RO EN
السلة فارغة

ELBI ELECTRIC & LIGHTING: Vanzari anuale de peste 50 milioane de euro

Elbi Electric & Lighting este distribuitorul national de echipamente electrice, avand peste 16.000 de produse in portofoliu, pentru aplicatii din constructii, energie, inginerie si iluminat public, dar si pentru consumatorii finali. In 2017, cel mai mare avans in vanzarile companiei a fost generat de produsele destinate segmentului do-it-yourself (DIY) si constructiilor rezidentiale, alaturi de solutiile de iluminat stradal. In curand societatea va inaugura primul sau magazin conceptual in Cluj-Napoca (denumit Elbi - Universul Electricelor) unde vor fi expuse solutii de iluminat si echipamente electrice dedicate in special electricienilor si instalatorilor.
Interviu cu Cristinel Sandu (50 de ani), presedintele Elbi Electric & Lighting si manager cu o experienta de peste 22 de ani in domeniul echipamentelor electrice.
 
- Ce rezultate financiare ati inregistrat in 2017 si ce estimati pentru 2018?
- In ultimii ani de activitate, cifra de afaceri a depasit usor 50 milioane de euro, iar in 2018 ne asteptam ca aceasta sa ramana constanta. Afacerea s-a derulat optim, cu o echipa de 200 de angajati (dintre care 35% sunt implicati direct in vanzare), cu accent pe comercializarea marcilor proprii, avand peste 10.000 de clienti B2B.
 
- Care au fost cele mai importante proiecte derulate anul trecut si ce urmariti in 2018?
- In 2017, ne-am axat pe dublarea capacitatii de logistica si pe dezvoltarea marcilor proprii - cu un portofoliu complet dedicat segmentului DIY sau profesionistilor, precum Total Green, Novelite, Erste, Solentis, Ittus si Inlet - acoperind toate categoriile si segmentele de la economic la premium. Nu in ultimul rand, am investit in divizia de proiecte speciale, ELBI Projects Division, infiintatain 2015. Ingineri si experti in proiectarea si implementarea solutiilor de iluminat inteligente reusesc sa creeze sisteme adaptate clientilor persoane juridice. Vorbim de solutii profesionale in care durata corpurilor de iluminat poate fi de 100.000 de ore, echivalentul a 25-27 de ani, in care oferim garantia sistemelor de iluminat de minimum cinci ani, si chiar finantare de tip ESCO pentru implementarea proiectelor. Divizia noastra este una dintre putinele din Romania care aduc plus valoare nu doar prin produsele folosite, ci inca de la evaluarea si conceperea sistemelor de iluminat, croite special pentru beneficiarul lucrarii.
 
- Cum va evolua segmentul propriu de piata in acest an?
- Desi nu exista o evaluare a pietei nationale de echipamente electrice, putem analiza tendintele acesteia prin prisma activitatii noastre. Astfel, asteptam volume mai mari din segmentul sistemelor de iluminat cu tehnologie LED, urmate de cele traditionale si de solutiile inteligente de iluminat. Aici intra sistemele adaptate pentru parcurile industriale, zonele rezidentiale, supermarketuri, spitale, institutii de invatamant, iluminat public in care am reusit prin solutiile oferite de Elbi Projects Division sa micsoram consumul de energie cu pana la 50% - 70% fata de iluminatul conventional, sa oferim clientilor nostri costuri mai mici de mentenanta si management de sisteme, prin intermediul tehnologiilor smart. In perioada urmatoare, ne asteptam la cresteri la nivelul intregii piete, care se pot mentine pana in anul 2022. Principalele motoare la nivel international sunt legate de eficienta energetica cautatain toate categoriile de consumatori, de la casnic, la industrial. Mai mult, asteptam ca Romania sa se situeze cu o crestere peste media europeana pe acest interval (cresterea europeana este asteptata a fi a doua in lume dupa piata asiatica), pentru ca, cumva, vor trebui deblocate si investitiile mari in infrastructurasi iluminat public.
 
- Care sunt provocarile pe termen scurt?
- Cea mai importanta este cea de a fi in ritm cu dinamica economiei. Nu este suficient sa ai un portofoliu complex, trebuie sa poti livra rapid, indiferent de cantitate, acest lucru fiind vital in decizia de achizitie. Acesta este si motivul pentru care am dublat capacitatea spatiilor de depozitare de la 26.000 mp la 45.500 mp, dupa investitii de 1,8 milioane de euro. Stocul de produse al societatii noastre este de peste 16 milioane de euro. Cealalta provocare este de a debloca investitiile B2B din sectorul privat. Exista clar nevoia de optimizare a consumului si reducerea facturii la energie electrica printre prioritatile beneficiarilor. Totusi, alegerea tehnologiei LED pentru proiecte de mai mare anvergura este inca limitata de valoarea initiala de achizitie. Valoarea initiala a investitiei in sisteme de iluminat cu corpuri tehnice LED este una inca mare, de aceea chiar daca mai multi doresc sa cumpere, nu au toti bugetele necesare. Vestea buna apare odata cu amortizarea investitiei si economiile din factura de energie electrica care justifica preferinta pentru aceasta tehnologie. Astfel, un sistem de iluminat LED necesar echiparii unui magazin se amortizeazain 2-3 ani, in timp ce pentru proiectele mai vaste perioada poate fi de 2-5 ani.
 
- Care considerati ca a fost cea mai buna decizie de afaceri pe care ati luat-o?
- Constructia unor marci proprii de produse, care vin in intampinarea nevoilor clientilor, fiind convinsi ca accentul pe calitate si caracteristicile tehnice corecte reprezinta directia buna. Total Green - marca noastra premium ofera o calitate compatibila cu cele mai bune marci de referinta in categoria surselor de iluminat, acelasi lucru fiind valabil pentru solutiile profesionale de iluminat din gama Solentis. Novelite este gama Elbi cu tehnologie LED accesibila, in timp ce Erste ne completeaza portofoliul, cu corpurile de iluminat decorative, alaturi de Ittus si Inlet solutii de securitate si conectica. Suntem convinsi ca customizarea adaptata cerintelor din Romania, accentul pe calitate si caracteristici tehnice corecte este directia buna. Inca exisa problema produselor contrafacute sau a celor cu eticheta inselatoare, atunci cand descrie specificatia unui produs, de aceea ne-am asumat si un rol in educarea pietei, brandurile proprii fiind construite in respect fata de clientii nostri.
 
- Care sunt masurile legislative si deciziile politice care ar putea sprijini realmente piata de constructii?
- Poate masuri de incurajare a inlocuirii surselor de iluminat clasice, cu cele prevazute cu tehnologie LED, inclusiv printr-un accent mai mare pus pe reciclarea surselor vechi. Cu siguranta insa deblocarea marilor investitii in infrastructura care pot sustine si dezvoltarea economiei in ansamblu, dar si reintoarcerea sectorului de mari constructii la un nivel normal, cu o contributie mai generoasa la PIB. Pe de alta parte, asteptam dezvoltarea in Romania a conceptului de "smart city". Este inca nou, dar marile orase incep sa-si doreasca sa eficientizeze costurile. Orase precum Cluj-Napoca, Oradea, Alba Iulia, Brasov, Sibiu si Timisoara au facut mari progrese in ultimii ani la acest capitol.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter