RO EN
السلة فارغة

NOU! A aparut lista actualizata cu 450 de companii specializate in domeniul HVAC

Lista actualizata de firme contine 512 companii specializate in sectorul sistemelor de incalzire, ventilare si conditionare a aerului (HVAC), din care 230 de firme implicate in operatiuni de instalare a acestor echipamente, 207 furnizori, 41 de autoritati contractante din domeniul gospodaririi/ lucrarilor la retele de apa si canalizare, ce au legatura in mod tangential cu antreprenorii specializati si 34 de agenti economici care se afla in insolventa si/sau faliment (fata de numai 11 in lista anterioara). De asemenea, alte 11 companii au fost dizolvate cu lichidare (radiere) sau au falimentat, nemaifiind luate in considerare. Veniturile celor 230 de societati ce se ocupa cu executia de instalatii HVAC au scazut cu -18% in anul 2016, fata de 2015, cand acestea au inregistrat o cifra de afaceri totala cu +30% mai mare ca in precedentele 12 luni. Trebuie precizat faptul ca nivelul total al cifrei de afaceri a firmelor analizate include si veniturile obtinute ca urmare a derularii altor activitati specifice, unii operatori economici fiind implicati pe diverse alte segmente ale pietei, cum ar fi, de exemplu, proiectarea de instalatii diverse, realizarea de constructii civile, industriale, edilitare, de infrastructura, productia de tamplarie, furnizarea de centrale termice etc. Daca se ia in considerare faptul ca deprecierea medie a volumului lucrarilor din intregul domeniu de activitate (respectiv, piata nationala de constructii) a fost mai putin semnificativa anul trecut (-4,8%, potrivit datelor anuntate ca serie bruta de Institutul National de Statistica - INS, comparativ cu 2015), rezulta ca pentru societatile incluse in analiza s-a consemnat o perioada mult mai dificila, dupa care ar putea urma un interval de recuperare a pierderilor induse de efectele crizei economice, din momentul de apogeu al acesteia. Fluctuatiile incasarilor din 2015-2016 sunt consecutive, insa, unei cresteri de 6% in 2014, unei deprecieri de -6% in 2013, unei scaderi de -1% in 2012, respectiv unei sporiri de +16% in 2011 si unor diminuari de -2% in 2010 si de -18% in 2009, pornind de la veniturile referentiale din 2008, ceea ce inseamna ca, pentru aceasta categorie de agenti economici, atingerea si/sau depasirea nivelului consemnat in ultimul an de crestere economica va fi posibila pe termen scurt sau cel mult mediu, intrucat pentru echivalarea incasarilor trebuie recuperat un decalaj de -3,09% (comparand rezultatele din 2016 cu nivelul din 2008).
Situatie mai buna pentru furnizorii specializati
Pentru furnizorii de sisteme HVAC situatia este si mai putin dificila, de vreme ce diferenta dintre veniturile consemnate in 2016 si cele din 2008 este foarte redusa (-1,76%), mai ales ca acestia au consemnat cea mai puternica scadere in 2009 (respectiv -32%), urmata de o stabilizare la acel nivel redus in urmatoarele 12 luni (+1%), dupa care au raportat o crestere de +9% in 2011, o scadere de -4% in 2012 si majorari usoare, de +2% si +5% in 2013 si in 2014, dupa care a urmat un salt substantial in 2015 (respectiv, +28%) si inca o crestere usoara (+1%) anul trecut. In fine, pentru a intregi imaginea pietei, mai trebuie precizat ca societatile care coordoneaza retelele de apa si canalizare, asigurand populatiei servicii specifice, consemneaza o dinamica foarte buna a afacerilor, veniturile din anterioarele 12 luni fiind mai mari cu +67,13% fata de cele din 2008. Acest fapt se explica prin scumpirea succesiva a serviciilor prestate la un nivel superior celui din al doilea an dupa integrarea tarii noastre in UE, mai ales ca, dupa acel moment, fondurile de coeziune pe componenta de mediu, atrase pentru dezvoltarea infrastructurii de apa-canalizare, au fost si vor ramane consistente. Practic, dupa o scadere de -16% in 2009, normala pe fondul declansarii crizei economice, autoritatile contractante au raportat sporiri succesive de +33%, +16%, +5%, +8% si +5% in urmatorii cinci ani, pentru ca in 2015 sa se evidentieze tot o crestere, de circa +5%, iar in 2016 sa se remarce un salt de +2%, astfel incat, in afara de regresul relativ minor din 2009, ulterior cresterea a fost continua. In perspectiva incheierii de parteneriate pentru efectuarea de livrari de materiale, tehnologii si servicii specifice, aveti posibilitatea sa consultati lista firmelor, care include informatii cu privire la: denumirea companiilor; codul unic de inregistrare (inclusiv datele consemnate la Registrul Comertului); date de contact ale societatilor (localitate, judet, adresa, cod postal, numar de telefon/fax, adresa de e-mail, website, numele persoanei care detine o functie de decizie etc.). De asemenea, documentul cuprinde date care pot fi utilizate la elaborarea unor strategii de afaceri cu privire la concurenta, la situatia actuala si perspectivele bransei firmelor specializate din sectorul HVAC si a companiilor de apa-canalizare, dintre care se disting urmatoarele categorii: cifra de afaceri realizata in anii 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015 si 2016 (exprimata in moneda nationala si in euro), cota de crestere sau scadere a veniturilor, domeniile principale sau secundare de activitate si altele. Pentru informatii suplimentare, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter