RO EN
السلة فارغة

EATON: O treime din incendii, provocate de instalatii electrice defecte sau improvizate

Incendiile care au cauze de natura electrica reprezinta o amenintare ascunsa, dar semnificativa, care este tot mai mult prezenta in atentia publica. In Romania, anul trecut au fost inregistrate 17.667 de interventii pentru cauze care au generat incendii, altele decat cele de vegetatie, potrivit celui mai recent raport al Departamentului pentru Situatii de Urgenta. Dintre acestea, cel mai mare procent, de 28,84% (5.095 interventii), au fost imprejurari determinate de instalatii electrice defecte sau improvizate. Urmatoarele cauze ca numar de interventii sunt focul deschis (2.624 interventii, 15% din total) si cosurile, burlanele de fum defecte sau necuratate (2.491 interventii, 14% din total).
Si la nivelul Europei, statisticile arata ca sursa a peste 25% din incendii o reprezinta un sistem electric. In Europa, anual sunt raportate 2 milioane de incendii, in urma carora 4.000 de persoane isi pierd viata in fiecare an. Mai mult, 70.000 de europeni sunt spitalizati din cauza unor vatamari grave provocate de incendii. Costurile cu pierderile cauzate de incendii sunt estimate la aproximativ 1% din PIB-ul cumulat al tuturor tarilor pe an.
„Siguranta la incendii reprezinta, de fapt, un ecosistem compus din factori de decizie, industria constructiilor, arhitecti, ingineri de securitate la incendiu, pompieri, proprietari de cladiri si cetateni. Cu totii detin un rol important si depinde de fiecare sa actioneze pentru siguranta. Totodata, este nevoie si de actualizari ale normativelor privind protectia impotriva producerii incendiului de catre echipamentele electrice, care sa reglementeze utilizarea dispozitivelor pentru detectarea defectelor de arc electric si care sa contribuie la reducerea acestor cifre ingrijoratoare”, spune Gabriel Tache, General Manager Eaton Electric Romania.
Energia electrica este o cauza de incendiu recunoscuta, cu risc crescut de pierderi de vieti, iar defectele de arc electric, ce se produc la nivelul instalatiilor fara a fi vazute, pot da nastere incendiilor si pot provoca daune enorme. Intreruperile in alimentarea cu energie electrica sunt, de regula, provocate de supracurentii foarte ridicati care distrug cablurile, aparatajul sau barele colectoare. Defectele de arc electric apar cand conductoarele sunt defecte sau deteriorate, din cauza influentelor externe sau a imbatranirii, ori cand conexiunile la borne sunt slabite. Cauzele cele mai frecvente ale defectelor de arc electric sunt date de: conductoare strivite, tratate neglijent sau tensionate, deteriorari ale izolatiei firelor provocate de cuie, suruburi etc., imbatranirea instalatiilor, cabluri rupte sau intreruperi ale unui conductor, raze UV, muscaturi ale animalelor de companie sau ale rozatoarelor, contacte si conexiuni slabite, fise si conductoare indoite.
Urmatorul pas in ceea ce priveste protectia: prevenirea incendiilor de natura electrica provocate de arcuri electrice in serie sau in paralel
Proprietatile si alte bunuri trebuie protejate impotriva incendiilor care au cauze de natura electrica, pentru a preveni daunele, pierderile si consecintele financiare. Noile dispozitive de protectie incorporeaza beneficiile digitalizarii si permit detectarea si deconectarea defectelor ascunse de arc electric care pot provoca daune grave.
Dispozitivele de protectie care pot detecta si deconecta curentii de defect de inalta frecventa sunt din ce in ce mai importante, pe masura ce echipamentele avand circuite electronice de comanda devin tot mai comune. Multi curenti de defect sunt detectabili, insa defectele de arc electric serial sau paralel nu puteau fi detectate pana la inventarea unui nou tip de dispozitiv de protectie a circuitelor care aplica un algoritm in circuitul electronic integrat ce asigura sensibilitate in detectarea curentilor de defect si indica prezenta unor defecte de arc electric periculoase. Denumit AFDD, acest dispozitiv contribuie in mod clar si semnificativ la reducerea pierderilor, oferind instalatorilor, pentru prima data, o solutie compacta unica, ce nu numai ca mareste siguranta, ci si reduce riscul de incendiu.
Consecintele unui arc electric pot fi foarte grave in cazul persoanelor si cladirilor, mai ales in cladirile de locuinte cu grad ridicat de ocupare, precum si in locurile unde copiii, persoanele varstnice si persoanele cu dizabilitati sunt in pericol. Prin urmare, AFDD-urile ar trebui sa-i incurajeze pe oameni sa se gandeasca de doua ori si sa faca alegerea corecta pentru a-si proteja locuintele, valorile si viata cu dispozitive de protectie de ultima ora.
„Misiunea noastra la Eaton este sa concepem in permanenta dispozitive de protectie noi si inovatoare, deoarece consideram ca utilizarea electricitatii si operarea instalatiei electrice nu ar trebui sa comporte riscuri pentru oameni sau bunuri. Combinat cu tehnologia digitala de detectare a defectelor de arc electric, AFDD, cea mai recenta inventie din gama Eaton de solutii de protectie a circuitelor, reduce la minimum riscul de incendii care au cauze de natura electrica si asigura protectie impotriva intreruperilor in alimentarea cu energie electrica si a pierderilor de proprietati, bunuri si vieti omenesti”, adauga Gabriel Tache.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter