RO EN
السلة فارغة

ROMEPS: Stabilizare a cererii de polistiren si posibila crestere de 10% in anul 2023

Piata locala de polistiren expandat se va stabiliza, valoric, la nivelul de aproximativ 100 de milioane de euro inregistrat in 2021, pe fondul contractiei cererii pe anumite categorii de produse, in contextul perioadei atipice pe care o parcurgem, potrivit estimarilor ROMEPS, Asociatia nationala a producatorilor de polistiren expandat. Totusi, aceasta situatie a determinat o orientare a clientilor catre produse mai performante energetic, spun reprezentantii pietei.
"Cresterea pretului la gaze si energie a schimbat comportamentul cumparatorului, observandu-se o reorientare a consumatorilor catre produse mai performante energetic, fie ca vorbim de densitati sau de grosimi superioare, urmarindu-se reducerea facturilor la utilitati. In acest sens, trendul valoric al pietei este unul de majorare, consecvent cu programele europene si cererea din piata pentru unitati locative noi. Acest fapt se datoreaza, in primul rand, cresterii fulminante a pretului materiei prime, dublate si de scumpirile energetice. Consumul de produse pe baza de polistiren expandat se va stabiliza, cel mai probabil, la o valoare apropiata de cea a anului trecut, dar in acest moment este greu de estimat evolutia pietei prin prisma imprevizibilitatii contextului global. Pentru 2023 speram la un plus de cel putin 10%, atat fata de anul 2021, cat si de anul in curs", a declarat arh. Mihail Catalin Stefan, directorul executiv al ROMEPS.
In 2022 cererea pentru produsele din polistiren de pe piata locala a venit majoritar tot din sectorul privat - dezvoltari imobiliare, reabilitari ale locuintelor individuale finantate direct de catre beneficiar. Programele de reabilitare finantate de stat sau cu finantare europeana ar putea avea un impact destul de mare si de important, insa trebuie vazuta masura in care vor fi puse in aplicare proiectele destinate progresului catre eficientizarea energetica a Romaniei.
"Sunt numerosi factori care pot influenta negativ aplicabilitatea planurilor nationale de performanta energetica - de la timpul scurt de implementare, problemele cu licitatiile, pana la reticenta constructorilor, din ratiuni de crestere a preturilor la materialele de constructii. In anul 2022, consumul majoritar a fost, in continuare, sustinut de catre dezvoltarile imobiliare noi, in procent de peste 65%. PNRR poate schimba acest trend doar in cazul in care nu va fi deturnat de proceduri birocratice", a precizat reprezentantul ROMEPS.
 
Standarde de calitate pentru toti producatorii de polistiren expandat
Obiectivul principal al ROMEPS, asumat inca de la infiintarea Asociatiei, este acela de a stabili standarde calitative pe care sa le respecte toti producatorii de polistiren expandat. "Ne dorim sa vina alaturi de noi toti producatorii, indiferent de marimea lor. Este important ca industria EPS sa fie reprezentata cat mai bine, iar acest lucru se poate intampla doar atunci cand vom intelege, cu totii, ca trebuie sa fim uniti. Calitatea de membru al asociatiei producatorilor de polistiren expandat ofera acces la date, statistici, cercetari din domeniu si asigura reprezentarea in interactiunea cu autoritatile", a declarat arh. Mihail Catalin Stefan.
Din toamna acestui an, ROMEPS intentioneaza sa reia si intalnirile fizice derulate cu specialistii din domeniu, beneficiari si clienti, dupa doi ani de pandemie, in care toate activitatile de informare si de constientizare s-au derulat in mediul online, prin webinarul Business Ergonomics by ROMEPS, cu rezultate foarte bune pe fiecare editie.
Totodata, Roadshow-ul "Orasul tau in centrul atentiei" a fost un punct de start, pe care ROMEPS doreste sa-l imbunatateasca, poate chiar sa il regandeasca, pentru a atinge cat mai multe subiecte de interes atat pentru autoritatile publice, cat si pentru consumatori. O caravana care sa ofere spatiu de discutii si de informatii este un prim pas spre aceasta schimbare. De asemenea, un alt deziderat al ROMEPS este acela de a stabili relatii cu mediul academic, unul dintre partenerii cei mai importanti ai industriei.
"Consideram extrem de important sa fim «la firul ierbii» cum se spune, alaturi de cei care isi doresc sa urmeze o cariera in domeniu, sa oferim informatiile corecte de la inceput, astfel incat viitorii profesionisti sa aiba o baza corecta de plecare privind materialele termoizolante, proprietatile si caracteristicile lor. Membrii ROMEPS cred cu tarie in puterea educatiei si, de aceea, programele de constientizare din mediul academic vor fi unul dintre obiectivele noastre cele mai importante.
Desi nu credeam ca in 2022 va mai fi necesar, vom continua si programele de informare corecta a utilizatorilor. Industria EPS este una reprezentativa pentru piata constructiilor din Romania, iar produsul nostru este performant, devenind reper in toate proiectele de constructii, intrucat calitatile polistirenului expandat corect pus in opera sunt considerabil mai bune fata de alte materiale termoizolante, atat din punct de vedere ale costurilor, cat si al calitatilor termice. Miturile care tot circula prin mediile online, aceleasi de ani de zile, incercand sa destabilizeze imaginea polistirenului expandat, nu sunt decat un semnal al faptului ca avem un produs extrem de eficient, care nu poate exista si fara «bad publicity», venita, cred eu, din lipsa unui interes real fata de bunastarea consumatorului.
Putem concluziona ca ROMEPS are obiective indraznete, dar realiste, pentru ca o atitudine pro-activa, dublata de seriozitate, munca sustinuta si incredere face diferenta. Pe termen mediu si lung, ROMEPS si-a propus sa faca din industria polistirenului expandat un etalon de siguranta, confort si economie care sa nu fie doar un slogan, ci o realitate", a subliniat Mihail Catalin Stefan.
 
Provocari: infrastructura, pretul energiei si lipsa fortei de munca
Problemele pe care membrii ROMEPS le intampina sunt, in mare parte, aceleasi ca in toate celelalte domenii, si anume infrastructura, pretul energiei si lipsa fortei de munca. "Sunt cauze majore care ne impiedica sa avem rezultatele si randamentele pe care ni le dorim. In ceea ce priveste cresterile de pret din 2021, chiar si cele de dinainte, au fost absorbite relativ bine de catre piata, atat timp cat a existat o cerere consecventa din sectorul imobiliar. Cu toate acestea, in piata trendul este de regres pana in acest moment, din ratiuni de scadere a cererii de produs finit. Exista intotdeauna probabilitatea foarte reala de revenire a cererii la nivelurile anterioare, caz in care ne putem astepta la o actualizare a preturilor la noile conditii de piata.
Impactul conflictului dintre Ucraina si Rusia a fost unul major si a influentat nu doar preturile din industria constructiilor. Insa, imprevizibilitatea sectorului energetic, chiar si cu plafonarile propuse, nu poate oferi stabilitatea de care au nevoie producatorii de materiale de constructii.
Producatorii au depasit, insa, problemele din lanturile de aprovizionare cu materie prima, ba din contra, au multa incredere in dezvoltarea pietei din Romania, in masura in care fac investitii in mod curent atat in modernizari de linii, cat si in deschiderea unor unitati de productie EPS noi.", a precizat reprezentantul ROMEPS.
***
ROMEPS reuneste printre cei mai mari producatori de polistiren expandat atat la nivel national, cat si european. Membrii ROMEPS sunt: Austrotherm, DawBenta (Caparol), Firos, HirschPorozell, Mindo si Plastics Europe, reprezentant al EUMEPS, organizatia europeana a producatorilor de polistiren.
In prezent, pe teritoriul Romaniei sunt 20 de companii producatoare de EPS, cu mai multe puncte de lucru in toata tara. Capacitatea de productie totala estimata pentru Romania a crescut in 2022 fata de anul anterior cu cel putin 10%, dar volumul consumat a ramas similar cu cel al anului 2021. Cererea din piata poate fi acoperita de catre capacitatile de productie actuale. Potrivit ROMEPS, daca viitoare programe pentru eficientizarea energetica a Romaniei (precum POR si PNRR) vor introduce o majorare a cererii in piata de EPS atat pentru densitati mai mari, cat si pentru volume, acestea vor putea fi satisfacute de catre producatori. Drept dovada sunt investitiile pe care membrii ROMEPS le fac mereu in unitati si linii de productie noi, mai spun reprezentantul Asociatiei.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter