RO EN
السلة فارغة

HOVAL: Crestere de 30% a afacerilor din 2022, intr-un context de piata contradictoriu

Anul 2022 a reprezentat o perioada marcata de realizari pentru Hoval Romania, subsidiara producatorului de echipamente HVAC Hoval din Liechtenstein. Potrivit lui Valeriu Timofan, managerul general al companiei, vanzarile au crescut cu 30% fata de nivelul din 2021, atingand un nou record valoric, ceea ce a presupus o activitate crescuta pentru toate proiectele in care s-a implicat. Referitor la piata de HVAC, specialistul spune ca 2022 a fost, insa, un an contradictoriu.
"Ca o prima contradictie, as preciza ca a fost anul in care s-au intalnit, in piata HVAC, atat solutiile profund tehnologice, in sensul de utilizare a solutiilor de inalta eficienta, cat si solutiile pe care, cu bunavointa, le-as numi economice, in care tehnologia implicata are o vechime de 40 de ani, dar in care factorul decisiv a fost un buget de investitii cat mai redus.
O alta contradictie a fost generata de conditiile de pe piata resurselor energetice, in speta cresterea preturilor la toate sursele de energie, cu un impact sever pe toate palierele economice. Ca urmare, a existat in prima parte a anului o tendinta exagerata, chiar panicarda, de a se renunta la gazul natural, si a se trece in exclusivitate pe energie electrica. Sigur ca aceasta a avut la baza implementarea de proiecte cu panouri fotovoltaice care, deloc surprinzator pentru Romania, in lipsa unor subventii din partea statului, s-au dovedit a fi extrem de costisitoare.
Ca sa concluzionez, 2022 a fost un an plin de provocari, dar care ne-a pus la dispozitie sansa de a crea solutii inovatoare prin diversitate", a declarat Valeriu Timofan.
 
 
Portofoliul Hoval Romania include solutii dedicate pietei auto, productiei din diverse domenii, centrelor comerciale si logistice, dar si proiectelor rezidentiale. "In ceea ce priveste evolutia pentru anul 2023, estimam o reduce de circa 10% a cifrei de afaceri, insa, in functie de evolutia investitiilor domeniile mentionate, este foarte posibil sa avem o crestere de 10%. Poate ca pare curioasa estimare noastra, insa cifra noastra de afaceri se bazeaza pe proiecte de medie si mare dimensiune si de aceea suntem dependenti de sectorul investitiilor", a explicat Valeriu Timofan.
Potrivit datelor companiei, in topul vanzarilor din 2022 s-au aflat cazanele in condensatie de inalta eficienta - UltraGas®, echipamentele de ventilatie industriala pentru furnizarea aerului proaspat si eliminarea aerului viciat in sistem descentralizat cu pompe de caldura - RoofVent® si unitatile de recirculare si alimentare cu aer proaspat - TopVent®.
 
Gazul va ramane, pe termen mediu, o sursa importanta pentru aplicatiile HVAC
Potrivit managerului Hoval Romania, in pofida orientarii pietei preponderent catre solutii bazate pe energia electrica, cu precadere catre pompele de caldura, pe termen scurt si mediu gazul inca va reprezenta o sursa importanta pentru aplicatiile HVAC. Iar acest lucru, cu atat mai mult, in domeniile industriale si comerciale. "Pentru aceste domenii am incercat sa promovam solutiile hibride, care sa aiba la baza pompe de caldura aer-apa care sa fie utilizate intr-o plaja de functionare in care eficienta lor este ridicata, secondate de cazane in condensatie de inalta eficienta si cu un impact foarte redus asupra mediului, cum este UltraGas® de la Hoval. In a doua parte a anului 2022, odata cu scadere pretului gazului, interesul pentru solutii ce utilizeaza acest combustibil a revenit", a precizat Valeriu Timofan.
 
 
Conform specialistului, in acest moment pompele de caldura reprezinta o solutie viabila in cadrul aplicatiilor industriale, cu precadere pentru climatizarea halelor cu echipamente ce au ca generator pompe de caldura aer-aer. Totodata, pompa de caldura poate reprezenta o solutie actuala si pentru proiectele rezidentiale, mai ales in cazul caselor unifamiliale, care sa aiba ca suport panourile fotovoltaice si alte echipamente de sistem. 
"Deviza Hoval este «Responsabilitate pentru energie si mediu», iar pentru a realiza acest lucru, este necesar sa fie implementate sisteme, si nu echipamente, deoarece eficienta unui sistem este cea care conteaza, in cele din urma. Ca urmare, consider ca pompa de caldura reprezinta o solutie viabila si de viitor, insa trebuie cantarit cu mare atentie modul in care urmeaza sa fie dedicata unui sistem HVAC si in urma unei analize directe a obiectivelor dorite de catre beneficiarii finali", a explicat managerul Hoval Romania.
 
Este nevoie de sprijin guvernamental pentru tranzitia energetica
Impreuna cu partenerii sai, Hoval Romania furinzeaza pe piata locala solutii integrate HVAC de tipul caselor "premium one family house", care presupun realizarea unui sistem care sa includa echipamente care, prin tipul de functionare si comunicare intre ele, sa ofere maxim de confort si economie. Exemplul cel mai bun este un model dezvoltat si promovat de Hoval - format din pompa de caldura, incalzire in pardoseala, racire prin tavanele racite, sistem de ventilatie rezidentiala, panouri fotovoltaice, respectiv panouri termice pentru prepararea apei calde menajere. Acest sistem propus, dublat de o izolatie termica corespunzatoare, poate oferi o autonomie fata de sursele si furnizorii traditionali. Trecerea la aceste sisteme deosebit de eficiente are, insa, nevoie de sprijin financiar.
"Cu siguranta ca toate cele mentionate, pentru a fi perfect realizabile, au nevoie de o sustinere din partea statului prin subventii constante si bine tintite. Cu toti cunoastem expresia, cu o floare nu se face primavara, iar daca pentru aprobarea unui proiect prin programul Casa Verde sunt necesari doi ani numai pentru aprobare, atunci cu siguranta ca avem o problema serioasa la acest capitol", a subliniat Valeriu Timofan.
 
 
In ceea ce priveste casele multifamiliale, viziunea Hoval este de a realiza sisteme centralizate si, in acest sens, pentru a raspunde tuturor particularitatilor, atat din punct de vedere al consumatorilor finali, cat si din perspectiva conditiilor reale de implementare, Hoval a dezvoltat mai multe variante, care implica pompe de caldura aer-apa de mare capacitate, cazane in condensatie de tip containerizat - CabinSlim si sisteme de distributie inteligente si eficiente, de tip TransTherm - puncte termice de transfer.
"Sigur ca sunt inca surprins sa vad proiecte imobiliare importante, cu numar mare de apartamente, care au fost realizate anul trecut, pentru care au fost folosite centralele murale. In acest sens, autoritatile in domeniu trebuie sa fie consecvente cu ceea ce declara, decid si implementeaza", a mai spus managerul Hoval Romania.
 
Planuri de crestere a productiei si dezvoltarea de noi solutii inovatoare
Un obiectiv important asumat la nivelul grupului Hoval este reprezentat de investitia in noi facilitati de productie a pompelor de caldura, la Vaduz si Istebne. Langa sediul existent, Hoval construieste o noua fabrica de ultima generatie destinata pompelor de caldura, care este programata sa inceapa functionarea la inceputul anului 2024 si va angaja, dupa inaugurare, peste 500 de oameni. Investitia totala se va ridica la aproximativ 60 de milioane de euro.
Hoval a lansat, de asemenea, o serie de echipamente noi, de tipul unitatilor de recirculare si alimentare cu aer proaspat destinate aplicatiilor industriale, pentru incalzire si racire, care functioneaza fara tubulatura. Noua generatie TopVent® este proiectata pentru cerintele din halele moderne de logistica, comerciale sau de productie. Potrivit datelor companiei, un avantaj notabil al acestora este faptul ca sunt proiectate ca unitati de acoperis si ofera, astfel, access facil la toate componentele chiar de pe acoperis.
 
 
Pentru centrele de date, intre inovatiile Hoval se afla echipamentele ServeCool cu racire adiabatica, care sunt realizate la cele mai inalte standarde in ceea ce priveste utilizarea aerului exterior pentru racirea de tip adiabatic. Eficienta ridicata a schimbatoarelor de caldura in placi si sistemul inovator Hoval de prevenire a formarii condensului face posibila racirea doar cu aer exterior in peste 90% din timpul de functionare, racire adiabata.
In domeniul industrial, privind partea de filtrare a aerului si conditionare prin unitati de filtrare compacte cu recuperare de caldura concepute pentru ventilarea, incalzirea si racirea halelor de productie, Hoval a dezvoltat sistemul ProcessVent. "Ceea ce este remarcabil la aceste unitati de filtrare a aerului este ca pot reduce costurile la incalzire cu pana la 98%, au valori foarte scazute a emisiilor, putand fi integrate intr-o gama larga de proiecte prin prisma faptului ca sunt descentralizate si flexibile", a explicat Valeriu Timofan.
***
Cu o experienta de peste 70 ani in industria HVAC, grupul Hoval dezvolta si furnizeaza solutii premium de incalzire, ventilatie si conditionare a aerului. Solutiile livrate de companie se regasesc in cele mai importante cladiri din lume, precum Windsor Palace, palatul Vatican si cladirea Burj Khalifa. In Romania, compania a livrat sisteme de incalzire si ventilatie pentru cladiri industriale, comerciale si publice, precum: Coca Cola Ploiesti, Continental Brasov, Universitatea Bucuresti, Liberty Technology Park Cluj etc.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter