RO EN
السلة فارغة

ETEX: Rezultate financiare ce permit pozitionarea optima pe piata

Compania Etexco SA/NV - Belgia (subsidiara a Etex Group - detinatorul afacerilor cu gips ale Siniat in Europa si America Latina, pe care le-a preluat in anul 2014 de la concernul Lafarge) a anuntat recent rezultatele financiare pentru 2016, prezentand si un raport de activitate al Consiliului Director, sustinut in fata investitorilor institutionali.
„Ca subsidiara, Etexco este centrul de servicii financiare a Etex Group si administreaza finantele acestuia (inclusiv in relatia cu mediul bancar si in ceea ce priveste resursele in euro asigurate de investitori), asigurand asistenta celorlalte companii din cadrul Etex pentru a obtine facilitati locale de creditare. Fondurile pe care le reuneste Etexco sunt folosite exclusiv pentru imprumuturi efectuate intre companiile grupului, iar societatea, prin activitatile sale, are atributii din punct de vedere al managementului lichiditatilor, administrarea riscurilor si alte servicii specifice. In calitate de filiala a Etex Group, Etexco nu este mandatata sa publice rezultate financiare consolidate, ci doar situatia conturilor pe care le gestioneaza, astfel incat, pentru 2016, este in masura sa anunte o pierdere de 4,47 milioane de euro, comparativ cu un profit de 7,4 milioane de euro in anul anterior, din cauza unui declin al ratei dobanzii creditelor intra-grup, survenit, la randul sau, unei scaderi a dobanzilor de pe piata. Pierderea nu va afecta plata datoriilor pe care le are Etexco, datorita sprijinului permanent oferit de Etex Group”, a declarat Regnier Haegelsteen, director (independent) al Etexco si membru al comitetului de conducere al Etex Group.
In ceea ce priveste alte date disponibile in bilantul anual pentru 2016, elaborat potrivit legislatiei valabile in Belgia si in UE, aferente unei companii financiare, la capitolul „vanzari si prestatii” Etexco a raportat un rulaj de 463.161 euro, fata de 298.768 euro in 2015, ceea ce reprezinta un aspect normal pentru o societate financiara. Insa, in ceea ce priveste Etex Group, cifra de afaceri aferenta anului trecut a ajuns la 2,883 miliarde euro (-5,6%), rulajul fiind afectat de vanzarea afacerilor cu elemente ceramice pentru finisarea pardoselilor si peretilor din America Latina, precum si de ratele nefavorabile de schimb valutar. Insa, in termeni comparabili (like-for-like - LFL), cresterea a fost de +1,5%. Mai mult, costurile mai reduse cu energia, pe plan european, au determinat o majorare a fluxului operational si recurent de lichiditati (REBITDA), pana la 417 milioane de euro (+9,6% LFL), astfel incat rata acestui indicator s-a situat la 14,5%, comparativ cu 13,4% in precedentele 12 luni. Tot in conditiile vanzarii afacerilor cu placi ceramice din America de Sud (contra unei sume de 235 milioane de dolari), precum si ale implementarii unor masuri de crestere a eficientei operationale, profitul net s-a situat la 130 de milioane de euro (fata de 37 milioane de euro), iar taxele (costurile) nerecurente au scazut la 19 milioane de euro, in raport cu 112 milioane de euro.
Performanta solida in conditii economice imprevizibile
Referindu-se, de aceasta data, strict la activitatea Etex Group, Paul van Oyen, CEO al corporatiei, estimeaza ca „pe baza unui portofoliu echilibrat si focalizat pe cerintele pietelor-tinta, grupul detine avantajul de a se pozitiona in mod optim, din toate punctele de vedere, pentru a face fata unor conditii economice globale care continua sa fie nesigure si imprevizibile, iar in 2017 ne-am propus sa fructificam toate avantajele competitive pe care le-am consolidat cu 12 luni in urma. Ne asteptam ca piata europeana de constructii sa ramana stabila, ca valoare si ca volum al lucrarilor, sau in cel mai bun caz sa se majoreze usor. In America Latina, trendul de recuperare s-a confirmat deja, cu exceptia Braziliei. Astfel, bazandu-ne pe conditiile curente ale pietei, pentru actualul exercitiu financiar previzionam o sporire extrem de modesta a vanzarilor, profitului recurent inaintea taxelor si fluxului liber de lichiditati”.
In ceea ce priveste rezultatele din 2016, conducerea Etex Group a subliniat ca si anul trecut a fost unul al surprizelor si impredictibilitatii. „Peisajul politic si economic mondial se schimba continuu, iar fluctuatiile cotatiilor la petrol si gaze au afectat diverse piete pe plan global. In general, piata de constructii din Europa a rezistat acestui val de instabilitate, cu toata nesiguranta ce a survenit anuntarii fenomenului Brexit. Economiile din Franta si Germania s-au stabilizat, iar cele ale tarilor central si est-europene au continuat sa se dezvolte, intr-un ritm satisfacator. In America Latina, cresterea economica a fost impulsionata de situatiile pozitive din Argentina si Chile, in timp ce Brazilia a continuat sa fie afectata de criza politico-economica in care se afla aceasta tara. In Africa, Etex a profitat de o crestere organica puternica, desi in Nigeria au existat turbulente politice, care au dus la exacerbarea inflatiei si la scaderea drastica a pretului petrolului. Totodata, Africa de Sud a continuat sa se confrunte cu o serie de turbulente politice si cu instabilitate, ceea ce nu a afectat totusi afacerile Etex”, explica managerii grupului.
Din punct de vedere al noii structuri a diviziilor, s-a remarcat ca, anul trecut, Etex si-a definit o strategie clara pentru a continua sa ofere materiale de constructii superioare atat tehnic, cat si estetic, care sa indeplineasca exigentele specialistilor si consumatorilor finali. Pentru a pune in practica aceasta strategie, corporatia a recurs la reorganizarea structurii sale, a cadrului managerial si a portofoliului, in 2016, iar in prezent are o abordare diferita, mult mai clara, pe pietele-tinta.
„Astfel, Etex Building Performance dispune de o oferta comprehensiva de produse din gips-carton, placi din ciment si fibre (inclusiv elemente cu fibre ce asigura protectie pasiva contra incendiilor) si solutii tehnice uscate pentru constructii. Aceasta divizie a avut rezultate optime in 2016 si, mai ales in Europa (cea mai importanta piata a sa), performantele au fost peste asteptari. Etex Façade furnizeaza produse compozite, din ciment si fibre, ce se folosesc la executia fatadelor arhitecturale, precum si in mediul rezidential. Sectia respectiva s-a remarcat, anul trecut, printr-o performanta solida, mai ales in Marea Britanie, dar a fructificat si avantajele ce au rezultat ca urmare a recuperarii pietelor de constructii din Europa de Sud. Actualmente, divizia are in plan o extindere sustinuta in afara Europei, atat pe pietele existente, cat si pe altele noi, mai ales in Australia si America Latina. Etex Industry, care se ocupa cu fabricarea de solutii antifoc si de izolare de inalta performanta, s-a confruntat cu scaderea preturilor la petrol si gaze. Pentru a contracara cererea precara de pe pietele de referinta, divizia respectiva isi dezvolta portofoliul de clienti pe segmente specifice, cum ar fi cel al fabricantilor de echipamente originale (OEM). In fine, dar nu in ultimul rand, Etex Roofing, ce ofera solutii de acoperis pentru imobilele de locuinte si solutii de constructii in agricultura, a avut performante bune in Marea Britanie, Europa Centrala si de Est, dar numai pe segmentul de acoperisuri rezidentiale. Deteriorarea continua a conditiilor specifice sectorului de agricultura, mai ales in Germania si Franta, a determinat si in 2016 restructurarea si inchiderea unor ferme sau intreprinderi necompetitive”, a concluzionat Paul van Oyen.
***
In Romania, activitatea Siniat este coordonata de Etex Building Performance SA - Bucuresti, societate cu 236 de angajati, specializata in fabricarea produselor din ipsos pentru constructii si coordonata de un comitet executiv condus de Tanguy Vanderborght, in calitate de director general. Potrivit celor mai recente date oficiale, disponibile la Ministerul Finantelor Publice, Etex Building Performance SA a incheiat anul 2016 cu o cifra neta de afaceri de peste 151,18 milioane de lei, in conditiile unei pierderi de -637.781 lei, iar in 2015 indicatorul rulajului net a reflectat suma de 123,95 milioane de lei, la o pierdere mai mare de 15,25 milioane de lei, in contextul in care firma a avut, in medie, 242 de salariati. De asemenea, compania, care face parte din grupul belgian Etex, detine, in tara noastra, o fabrica la Turceni (judetul Gorj), inaugurata in ultimul trimestru al anului 2015, in urma unei investitii de 50 milioane de euro. Unitatea are o capacitate anuala de productie de 27 milioane mp de placi din gips-carton, fiind prima din Romania care foloseste gipsul rezultat din procesul de desulfurare a gazelor de la o centrala termoelectrica. De asemenea, Siniat mai detine o fabrica de ipsos la Aghiresu (in judetul Cluj), precum si o cariera, la Leghia-Birtz - Cluj. Pentru informatii suplimentare, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter