RO EN
السلة فارغة

Davide Maiello, Knauf Insulation: Urmeaza ani de abundenta pe piata constructiilor

Industria de constructii si-a revenit foarte rapid dupa criza din 2020, cu o crestere puternica in 2021, aceasta tendinta urmand a se mentine pentru cel putin inca doi ani, dar la o dinamica mai moderata. Intr-un comentariu asupra industriei, Davide Maiello, seful diviziei Market & Business Intelligence din cadrul Knauf Insulation EMEA, spune: "Dupa furtuna din 2020, ne bucuram de o raza de crestere economica. Si aceasta va straluci pana cel putin in 2023".
Temerile ca pandemia ar genera o recuperare economica in forma de L sau W au fost inlocuite rapid de realitatea care arata in forma de V. Dupa o contractie de 5,1% in 2020, in acest an este asteptata o crestere de 3,8%, ce va fi urmata de +3% in 2022 potrivit datelor Euroconstruct, care monitorizeaza si analizeaza 90% din piata Europeana a constructiilor.
"A fost ca si cum intreaga industrie de constructii a fost suspendata pentru un an, dar acum cererea a revenit. Preturile sunt in crestere, investitiile se afla la un nivel ridicat si caietele de comenzi sunt pline. Estimarile sunt mult mai bune decat ne-am fi asteptat si valorile din 2019 ar putea fi atinse inca de la finalul anului 2021. Un an de pierdere economica, urmat de doi ani de castiguri - nimeni nu ar fi anticipat acest lucru in 2020", a precizat Davide Maiello.
Revenirea rapida a industriei dupa pandemie este fundamental diferita comparativ cu impactul devastator pe care l-a avut criza financiara din 2008-2009, in urma careia sectorul de constructii a avut nevoie de aproape un deceniu pentru a se recupera complet.
 
 
Pandemia a accelerat schimbarile din constructii
Potrivit reprezentantului Knauf Insulation, cativa factori au asigurat recuperarea rapida a industriei de constructii, comparativ cu 2008. In primul rand, sectoarele rezidential si financiar nu au generat criza, ca acum 12 ani. In al doilea rand, in 2020, bancile si guvernele au reactionat rapid in sprijinul gospodariilor, pentru reglementarea chiriilor, au luat masuri pentru protejarea locurilor de munca si au sprijinit financiar companiile pentru a evita intarzierile platilor. In al treilea rand, intr-un mediu cu dobanzi scazute, pietele rezidentiale au fost mai mature, cu dezvoltatori capitalizati si mai experimentati.
"Industria de constructii a crescut si, ca adulti, facem lucrurile diferit acum fata de trecut", spune Davide Maiello.
Constructiile reprezinta un sector in care inovatia este lenta, dar criza din 2020 a accelerat schimbarea. Multe lucruri au fost impinse inainte, precum constructia off-site, utilizarea de elemente prefabricate si modulare, implementarea de noi tehnologii si digitalizarea, subliniaza reprezentantul Knauf Insulation.
 
Investitii de 2.800 miliarde euro necesare pentru atingerea neutralitatii de carbon
In perioada post-pandemica, sustenabilitatea ocupa o pozitie centrala: Europa aloca fonduri masive pentru initiative care ii vor pava drumul catre ambitia sa de a fi primul continent cu emisii zero de carbon pana in 2050. Valul de renovare a cladirilor din Europa (Renovation Wave) reprezinta, astfel, un angajament istoric de renovare a 35 de milioane de cladiri pana in 2030.
"Pentru a atinge tinta zero carbon in 2050, Europa are nevoie de fonduri de investitii estimate la cel putin 2.800 de miliarde de euro, iar circa 30% din cheltuielile de capital vor fi directionate catre cladiri. Vedem o crestere a preocuparilor pentru eficienta energetica, economie circulara si renovare in industria noastra si, pana in 2030, sumele ce vor fi cheltuite pentru renovari pot fi duble fata de investitiile in cladiri noi", mai spune Davide Maiello.
 
Rezidentialul se mentine pe plus
In 2020, piata rezidentiala din Europa s-a contractat cu 4,7%, pentru 2021 si 2022 fiind estimate cresteri de +5,2%, respectiv +2,2%. In ultimii trei ani, sectorul a fost favorizat de conditiile bune de finantare si aplicarea unor masuri guvernamentale oportune, dar si de un nivel record al economiilor realizate la nivelul gospodariilor.
"Am fost contrazisi in mod constant de piata rezidentiala. Am crezut ca aceasta si-a atins potentialul in 2019, dar nu a fost asa. Si, in timpul crizei, am crezut ca vor dura cel putin patru ani pentru revenirea acestui sector, dar a fost nevoie de numai doi. Propritatea a fost intotdeauna vazuta ca o valoare sigura in crize. Increderea consumatorilor si PIB au fost afectate de pandemie, dar piata rezidentiala, nu", remarca analistul Knauf Insulation.
Rezultatul crizei a fost diferit, la nivel european: pietele care au revenit in 2021, cum ar fi cele din Europa Centrala si de Vest, cele care inca mai pierd teren, precum Germania si o parte din Europa de Est, si state care au fost foarte putin afectate de criza, cum sunt tarile nordice si Portugalia.
 
Impact diferit al crizei asupra ne-rezidentialului
Tabloul post-pandemie este total diferit in ceea ce priveste piata ne-rezidentiala. In ansamblu, sectorul a scazut cu 7,7%, cu accente la nivelul noilor constructii nerezidentiale (-8,4%). Totusi, impactul Covid-19 a fost diferit: birourile, retailul si ospitalitatea au fost puternic zdruncinate, in timp ce domeniile de sanatate, educatie, depozitare si distributie au rezistat foarte bine. Recuperarea va fi mai lenta in acest domeniu, cu estimari de crestere de +1,5% in 2021 si +3,3% in 2022.
 
 
Se intrevad si nori la orizont
Cu toate acestea, daca prognoza pe termen lung este insorita, trebuie sa existe niste nori la orizont. Davide Maiello spune ca exista pericolul de supra-preturi si ingrijorarea cu privire la expirarea schemelor de sprijin guvernamental. Exista, de asemenea, o penurie de materiale de constructie care determina majorari de preturi si cresterea costurilor de constructie, dar nu este nicio certitudine ca aceste preturi vor fi sustinute pe termen lung.
"Criza a evidentiat, de asemenea, probleme vechi cu care se confrunta industria, cum ar fi imbatranirea fortei de munca, lipsa abilitatilor, precum si sanatatea si siguranta, iar aceste elemente vor actiona ca un clopot de alarma, un apel la actiune si o oportunitate. Companiile care rezolva aceste provocari vor asigura o baza mai solida pentru viitorul industriei si vor avea mai mult succes decat cele care nu se adapteaza. Companii precum Knauf Insulation ies din aceasta criza mai puternice ca niciodata, bine instruite si gata sa ruleze mai repede. Viitorul este pozitiv, starea de spirit este optimista si este esential sa valorificam oportunitatile pe care ni le ofera aceasta perspectiva economica insorita", incheie Davide Maiello.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter