parcursul anului calendaristic. Casa obtinuta este complet independenta de folosirea energiei pe baza de combustibili de natura fosila, surse regenerabile furnizand intregul necesar de consum pentru obtinerea unor conditii optime in incinta. O parte importanta din cantitatea totala necesara producerii agentului termic si apei calde menajere (ACM) este obtinuta din surse solare (panouri si celule fotovoltaice). Instalatia energetica este proiectata astfel incat sa asigure intreaga energie utila pentru functionarea zilnica a locuintei. Un element esential de care specialistii au tinut cont la realizarea proiectului respectiv a fost acela al maximizarii eficientei de ansamblu a imobilului in vederea reducerii substantiale a emisiilor de dioxid de carbon - o alta exigenta principala stipulata in cadrul directivei 31/2010/EC. Din acest motiv, a fost vitala obtinerea unei compatibilitati optime intre materialele pentru realizarea anveloparii si instalatiile tehnologice specializate, in vederea asigurarii unor parametri optimi de temperatura si umiditate relativa a aerului. 
 
Atentie sporita la detalii legate de orientare, amplasament si parametrii de confort
Proiectul de casa e4 din Romania este apreciat de Emilia-Cerna Mladin, presedinte al Asociatiei Romane a Auditorilor Energetici pentru Cladiri, ca fiind o constructie performanta din punct de vedere energetic, confortabila si cu un design deosebit. In acelasi timp, arh. Sergiu Petrea (Tecto Arhitectura) subliniaza ca acest concept aplicat imobilelor unifamiliale reprezinta viziunea ideala asupra unei case a viitorului, explorand simultan multiple modalitati de reducere a consumului de materii prime si energie atat in timpul punerii in opera, cat si in exploatare. In fine, managerul de produs din cadrul Wienerberger, Iulian Cuta, este de parere ca tot mai multi utilizatori din Romania sunt in cautarea de solutii energetice si ecologice optime. Totodata, expertul companiei considera ca prin proiectul casa e4 s-a demonstrat ca este posibila realizarea unor imobile performante, confortabile si accesibile, cu ajutorul materialelor ceramice naturale. 
 
{adauga_php file=formular.php}
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter