RO EN
السلة فارغة

ADEPLAST: Piata de polistiren, pusa in pericol de adoptarea unui act normativ

Producatorii de polistiren expandat, piata evaluata la peste 100 milioane de euro anual, se afla in pericolul de a nu-si mai putea sustine activitatea in contextul in care autoritatile intentioneaza sa introduca un normativ de securitate la incendiu a constructiilor (Indicativ P118/1) care ar exclude utilizarea polistirenului la izolarea cladirilor, dar si la reabilitarea termica a locuintelor, potrivit datelor companiei AdePlast, unul dintre cei mai mari producatori din domeniu. Conform furnizorului, normativul nu utilizeaza si nu impune o clasa de reactie la foc a termosistemelor ca produse unitare (ansambluri de produse, grupate, cu rolul de a asigura protectia termica a peretilor exteriori ai cladirilor), ci a fiecarui material component, in parte.
"In toata Uniunea Europeana, cerintele de incadrare intr-o anumita clasa de foc se refera la termosistem ca tot unitar, ca intreg, nu la componentele individuale ale acestuia. Mai mult, in cuprinsul actului normativ se fac recomandari explicite («Se recomanda utilizarea materialelor si elementelor de constructie incadrate in clasa A1 sau A2-s1d0»), dar voalate, ascunse sub clasa de reactie la foc, de utilizare a vatei bazaltice. Prin aceste recomandari, avand acoperire legala, toti proiectantii, verificatorii de proiecte, expertii tehnici etc. vor uza, ca pretext, de aceste recomandari pentru a exclude polistirenul", a declarat Marcel Barbut, proprietarul AdePlast.
Ministerul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene (MDRAPFE) si Ministerul Afacerilor Interne (MAI) intentioneaza sa introduca un normativ de securitate la incendiu a constructiilor, Indicativ P118/1, care sa fie obligatoriu la proiectarea si realizarea constructiilor noi si la lucrarile de interventie asupra constructiilor existente, indiferent de forma de proprietate, destinatie, categorie si clasa sau sursa de proprietate. In cazul in care normativul va fi aprobat, aceste prevederi vor fi obligatorii pentru toti factorii cu atributii in proiectarea, realizarea si exploatarea constructiilor (proiectanti, verificatori de proiecte, experti tehnici, executanti, responsabili tehnici cu executia, diriginti de santiere, proprietari si utilizatori ai constructiilor, autoritati ale administratiei publice si organe de control).
"Prin toate aceste cai se exclude,in fapt, polistirenul din randul materialelor care pot fi folosite atat la constructii noi, cat si la cele existente, deci moartea industriei si exclusivitatea vatei bazaltice", avertizeaza Marcel Barbut.
 
Consecintele adoptarii Indicativului P118/1 sunt considerate"dezastruoase"
Consumul intern de polistiren expandat, evaluat la circa 4 milioane de metri cubi anual, este asigurat integral din productia locala si, o eventuala excludere a polistirenului din lucrarile de izolare termica a cladirilor, Romania va trebui sa importe cantitati similare de vata bazaltica, ceea ce ar genera dublarea costului cu lucrarile de izolare. "Asemenea importuri sunt imposibil de realizat logistic, acest consum reprezentand circa 50.000 de tiruri de produse. Totodata, o investitie intr-o fabrica de vata bazaltica necesita un orizont de asteptare de 2-3 ani pana sa devina operationala", a precizat proprietarul AdePlast.
Printre consecintele adoptarii Indicativului P118/1 se afla imposibilitatea finalizarii proiectului de reabilitare termica a cladirilor pana in anul 2020, asumat de Romania prin aderarea la Uniunea Europeana, ceea ce ar atrage declansarea procedurii de infringement impotriva tarii noastre, din partea Comisiei Europene. "La mijlocul anului 2015, CE a anuntat declansarea procedurii de infringement impotriva Ungariei, pe aceasta tema, fiind obligata la plata a peste 15.000 euro/zi", exemplifica Marcel Barbut.
Mai mult, concomitent cu eventuala disparitie a pietei de polistiren, si-ar putea pierde locul de munca circa 1.000 de angajati ai sectorului, plus salariatii transportatorilor, in timp ce importurile care ar trebui sa suplineasca cererea de materiale pentru izolare ar adanci deficitul comercial al tarii noastre.
"Companiile locale si straine care au investit zeci de milioane de euro in industria de polistiren isi vor vedea investitiile pierdute. Acest semnal va fi transmis potentialilor investitori straini si consecintele asupra atragerii investitiilor straine vor fi dezastruoase. Mai mult, statul roman risca actiuni in justitie din partea a circa 50 de companii producatoare de polistiren si, evident, plata unor despagubiri, care vor fi platite de totii cetatenii", mai avertizeaza Marcel Barbut.
 
Solicitari catre Guvernul Romaniei si MDRAPFE
In acest context, AdePlast solicita Guvernului modificarea normativului de securitate la incendiu a constructiilor (Indicativ P118/1) si introducerea notiunii de termosistem, precum si a unor conditii de incadrare intr-o anumita clasa de reactie la foc a termosistemului ca intreg, nu a partilor componente ale acestuia. De asemenea, producatorul solicita obligativitatea folosirii clasei de reactie la foc "E" a polistirenului, asa cum se procedeaza in toata Europa, precum si renuntarea, in cuprinsul textului de normativ, la orice recomandari de genul «Se recomanda utilizarea materialelor si elementelor de constructie clasa… », care au caracter anticoncurential si pot constituit pretexte pentru avantajarea unui material in detrimentul altuia.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter