RO EN
السلة فارغة

E-Acumulatori: Piata de baterii pentru fotovoltaice va creste cu 25% pe an

Piata de acumulatori pentru stocarea energiei produse din utilizarea panourilor fotovoltaice va inregistra o dezvoltare semnificativa in anii urmatori, avand in vedere viteza cu care creste numarul prosumatorilor, capacitatea limitata a retelei nationale de a prelua noile cantitati de energie in sezonul de varf, dar si intentia declarata a ANRE de a limita cantitatea de energie pe care prosumatorii o pot introduce in retea.
Potrivit celor mai recente date publicate de ANRE, la finalul acestei veri in Romania erau inregistrati 91.572 de prosumatori, cu o putere instalata totala de 1.155 MW, iar estimarile Ministerului Energiei arata ca numarul acestora ar urma sa creasca pana la 350.000 pana la finalul acestui deceniu.
In plus, un nou capitol al programului REPowerEU propune ca statul roman sa sprijine prosumatorii sa-si instaleze baterii de 5 kwh pentru stocarea energiei produse de panourile fotovoltaice. Voucherele, in valoare de 25.000 de lei, ar urma sa fie acordate de Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene, suma totala care va fi alocata in acest scop fiind estimata la 600 de milioane de euro.
"Instalarea de baterii pentru stocarea energiei produse de panourile fotovoltaice este un pas firesc in procesul de dezvoltare a pietei de energie regenerabila, iar pentru prosumatori, un pas inainte in drumul catre independenta energetica, pe care au pornit in momentul instalarii initiale. Sistemul fotovoltaic, in sine, este deja o investitie excelenta, iar o baterie de stocare ii imbunatateste si mai mult eficienta. Desigur, va mai trece un timp pana cand aceste solutii vor fi adoptate masiv in Romania, dar cu siguranta directia este una singura si aceasta va fi urmata si de prosumatorii din tara noastra", a precizat Dan Tudose, fondatorul E-Acumulatori.ro, furnizor de solutii de energii regenerabile si instalator de sisteme fotovoltaice autorizat de AFM.
 
 
Crestere de cel putin 25% pe an pe piata de baterii
Piata de sisteme de stocare a energiei din Romania este evaluata la aproximativ 40 de milioane de euro in anul 2022, iar pentru 2023 estimam o crestere de 25%. Aceasta dinamica de dezvoltare s-ar putea mentine pana la finalul acestui deceniu.
"Sursele regenerabile de energie sunt de natura intermitenta, ceea ce poate genera fluctuatii semnificative in alimentare. Sistemele de stocare a energiei in baterii ajuta la abordarea acestei provocari prin stocarea excesului de energie in perioadele de varf, in care capacitatea de generare este foarte ridicata, si eliberarea acesteia in perioadele in care cererea este mai mare sau cand sursele alternative nu genereaza in mod activ electricitate. Acest lucru ajuta la stabilizarea retelei si la asigurarea unei surse de alimentare fiabile si continue", a explicat Dan Tudose. 
Piata globala de baterii pentru stocarea energiei fabricate de panourile fotovoltaice ar urma sa inregistreze o crestere anuala agregata de peste 25% in urmatorii cinci ani, de la valoarea de 5,4 miliarde de dolari in 2023, la 17,5 miliarde USD in 2028, potrivit rapoartelor disponibile pe piata. In plus, doua milioane de noi locuri de munca si pana la 141 de milioane de ani de lucru se pot crea in Europa si in SUA prin adoptarea de tehnologii de energie curata in cladirile noi si modernizate, cea mai mare parte a acestora urmand a proveni din constructia si instalarea de pompe de caldura, panouri fotovoltaice si baterii de stocare a energiei.
 
Pretul este principala bariera in achizitia bateriilor, dar acest lucru se va schimba
Principalul impediment in utilizarea bateriilor, in acest moment, este reprezentat de costurile investitiei initiale in achizitia si instalarea bateriilor de stocare. Tehnologiile de stocare a energiei in baterii, inclusiv in cazul celor litiu-ion, cu flux de vanadiu sau al celor de plumb-acid, necesita investitii initiale, dar, datorita densitatii mari de energie si performantelor imbunatatite oferite de acestea, sunt foarte utilizate in sistemele fotovoltaice.
"Bateriile litiu-ion sunt putin mai costisitoare fata de alte variante, dar pot stoca o cantitate mare de energie, au o rata scazuta de auto-descarcare si necesita mai putina mentenanta. Acest tip de baterii este utilizat si pentru vehiculele electrice, deoarece sunt usoare si compacte, avand o capacitate mare de stocare, iar o parte dintre ele sunt cele mai potrivite pentru sistemele fotovoltaice. In ultimii ani, pretul acestora s-a aflat in scadere, determinata de progresele tehnologice si cresterea capacitatilor de fabricatie. Si in Romania, in ultimul an, au fost anuntate investitii in productia de baterii, cel putin doi mari producatori internationali urmand a intra pe piata locala", a mai precizat Dan Tudose.
Oferta E-Acumulatori.ro include atat baterii de stocare a energiei performante bazate pe tehnologia Litiu-Fier-Fosfat, LFP, cat si solutii mai complexe pentru uz industrial, fabricate de producatori asiatici si europeni, inclusiv din Romania.
Pentru segmentul rezidential sau folosire ocazionala, compania livreaza sisteme economice de stocare a energiei bazate pe tehnologia clasica, cu plumb. Preturile solutiilor de stocare a energiei sunt cuprinse intre 170 si 350 euro/ kWh, la care se adauga echipamentele auxiliare de tip invertor/ incarcator cu monitorizare permanenta pentru o durata de utilizare prelungita si optimizari in functionare.
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter