RO EN
السلة فارغة

TERAPLAST: Cifra de afaceri de 34,36 milioane de lei in primul trimestru

 
Compania Teraplast a realizat in primul trimestru al anului in curs o cifra neta de afaceri de 34,36 milioane de lei, in crestere cu 14%, fata de aceeasi perioada a anului trecut. Aceasta majorare s-a datorat atat sporirii vanzarilor din punct de vedere cantitativ, cat si majorarii pretului de comercializare. Obtinerea acestei valori este cu atat mai importanta cu cat cererea din piata s-a situat la un nivel scazut, din cauza contextului economic actual, precum si din cauza iernii prelungite. Profitul net al Teraplast a scazut cu 4% in primul trimestru a.c., fiind influentat de cresterea cheltuielilor cu amortizarea, aferente investitiilor puse in functiune in a doua parte a anului 2009, care nu au fost recuperate integral prin cifra de afaceri realizata in acest trimestru. Acest indicator s-a diminuat si datorita faptului ca activitatea firmei este una sezoniera, iar sezonul rece si-a pus amprenta in primul trimestru din 2010, in special asupra marjelor de vanzare.
“Asa cum ne-am asteptat, primele trei luni ale anului in curs au fost extrem de dificile, din cauza intarzierilor cu care s-au facut platile pentru proiectele publice deja realizate, a lipsei de finantare din partea institutiilor bancare pentru proiectele private, a dificultatii cu care institutiile statului au accesat cofinantarea pentru proiectele publice, precum si din cauza conditiilor meteorologice. Cu toate acestea, am reusit sa obtinem rezultate mai mari fata de aceeasi perioada a anului trecut. Mai mult decat atat, ca urmare a programelor de investitii derulate in ultimii trei ani, societatea detine un nivel ridicat de competitivitate, iar in prezent, Parcul Industrial de la Saratel este una dintre cele mai moderne centre de acest gen din Europa. In continuare, ne propunem dezvoltarea sistemelor proprii, astfel incat sa putem oferi solutii complete clientilor si colaboratorilor”, a declarat Florin Urite, director general al companiei.
Cresterea  productiei in primele trei luni ale anului
Majorarea cu 27% a cheltuielilor cu materiile prime si materialele s-a datorat faptului ca productia realizata  in primele trei luni din 2010 a sporit fata de intervalul similar din 2009, cu scopul de a intra in perioada de sezon cu o gama completa de solutii. Concurenta agresiva a fost un alt factor care a influentat  profitabilitatea companiei, deoarece, fiind o cerere mai redusa, a existat o presiune mai mare pe pretul de vanzare in piata. Investitiile s-au cifrat la 2,2 milioane de lei si au fost directionate spre dezvoltarea Parcului Industrial Teraplast, din Saratel (judetul Bistrita-Nasaud) si extinderea portofoliului de sisteme. Programul de relocare a unitatilor de productie din Bistrita la Saratel este realizat in proportie de 95%. Pentru urmatoarele luni ale anului in curs, reprezentantii Teraplast preconizeaza ca pretul materiilor prime (PVC, PE si PP) isi va continua trendul crescator, urmand ca, din al doilea semestru a.c. sa se inregistreze o stabilizare a vanzarilor. “Avand o structura financiara echilibrata si o politica prudenta de indatorare, Teraplast poate sa faca fata provocarilor actuale ale pietei, astfel incat ne propunem continuarea programului de investitii in dezvoltare, in conditiile unui control strict al costurilor, in vederea sustinerii realizarii cifrei de afaceri”, a precizat Florin Urate. Compania mizeaza, in special, pe sectorul de infrastructura, in timp ce pe segmentul proiectelor rezidentiale si non-rezidentiale se anticipeaza doar cresteri usoare fata de anul trecut.
Lipsa lichiditatilor a determinat majorarea creantelor
Stocurile au inregistrat o crestere de 21% in primul trimestru din 2010, in raport cu aceeasi perioada a anului trecut, pana la valoarea de 35 milioane de lei, cresterea avand ca scop sustinerea cifrei de afaceri si introducerea de noi produse.
Creantele societatii au crescut cu 41%, ca urmare a evolutiei cu 14% a cifrei de afaceri, a extinderii termenelor de plata contractuale, precum si ca urmare a lipsei lichiditatilor din piata, in contextul alocarii greoaie a finantarilor de la bugetul de stat pentru lucrarile publice. Pe fondul unei dezvoltari continue, bazate pe investitii care au generat alocarea unor resurse semnificative, fluxul de numerar a inregistrat o scadere fata de anul precedent, finantarea investitiilor si a capitalului de lucru generand, totodata, o crestere a datoriilor pe termen scurt. Informatii suplimentare, la www.teraplast.ro

 
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter