RO EN
السلة فارغة

AIVR: Industria de vopsele se adapteaza cerintelor pietei, impactate de pandemie

Potrivit informatiilor furnizate de Institutul National de Statistica (INS), vanzarile producatorilor de vopsele in primul semestru 2020 au inregistrat o usoara crestere, de circa 5%, comparativ cu aceeasi perioada a anului 2019. Conform Asociatiei Industriei Vopselelor din Romania (AIVR), aceasta evolutie a fost sustinuta, in principal, de renovari.
In evidentele AIVR in 2019 au figurat 96 de societati comerciale avand drept obiect principal de activitate fabricarea de lacuri si vopsele (cod CAEN 2030), acestea realizand, anul trecut, o cifra de afaceri cumulata estimata la 369 milioane euro (+7% fata de nivelul din 2018). In acelasi interval, numarul de angajati din sector s-a redus cu aproximativ 4,5%, pana la 4.000 de persoane. AIVR precizeaza ca aceste calcule sunt facute pe baza datelor publicate de Ministerul Finantelor Publice si reflecta veniturile integrale ale companiilor, nu numai pe cele provenite din comercializarea productiei de lacuri si vopsele.
Pentru 2020, AIVR considera ca este, inca, prea devreme pentru a realiza estimari, avand in vedere incertitudinea care planeaza asupra intregii economii. 
"Desi este inca prea devreme pentru a furniza cifre certe, este clar ca industria de vopsele a fost afectata de pandemie. Eforturile de reducere a riscului de infectare la locul de munca au impus masuri de distantare sociala, cu repercusiuni asupra activitatii economice, mergand pana la inchiderea temporara a acestora. Producatorii de vopsele s-au confruntat, in 2020, cu intarzieri/ blocaje in aprovizionarea cu materii prime, reducerea utilizarii capacitatilor de productie prin scaderea ofertei de munca (concedii, izolari la domiciliu, carantina), precum si cu costuri suplimentare pentru sustinerea eforturilor de a face fata pandemiei de Covid-19", explica reprezentantii AIVR.
 
Provocarile crizei medicale mentin un grad ridicat de incertitudine pe piata
Vanzarile de vopsele din acest an sunt se supun influentelor mai multor factori, specifici fiecarui canal de distributie. Astfel, potrivit AIVR, pe piata constructiilor, masurile de preventie a infectarii in santiere, precum si inchiderea siturilor cu cazuri de infectare, au dus la foarte multe blocaje, ceea ce a creat probleme de coordonare a activitatilor si termenelor, influentand si producatorii de materiale de constructii. Pe piata de retail traditional, acolo unde sunt activi vanzatorii medii si mici de materiale pentru finisaje, carantina pe orase/ zone/ regiuni afecteaza si va afecta vanzarile de vopsele.
De asemenea, producatorii se vor confrunta, si in 2021, cu riscul continuarii limitarilor impuse de pandemie, cu impredictibilitatea actualului context (masurile de preventie propuse sufera modificari frecvente), lipsa investitiilor publice de anvergura in infrastructura, adancirea crizei de pe piata muncii - transformarea digitala solicita mai multe competente si calificari ale angajatilor, dificultati pe canalele de aprovizionare cu materii prime (impact Brexit), dar si cu efectele modificarilor legislative frecvente la nivel european din domeniul substantelor chimice, cu impact direct asupra costurilor. Comisia Europeana refuza amanarea termenelor de aplicare pentru o serie de prevederi legislative in ciuda acordului exprimat de statele membre si a contextului generat de pandemie, precizeaza reprezentantii AIVR.
 
Tendinta de trecere la produse pe baza de apa se mentine
Principala tendinta care marcheaza piata lacurilor si vopselelor in aceasta perioada este reprezentata de trecerea de la produsele pe baza de solvent la cele pe baza de apa. Un alt impact direct asupra acestui sector il vor avea masurile de aliniere la mega-trendul de eficientizare energetica a cladirilor existente, cum sunt programele de termoizolare cu finantare. 
"Comisia Europeana si-a reiterat angajamentul ca Europa sa fie fara emisii de carbon pana in 2050, urmand ca Pactul verde european (Green Deal) sa permita tranzitia catre o societate digitala si verde. Acest pact consta in mai multe initiative, dintre care multe sunt relevante, cum ar fi planul de actiune pentru economia circulara, initiativele din domeniul constructiilor si politica industriala. Cu toate acestea, cea mai relevanta pentru industria de vopsele va fi, probabil, viitoarea strategie chimica pentru durabilitate. Obiectivul general al acesteia va fi cresterea in continuare a nivelului de protectie a sanatatii umane si a mediului. Problemele care decurg din Pactul Verde vor sta la baza activitatilor AIVR in urmatorii ani", mai spus reprezentantii industriei de vopsele.
Pentru 2021, organizatia isi propune sa promoveze, in continuare, la nivel national si european, pozitia industriei romanesti de lacuri si vopsele, si sa monitorizeze legislatia existenta si a proiectelor legislative privind siguranta, sanatatea si mediul (calitatea aerului interior, biocide, microplastice, Pactul verde european etc.). De asemenea, asigurarea unui climat concurential corect in industria de vopsele reprezinta o preocupare permanenta a AIVR.
"Toate activitatile desfasurate au avut si au, in continuare, ca scop asigurarea unei interpretari si aplicari uniforme a prevederilor legislative nationale si europene. Efectul principal al eforturilor depuse de AIVR, vizibil astazi, a constat in ordonarea unei mari parti din piata de vopsele din punct de vedere al cunoasterii, respectarii si aplicarii corecte si la timp a legislatiei in vigoare", potrivit organizatiei.
***
AIVR a implinit 20 de ani de cand, la initiativa a 6 companii din industria de lacuri si vopsele din Romania, s-a constituit ca asociatie patronala non profit. Astazi, asociatia numara 21 de membri care, impreuna, realizeaza circa 75% din productia nationala de acoperiri, si au o cifra de afaceri cumulata de peste 600 de milioane de euro.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter