RO EN
السلة فارغة

ARISTON a depasit pragul de un milion de centrale termice vandute pe piata locala

Ariston Thermo Romania a inregistrat in 2020 o crestere cu 15% a numarului de centrale termice vandute, peste nivelul de crestere a pietei autohtone, care a fost intre 5-10% . Astfel, Ariston Thermo Romania a depasit pragul de 1 milion de unitati vandute in Romania de la inceputul activitatii sale aici, in urma cu peste 20 de ani.
“Ariston Thermo si-a consolidat pozitia de lider in anul 2020, inregistrand o crestere record. Am beneficiat de factori precum dinamica pozitiva a pietei constructiilor, dar si de preocuparea mai mare a consumatorilor pentru amenajarea caminului, o tendinta naturala pe perioada pandemiei in contextul restrictiilor de circulatie si al implementarii de catre numerosi angajatori a programelor de munca de acasa”, a declarat Catalin Draguleanu, Country manager Ariston Thermo Romania.
Odata cu preocuparea mai mare pentru confortul caminului, a crescut si apetitul consumatorilor pentru produse care inglobeaza tehnologiile noi si conectivitatea. „Am observat in ultimii ani – si mai accentuat in perioada de dupa declansarea pandemiei - o tendinta a consumatorilor de a se orienta catre produse care care imbina tehnologia de ultima generatie cu solutiile de conectivitate inteligenta, pentru a garanta un confort sporit si un consum redus de energie. Pe termen lung, aceste echipamente eficiente energetic conduc la economii la plata facturilor, asigurand in acelasi timp confort si acces usor la serviciile post-vanzare, cum ar fi cele de mentenanta si service”, a explicat Catalin Draguleanu.
Ariston Thermo vinde in Romania centrale termice murale in condensare cu capacitate de 24 - 35 kW. In general, clientii opteaza pentru centrala cu capacitate de 24kW, adecvata pentru apartamente. In ultimul an, insa, tendinta oamenilor de a migra catre mediul rural sau urban mic, sub impactul pandemiei, a generat o crestere a cererii de centrale cu capacitate de 35kW, mai potrivite pentru locuinte mari.
Cheltuielile cu utilitatile au crescut constant in ultimii ani
Modelele in condensare au o eficienta totala, prin recuperarea caldurii din gazele arse, de pana la 108%, fata de 94% la un model conventional. In plus, acestea asigura o economie de pana la 35% la consumul de gaz, comparativ cu o centrala conventionala veche, un aspect important in conditiile in care, potrivit statisticilor, cheltuielile cu utilitatile au crescut constant in ultimii ani.
In ultimul trimestru al anului 2020, o gospodarie a cheltuit in medie aproape 500 de lei cu locuinta, apa, electricitatea sau gazele, mai mult cu 15% fata de acelasi interval al anului 2019, potrivit Institutului National de Statistica.
Romania: consumatorii schimba centralele termice mai rar comparativ cu cei din Europa de Vest
Tot mai multi romani sunt preocupati de eficienta energetica a echipamentelor de incalzire din locuintele lor si aleg sa investeasca in inlocuirea modelelor mai vechi cu altele noi, mai performante. Majoritatea vanzarilor de centrale termice ale Ariston Thermo Romania (aproximativ 60%) provin din inlocuiri de centrale vechi, in timp ce restul vanzarilor o reprezinta montarea de centrale in noile proiecte rezidentiale si cele care vin ca urmare a debransarilor de la sistemul centralizat de incalzire. Datele Ariston indica faptul ca, in Romania, consumatorii schimba centralele termice din dotare in medie la fiecare 12-14 ani, ajungand in unele cazuri la 18 ani, spre deosebire de Europa de Vest unde inlocuirile se fac la un interval de 8-10 ani.
“Centralele termice sunt echipamente care, prin natura lor, sunt utilizate zilnic, ceea ce inseamna ca au nevoie de intretinere periodica. Inevitabil, insa, este nevoie si de inlocuirea lor la intervale de timp rezonabile, iar consumatorii incep sa inteleaga ca aici vorbim despre o necesitate dar si despre o investitie care le aduce beneficii pe termen mediu si lung, deoarece noile echipamente asigura mai usor confortul dorit si, de multe ori, cu un consum eficient si la un pret mai redus”, a explicat Draguleanu.
Numarul debransarilor de la sistemul centralizat de incalzire este in scadere
Desi doar 10-15% din vanzarile Ariston Thermo Romania sunt generate de debransarile de la sistemul centralizat de incalzire din intreaga tara, acest sector ramane unul relevant pentru piata centralelor termice din Romania in ansamblul sau.
Datele ANRE arata ca aproximativ 460.000 de locuinte s-au debransat de la sistemul centralizat de incalzire din Romania in perioada 2010-2019, dintre care aproape 30.000 in anul 2019 (ultimul pentru care ANRE a oferit date publice), in scadere fata de 2018 cand numarul debransarilor a depasit 42.000.
La nivel national, se remarca faptul ca in intervalul 2017-2019, 60% din totalul cazurilor de debransari de la sistemul centralizat de incalzire au fost inregistrate in cinci orase – Galati, Constanta, Iasi, Buzau si Cluj-Napoca.
Bucurestiul ramane orasul cu cele mai multe locuinte conectate la sistemul centralizat (peste 560.000 de unitati).
Estimari optimiste: 2021 va aduce noi cresteri dar si o orientare mai mare catre solutiile inteligente. Pompele de caldura fac trecerea spre tehnologia viitorului.
In ceea ce priveste piata centralelor termice din Romania in ansamblul sau, Ariston Thermo estimeaza ca aceasta a crescut cu 5-10% in 2020, ajungand la 2.8 milioane de unitati, potentialul fiind ca, pana la inceputul lui 2022, o treime dintre locuintele din Romania sa fie dotate cu centrale termice.
Exista in mod clar o apetenta pentru dotarea noilor cladiri rezidentiale cu centrale termice, statisticile aratand ca, la nivelul anului 2019, 9 din 10 locuinte finalizate au fost dotate cu centrale termice.
Estimarile Ariston Romania pentru 2021 sunt optimiste, compania preconizand ca va inregistra o noua crestere pe segmentul centralelor termice, chiar daca ritmul va fi mai redus comparativ cu 2020.
Pe termen lung, Grupul investeste semnificativ in cercetare si dezvoltare si considera ca viitorul apartine solutiilor inteligente, care asigura confort sporit cu un consum redus de resurse si care sunt prietenoase cu mediul. In 2020, in pofida pandemiei, investitiile Grupului in R&D au crescut cu 29%, iar obiectivul este ca pana in anul 2022 peste 80% din veniturile Ariston Thermo la nivel global sa fie generate de solutii care folosesc energie din surse regenerabile si au eficienta ridicata.
Ariston Thermo Romania a inclus deja in portofoliul sau pompele de caldura – o tehnologie a viitorului si o solutie eficienta, moderna si prietenoasa cu mediul prin care consumatorii pot obtine confortul dorit cu un consum de resurse redus. Pompele de caldura au capacitatea de a extrage caldura din mediul extern, transmitand-o in interiorul unei cladiri. Avantajul este ca se foloseste energia electrica doar pentru de a activa compresorul, in timp ce energia termica absorbita liber din mediul extern devine de 3-4 ori mai mare decat energia consumata. Astfel beneficiile se vad atunci cand vine vorba de costurile facturilor, dar si de emisiile gazelor cu efect de sera.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter