RO EN
السلة فارغة

PNRR, instrumentul de strategie si suport pentru atingerea obiectivelor 2030

Parlamentul European, in colaborare cu Comisia Europena si grupurile de lucru desemnate, au adoptat norme noi, care redefinesc termenii procesului de reducere graduala a consumului anual de energie de catre statele membre ale Uniunii Europene. Potrivit acordului provizoriu incheiat intre negociatorii celor doua institutii europene, statele membre ar trebui sa asigure, in mod colectiv, o reducere a consumului de energie cu cel putin 11,7% la nivelul UE, pana in 2030 (comparativ cu proiectiile Scenariului de referinta din anul 2020).
Noile tinte trebuie atinse prin masuri la nivel local, regional si national, in diferite sectoare - cum ar fi administratie publica, cladiri, intreprinderi, centre de date, etc.. Deputatii europeni au insistat ca schema ar trebui sa acopere in special sectorul public, care va trebui sa reduca consumul final de energie cu 1,9% in fiecare an. Statele membre ar trebui, de asemenea, sa se asigure ca minim 3% din facilitatile publice sunt reconvertite, in fiecare an, in cladiri cu energie aproape zero sau cladiri cu emisii zero.
In acest context, Planul National de Redresare si Rezilienta al Romaniei devine instrumentul principal de strategie si suport, care sa stabileasca, implementeze si sa urmareasca alinierea tarii noastre la obiectivele europene asumate. Componentele 5 si 6 ale PNRR, care analizeaza si includ masurile necesare de implementat in domeniul eficientizarii energetice a cladirilor si normele consumului sustenabil de energie au importanta strategica in atingerea tintelor asumate. Din punct de vedere tehnic si tehnologic, Romania detine capabilitatile necesare pentru a indeplini toate cerintele standardelor nZEB, pentru a intalni o eventuala crestere a ritmului de eficientizare a fondului construit. Insa, aceasta termoizolare
trebuie sa fie facuta responsabil, cu un material care sa indeplineasca normele de eficientizare energetica si de consum responsabil al energiei.
ROMEPS - Asociatia Producatorilor de Polistiren Expandat din Romania semnaleaza insa, pe acesta cale, faptul ca un consum responsabil atat de materiale sau resurse, cat si de energie, presupune o abordare desavarsita a tuturor elementelor care constituie eficientizarea energetica la nivel national. Economia circulara, de la materie prima la produs finit, presupune inca un intreg lant logistic, de la preluarea si prelucrarea deseurilor, pasi esentiali Planului National de Redresare si Rezilienta, care nu mai trebuie neglijati. De asemenea, BIM sau modelarea informatica a cladirilor, este un alt punct cheie care ne permite rationalizarea resurselor materiale si economice inca din faza de proiect, insa Romania are mult prea putine initiative in acest sens.
Credem cu tarie ca orientarea pietei catre sustenabilitate nu trebuie asumata doar la nivel declarativ, ci este necesar un efort colectiv pentru a raspunde nevoilor de eficienta energetica, fie ele incluse in PNRR sau in orice alta initiativa la nivel national, un dialog constant, eficient si autentic intre toate autoritatile si factorii implicati.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter