RO EN
السلة فارغة

ANALIZA: Sectorul de tubulatura, estimat la 350 milioane euro, continua sa creasca

Cresterea volumului lucrarilor de constructii din domeniul infrastructurii de alimentare cu apa si canalizare, datorat investitiilor din fonduri europene, a determinat o majorare semnificativa pe piata de tubulatura si alte echipamente dedicate. Companiile au lucrat la capacitate maxima in 2020 si pregatesc investitii importante in majorarea productiei, pentru a face fata cererii care se estimeaza ca va continua sa creasca substantial in anii urmatori. Potrivit datelor companiei TeraPlast, unul dintre cei mai mari producatori specializati din Romania, cercetarile indica o valoare a pietei de tubulatura de aproximativ 325 milioane de euro in 2019 si de circa 350 de milioane de euro in 2020. Pentru anul in curs, reprezentantii pietei estimeaza mentinerea trendului ascendent, evolutie sustinuta atat de cerere, cat si de majorarile de preturi generate de cresterea cotatiilor la principalele materii prime. Producatorii spun ca in primele luni din 2021 deja s-au confruntat cu cea mai mare crestere a pretului materiilor prime din ultimii 5 ani.
In consecinta, intreaga evolutie a pietei va fi determinata si de capacitatea beneficiarilor de a absorbi aceste costuri suplimentare aparute in fluxul de productie, pentru ca, implicit, acestea sunt transferate in pretul final al produselor.
Romania mai are foarte mult de recuperat la capitolul infrastructura de utilitati. Tari vecine, precum Ungaria, au procente de peste 95% la acoperirea cu sisteme de alimentare cu apa, canalizare. In Romania, in schimb, doar 53% din populatie este conectata la o retea de canalizare cu statie de epurare, doar 71% la reteaua publica de alimentare cu apa si doar 35% la reteaua de alimentare cu gaze naturale.
"Sistemele subdezvoltate sunt, insa, doar o parte a problemei. De cealalta parte, avem infrastructura existenta uzata fizic, care necesita reabilitare. De exemplu, 13% din totalul retelei de apa din Romania are o vechime de peste 50 de ani si este construita cu materiale care nu mai pot asigura calitatea apei din cauza corodarii. Prin urmare, exista un potential urias de dezvoltare. Acum putem intra intr-o etapa favorabila, cand se aliniaza planetele, deoarece poate fi indeplinita acea conditie sine qua non: asigurarea finantarii", a subliniat Ovidiu Gurau, directorul comercial al TeraPlast.
Prin Programul Operational Infrastructura Mare (POIM) se mai pot contracta, conform documentelor publicate, lucrari in valoare de aproximativ un miliard de euro din vechiul exercitiu bugetar al Uniunii Europene. In proiectul Guvernului pentru Programul National de Relansare si Rezilienta (PNRR) sunt cuprinse alte aproximativ 8,2 miliarde de euro pentru lucrari de infrastructura si irigatii.
In ultimii 20 de ani, Romania a cheltuit numai 7 miliarde euro pentru infrastructura de apa si canalizare si are nevoie sa mai investeasca aproape 25 miliarde euro in acest sector, pentru a atinge standardele europene specifice pentru toata populatia tarii, potrivit unor date prezentate de Asociatia Pro Consumatori (APC). Conform estimarilor, tara noastra va reusi abia in urmatorii 30 de ani sa se alinieze cerintelor UE privind infrastructura de utilitati desi, in continuare, pretul apei si serviciilor specifice este considerat mare in raport cu puterea de cumparare a populatiei. In prezent, numai 7 din 10 gospodarii din Romania beneficiaza de serviciul centralizat de alimentare cu apa si doar una din doua este conectata la un sistem de canalizare.
In prezent, serviciile de alimentare cu apa si canalizare se realizeaza de 43 de operatori regionali, doua companii cu capital mixt (public si privat) - Apa Nova Bucuresti si Apa Nova Ploiesti, respectiv alti 900 de operatori mici, organizati la nivelul primariilor.
***
Analiza abordeaza problematica pietei locale de tubulatura dedicata proiectelor de infrastructura utilitara, sector care traverseaza o perioada deosebit de favorabila in contextul cresterii volumului de lucrari de constructii in domeniul infrastructurii de alimentare cu apa si de canalizare. Companiile au lucrat la capacitate maxima in 2020 si pregatesc investitii importante in majorarea productiei, pentru a face fata cererii care se estimeaza ca va continua sa creasca substantial in anii urmatori. Pe langa datele generale asupra pietei, analiza include opinii ale unor companii reprezentative pentru piata de tubulatura si investitiile specifice, precum: Ovidiu Gurau (director comercial TeraPlast), Costin Berbecaru (director de vanzari SEE Amiblu), Catalin Negoita (Managing Partner si CEO la CVWATER), Dan Irimia (director regional de vanzari, Dematek Water Management), Gelu Stan (directorul general al Apa Canal SA Galati), Catalin Dragila (directorul general al companiei Apa Canal Ilfov), Ioan Leitner (director general la Apaserv Satu Mare SA), dr. ing. Mihail Dorus (directorul general al ApaVital SA), Andrei Hostiuc (director general adjunct la Apa Nova Bucuresti), ing. Ilie Vlaicu (directorul general al Aquatim SA), soc. Victor-Lucian Croitoru (director relatii publice la Compania de Apa Somes SA), Adrian Dumitru (directorul general al Companiei de Apa Targoviste - Dambovita SA), Aurel Presura (directorul general al RAJA SA) si Gheorghe Vasilescu (directorul general al Companiei de Utilitati Publice Focsani).
Analiza pietei de tubulatura din material plastic poate fi citita in editia Martie-Aprilie 2021 a revistei Agenda Constructiilor. Pentru a descarca gratuit revista, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter