RO EN
السلة فارغة

ROMEPS: Crestere de 9% a pietei de polistiren, in prima jumatate a anului

Piata locala de polistiren expandat (EPS) a inregistrat o crestere valorica de 9% in primele sase luni ale anului in curs, fata de aceeasi perioada din 2016, potrivit estimarilor Asociatiei Producatorilor de Polistiren din Romania (ROMEPS). Evolutia optima s-a datorat, pe de o parte, mentinerii tendintei de dezvoltare usoara a sectorului termoizolatiilor si, pe de alta parte, cresterii nivelului calitativ al materialelor utilizate pe piata interna, conform recomandarilor pentru izolatii exterioare.
In prezent, pe piata de profil din Romania sunt aproximativ 35-40 de producatori, cu o capacitate totala de productie a EPS de 3,5-4 milioane metri cubi/ an. ROMEPS reprezinta aproximativ 75% din industria locala a producatorilor de polistiren expandat.
In 2016, in Romania s-au produs si comercializat 3,5 milioane de metri cubi de polistiren, sectorul fiind evaluat la circa 150 de milioane de euro.
"Anul trecut, piata locala de polistiren expandat a avut cel mai bun avant, dupa 2008, remarcandu-se, totodata, o maturizare a pietei, manifestata prin cererea de materiale care respecta criteriile si normele in vigoare. Tinand cont de stagnarea proiectelor de reabilitare termica, din cauza nealocarii de fonduri, speram ca anul acesta sa atingem macar nivelul din 2016, din perspectiva volumelor", a declarat Delia Filip, directorul executiv al ROMEPS.
 
Circa 90% din productia de polistiren ajunge in constructii
In pofida oricaror discursuri aparute in ultima vreme impotriva utilizarii polistirenului pentru termoizolarea cladirilor, acesta ramane, in continuare, materialul preferat pentru termoizolatii, circa 90% din consumul anual de EPS ajungand in domeniul constructiilor. "Fara sa detinem cifre statistice in acest sens, estimam ca lucrarile de reabilitare termica au o pondere sensibil mai mare din punct de vedere al consumului. Lucrarile noi, rezidentiale sau nu, reprezinta si ele un procent insemnat din consumul de polistiren expandat, insa reabilitarea cladirilor vechi, fiind un proces amplu si de anvergura, ramane un consumator important", a precizat reprezentantul ROMEPS.
Cota lucrarilor de reabilitare termica a fost impulsionata de alocarea, in exercitiul financiar 2014-2020, de fonduri europene pentru lucrari de eficientizare energetica a cladirilor publice si rezidentiale superioare celor din exercitiile financiare precedente, insa aceste fonduri au fost disponibile abia din 2016. "Restantele pe care le inregistreaza tara noastra in implementarea asa numitei Directive 20/20/20 (Directiva 2012/27/UE a Parlamentului European si a Consiliului UE privind eficienta energetica), document care ne obliga, printre altele, ca pana in anul 2020 sa crestem cu 20% eficienta energetica a cladirilor construite inainte de 1990, ne indreptatesc sa credem ca aceasta pondere va evolua relativ in acelasi sens. In acelasi timp, efervescenta de pe piata rezidentiala si faptul ca multe dintre proiectele imobiliare initiate in ultima perioada nu au ajuns inca la etapa de termoizolatie constituie premise bune pentru cresterea valorilor lucrarilor noi si, implicit, a ponderii acestora", a explicat Delia Filip.
Conform estimarilor dezvoltatorilor de constructii rezidentiale, numarul de locuinte noi ce vor fi livrate in domeniu in 2017 ar putea depasi pragul de 60.000 de unitati, volumul pietei urmand a se apropia, astfel, de varful pietei imobiliare din 2008, cand la nivel national au fost finalizate peste 64.000 de unitati, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).
 
Legislatia si inovatia tehnologica raman principalele provocari pentru producatori
Legislatia in domeniul termoizolarii cladirilor s-a aflat intotdeauna intre preocuparile producatorilor de polistiren din Romania, iar armonizarea greoaie sau uneori inexacta a pachetelor de standarde europene a ridicat deseori obstacole companiilor. O alta provocare pentru operatorii din domeniu este reprezentata de inovatia tehnologica, care aduce o diferenta considerabila la produsul finit. "Aceasta inseamna investitii constante pentru companii. In cazul producatorilor mici, transportul pe distante lungi nu este rentabil, deci piata de desfacere este mai restransa. De cealalta parte, supradimensionarea printr-un numar mare de fabrici, situate in puncte-cheie, permite inclusiv exportul - acolo unde concurenta este acerba si, adesea, producatorii romani intampina o rezistenta si actiuni neloiale din partea celorlalti fabricanti de pe pietele europene", a mai explicat directorul executiv al ROMEPS.
 
Implicare in actiuni pentru cresterea calitatii constructiilor
ROMEPS se implica activ, la nivel local si national, in toata problematica domeniului termoizolatiilor atat din perspectiva producatorilor, cat si a beneficiarilor. Astfel, incepand din 2016, asociatia a demarat programul "Orasul tau in centrul atentiei", in cadrul caruia organizeaza doua sesiuni de intalniri: una cu specialistii, carora le ofera toate informatiile de care au nevoie si expertiza in domeniu si cealalta cu beneficiarii finali, reprezentati in general de administratori si presedinti de asociatii interesati de procesele de reabilitare, cu toate implicatiile acestora.
De asemenea, organizatia implementeaza si programul Quality Control, prin intermediul caruia si-a propus protejarea consumatorilor prin respectarea si promovarea standardelor in constructii. "Suntem singura asociatie din Romania ce si-a propus si a dus la indeplinire o astfel de initiativa, care are ca scop respectarea legislatiei din domeniul constructiilor. Pe termen lung, gandim o strategie prin care sa indrumam toti producatorii din Romania spre inovatie si identificarea de solutii tot mai sustenabile pentru sistemele de izolare termica a locuintelor", a precizat Delia Filip.
ROMEPS reprezinta aproximativ 75% din industria producatorilor de polistiren expandat din Romania. Incepand cu anul 2015, piata autohtona a intrat intr-un proces accelerat de maturizare, care a generat si o reorganizare a liniilor de productie. S-au facut investitii pentru eficientizarea productiei si, totodata, pentru garantarea calitatii polistirenului, ceea ce a dus la o reorganizare a pietei. "In mod cert, Romania reprezinta, in continuare, o atractie pentru producatorii de materiale termoizolante, avand in vedere faptul ca politicile europene devin tot mai exigente in ceea ce priveste eficienta energetica. Din nefericire, inca suntem departe de a duce toate cladirile din tara intr-o clasa energetica A sau B, fapt ce ne pune in imposibilitatea de a vorbi, momentan, despre locuinte cu un consum de energie apropiat de zero", a concluzionat reprezentantul asociatiei.
***
Asociatia ROMEPS a fost infiintata in anul 2004, din 2011 activand sub aceasta denumire. Organizatia isi propune sa promoveze pe piata din Romania un standard de calitate pentru producatorii de polistiren si sa vegheze la respectarea reglementarilor. ROMEPS are, in prezent, 13 membri: Arcon, Austrotherm, Congips, EPS Thermopor, Euroconf Impex, Firos, Hirsh Porozell, Isopor, Masterplast, Mecatronics, Mindo, Onebrand si Swisspor.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter