RO EN
السلة فارغة

ANALIZA: Crestere sustinuta a cererii de emulsii polimerice

Perspectivele promitatoare de utilizare in industria de adezivi, lacuri si vopsele, precum si la fabricarea de materiale de vopsire pentru hartie/carton determina ca segmentul de piata specific emulsiilor polimerice sintetice si ecologice („bio”) sa consemneze o crestere sustinuta a cererii pe termen mediu si lung. Din analiza datelor referitoare la piata globala de materiale specifice, rezulta ca valoarea acesteia a ajuns la un prag psihologic important, iar in continuare vanzarile se vor inscrie pe un trend ascendent. De asemenea, pana in anul 2024, se estimeaza o sporire continua si sustenabila, pentru a se ajunge la o valoare de aproximativ 40 miliarde USD (sau peste 15 milioane de tone) a vanzarilor de asemenea materii prime utilizate la productia vopselelor. Acestea sunt doar cateva dintre concluziile unui nou studiu specializat, realizat pentru acest domeniu de expertii agentiei de consultanta si cercetare a pietei Global Market Insights (GMI), citat de Vincentz Network GmbH & Co KG (compania germana detinatoare a European Coatings). „Emulsiile polimerice - sintetice si bio - sunt tot mai des folosite in industria de lacuri si vopsele, deoarece emit mai putine substante volatile (VoC) decat polimerii pe baza de solvent, astfel incat produsele finite cu emulsii polimerice (sau polimeri in emulsie) se preteaza la utilizarea in constructii, in sectorul auto si pe segmentul bunurilor (durabile) de consum. Ghidurile de reglementare si suport REACH si EPA, privind folosirea unor produse prietenoase cu mediul, precum si cresterea gradului de constientizare despre conceptul de «cladiri verzi» vor constitui impulsuri puternice pentru cresterea cererii de polimeri in emulsie. In ceea ce priveste grupele de materii prime specifice, polimerii in emulsie pe baza de acetat de vinil ar putea depasi, ca vanzari pe plan mondial, 2,8 milioane de tone la finele anului 2024. Aceste substante se folosesc deja pe scara larga in domeniul adezivilor, dar si direct pe santiere, in industria textila, tipografica, la ambalaje etc. Insa, pentru a fabrica polimeri in emulsie (sintetici), sunt necesare substante petrochimice precum stireni si substante acrilice, ca derivate din titei si gaz natural. Cotatia acestora fluctueaza continuu, ca si a petrolului, determinand aparitia unor probleme asemanatoare, legate de costuri, inclusiv pe segmentul emulsiilor polimerice”, se arata in studiul citat.
In cercetarea GMI se mai precizeaza ca polimerii acrilici in emulsie vor continua sa fie predominanti pe piata, ajungandu-se la vanzari de 17 miliarde USD in 2024, pentru ca rezistenta la apa, uscarea rapida si alte inovatii tehnologice sunt tot atatea avantaje nu numai pe piata de adezivi, ci mai ales in domeniul auto. Prezenta masiva in Europa a marilor constructori de autoturisme si prevederile REACH vor impulsiona cererea globala. Totusi, un consum peste medie de asemenea materii prime se va remarca in India (+7% pe an, pana in 2024), deoarece dezvoltarea fara precedent a domeniului constructiilor in subcontinentul indian, precum si o industrie chimica in continua expansiune vor sustine cererea.
Pentru emulsiile polimerice sintetice se estimeaza o valoare a vanzarilor de 16 miliarde USD (doar in sectorul de lacuri si vopsele), dar la cele bio cifrele sunt mai dificil de evaluat, pentru ca au aceeasi structura si proprietati chimice ca emulsiile sintetice, dar sunt fabricate 100% din resurse regenerabile si de putine ori sunt marcate ca atare.
In fine, dar nu in ultimul rand, piata mondiala de polimeri in emulsie este foarte competitiva si consolidata moderat. Printre operatorii globali de top se afla BASF, Lubrizol Corporation, Clariant, Cytec Industries, DIC Corporation, Arkema, Nuplex Industries, Trinseo, Omnova Solutions, Dow Chemical, Wacker Chemie si altii. In continuare, dezvoltarea acestei industrii, dupa cum se concluzioneaza in studiul citat, se va baza aproape exclusiv pe productia de materiale prietenoase cu mediul, cercetarile indicand aceasta directie ca fiind una dintre putinele ce pot fi urmate pentru a dobandi avantaje competitive. Informatii suplimentare, la www.european-coatings.com

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter