RO EN
السلة فارغة

EATON: 25% dintre incendii sunt provocate de evenimente tip „defect de arc electric”

Aproape doua milioane de incendii sunt raportate in Europa in fiecare an, cu aproximativ 4.000 de decese, 70.000 de vatamari corporale si daune materiale in valoare totala de 126 de miliarde de euro. Aproximativ un sfert din aceste incendii sunt provocate de evenimente de tip defect de arc electric, care ar fi putut fi prevenite daca ar fi fost instalat un dispozitiv de detectare corespunzator. Cu toate acestea, pericolele generate de incendiile electrice sunt adesea subestimate si, prin urmare, nu sunt diminuate in mod corespunzator. Ne-am intalnit cu Alexander Jellenigg, Manager de proiect la Eaton, pentru a vorbi despre defectele de arc si despre modul in care dispozitivele avansate AFDD+ de la Eaton pot ajuta la prevenirea acestora.
 
- Alexander, de ce sunt atat de multe incendii provocate de defectiuni electrice, cand avem reglementari si standarde in vigoare pentru a maximiza siguranta instalatiilor electrice de joasa tensiune?
- Raspunsul este foarte simplu. Pana in prezent, noi pur si simplu nu am avut tehnologia necesara pentru diminuarea efectelor arcurilor electrice. Incepand cu anul 2013, in S.U.A. exista un regulament si un produs, iar din anul 2016, acelasi lucru este valabil si pentru Europa.
 
- Deci, acest lucru inseamna ca protectia impotriva defectelor de arc nu este inca obligatorie?
- De fapt, este obligatorie. In Germania, de exemplu, regulamentele locale privind instalatiile impun aceasta protectie pentru locatii cum ar fi spitale si centre de zi, unde oamenii nu sunt suficient de mobili pentru a iesi dintr-o cladire la timp sau pentru locuri unde sunt concentrate valori foarte mari precum muzee sau centre de date, de exemplu.
Stim ca, intr-o serie de alte tari, sunt cel putin recomandate sistemele de protectie impotriva defectelor de arc si, in acest sens, „recomandat” este un argument destul de puternic deoarece, in calitate de proiectant sau electrician nu poti sa spui „este optional, deci nu-l voi instala”. Va trebui sa fie efectuata o evaluare a riscurilor si, in practica, nu exista alta modalitate de prevenire a unui arc decat un dispozitiv de detectare a defectului de arc electric.
 
- Puteti sa ne explicati ce este, de fapt, un defect de arc?
- Un defect de arc este ca un mic fulger, dar in timp ce fulgerul natural ar dura doar cateva microsecunde, un defect de arc poate, din pacate, sa dureze secunde, minute, ore, chiar zile, de obicei in interiorul unei cutii de jonctiune, in interiorul unui cablu (de exemplu, un cablu deteriorat) sau in interiorul unui terminal. Si poate provoca multe daune.
 
- Care sunt efectele unui defect de arc?
- Un defect de arc va produce multa caldura intr-o zona foarte mica si, desi este posibil sa nu aiba consecinte, poate sa aprinda lucruri despre care nu te astepti sa ia foc.
 
- Care sunt cauzele defectului de arc?
- Lucruri pe care le facem zilnic - tragem de cablul unui dispozitiv in loc sa tragem de fisa, sau punem mobila pe cablu - dar si lucruri pe care nu le putem evita, cum ar fi animalele care musca din cabluri sau radiatia UV care deterioreaza cablurile.
 
- Si cum pot fi prevenite?
- Cunoastem doar o modalitate de a le preveni: un dispozitiv de detectare a defectelor de arc. Acesta este un dispozitiv electronic care va detecta semnalul de inalta frecventa al unui arc si se va deconecta pentru a reduce impactul arcului.
 
- Deci, aceasta inseamna ca ar trebui instalate, in combinatie, un intreruptor automat modular (MCB), un dispozitiv protectie la curent rezidual (RCD) si un dispozitiv de detectare a defectului de arc (AFDD)?
- Categoric. Un MCB va ajuta in cazul unei situatii de suprasarcina sau de scurt-circuit, in timp ce un RCD ar proteja oamenii, iar un AFDD ar sesiza un arc. Prin urmare, sunt necesare toate trei impreuna pentru a avea o siguranta totala.
 
- Ati putea sa ne descrieti dispozitivul AFDD+ de la Eaton si sa ne explicati si de ce este diferit?
- Am combinat toate cele trei functionalitati - cele ale unui MCB, ale unui RCD si ale unui AFDD - intr-un singur dispozitiv. Prin urmare, nu exista probleme de compatibilitate, iar cerintele de instalare sunt minime, ceea ce economiseste mult timp si este si solutia cea mai convenabila pentru utilizatorul final.
 
- Care este expertiza/istoricul Eaton in acest domeniu?
- Eaton produce dispozitive de protectie de peste o suta de ani. Avem o istorie lunga de producere atat a intreruptoarelor automate, de orice marime, cat si a dispozitivelor de curent rezidual, deci stim cum sa protejam oamenii si cladirile.
 
- Va asteptati ca acest dispozitiv sa devina obligatoriu in fiecare tara?
- Acesta este un proces continuu, deoarece organismele locale de standardizare transpun standardele internationale in reglementari locale. Dar, deoarece acesta este un dispozitiv foarte nou, aceste organisme trebuie mai intai sa aiba mai multa experienta cu privire la modul in care functioneaza AFDD+ in practica, inainte de a adapta reglementarile existente privind cablarea.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter