RO EN
السلة فارغة

TRANSGAZ: Proiecte de 1,62 miliarde euro, anuntate de companie

Cu ocazia unui eveniment organizat la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) - si prilejuit de aniversarea unui deceniu din momentul listarii sale la bursa -, compania nationala de transport al gazelor naturale Transgaz SA si-a anuntat proiectele pe termen mediu. In acest sens, directorul general al societatii, Ion Sterian, a declarat ca Transgaz SA si-a propus sa deruleze, pana in anul 2026, noua proiecte de dezvoltare cu o valoare totala de 1,62 miliarde euro.
Astfel, operatorul tehnic al sistemului national de transport, ce este responsabil de functionarea acestuia in conditii de calitate, siguranta, eficienta economica si protectie a mediului inconjurator, va implementa sapte proiecte pe plan intern, alte doua derulandu-se in afara granitelor tarii. "Sapte dintre proiecte vizeaza dezvoltarea in interiorul tarii, iar doua proiecte sunt internationale si pot transforma Transgaz in prima companie romaneasca multinationala, cu capital majoritar de stat, pe plan regional. Practic, daca vor fi incununate de succes, proiectele internationale ne vor ajuta sa devenim una dintre cele patru cele mai mari companii de acest tip din Europa. Astfel, la data de 28 decembrie 2017, am depus o oferta pentru a cumpara Vestmoldtransgaz, compania de transport al gazelor din Republica Moldova, care se ocupa de constructia gazoductului Iasi-Ungheni-Chisinau. Saptamana aceasta sau cel mai tarziu cea viitoare comisia de privatizare va anunta rezultatul si speram ca vom fi noi cei declarati castigatori. In acest caz, Transgaz va construi gazoductul Ungheni-Chisinau, unde speram sa ajunga gaz romanesc in anul 2019. Tot in afara granitelor tarii, am depus o scrisoare de interes pentru a participa la achizitia unei parti dintr-un pachet de actiuni de 66% la DESFA, din Grecia, alaturi de compania spaniola Reganosa, urmand ca, la 16 februarie 2018, consortiul sa depuna oferta ferma pentru cumpararea pachetului. Insa aceste proiecte nu sunt doar ale Transgaz, ci ale Romaniei si ale Europei", a subliniat Ion Sterian.
Prima etapa a gazoductului BRUA - obiectiv de 530 milioane de euro
Potrivit oficialului Transgaz SA, un proiect major dezvoltat de companie in tara noastra, dar care are importanta regionala, este reprezentat de prima etapa a gazoductului BRUA, care va lega Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria. „Aceasta prima faza va porni din localitatea Podisor, pana la Recas, cu o investitie de 530 milioane de euro, din care 180 de milioane de euro se asigura din fonduri europene. Conducta va avea o lungime de 570 de kilometri si va avea trei statii de comprimare a 10 MW fiecare, precum si o capacitate de 1,75 miliarde de metri cubi pe an, in flux bidirectional. A doua parte a proiectului BRUA va asigura posibilitatea transportului volumelor de gaze din Marea Neagra spre Europa Centrala. Costurile estimate sunt la 69 de milioane de euro, iar termenul de finalizare s-a stabilit in anul 2020. Proiectul vizeaza cresterea capacitatii BRUA de la 1,75 miliarde de metri cubi pe an la 4,4 miliarde de metri cubi pe an spre Ungaria si amplificarea statiilor de comprimare. Insa, BRUA va avea si faza a treia, in valoare de 530 de milioane de euro, care va fi gata in 2023 si vizeaza reabilitarea si inlocuirea unor conducte din sistemul national de transport al gazelor naturale si dezvoltarea a 4 sau 5 statii noi de comprimare”, a adaugat Ion Sterian.
Directorul general al societatii a aratat, in continuare, ca alte proiecte ale Transgaz se refera la noi dezvoltari in scopul preluarii gazelor de la tarmul Marii Negre, in valoare de peste 280 de milioane de euro. "Gazele naturale care vor fi preluate de la Marea Neagra sunt in principal destinate consumului romanesc, care imi doresc sa fie in crestere. Nu este adevarat ca gazele vor avea destinatia directa la export. In acest sens, as aminti proiectul pe care il desfasuram in colaborare cu ExxonMobil, care se afla in grafic, dar si cel cu Black Sea Oil and Gas, care va incepe productia de gaze din Marea Neagra la mijlocul anului 2019. In ceea ce priveste proiectul Neptun Deep, ExxonMobil si OMV Petrom vor lua in acest an decizia finala de investitii. In fine, dar nu in ultimul rand, celelalte proiecte ale Transgaz au ca scop dezvoltari ale conductelor de pe teritoriul Romaniei, precum cele ce fac parte din retelele zonei de nord-est a tarii, dar avem in plan si modernizarea statiilor de masurare Isaccea si Negru Voda, precum si interconectarea cu Serbia, care va fi gata in anul 2026 si va necesita 43 de milioane de euro”, a concluzionat Ion Sterian. Informatii suplimentare, la www.transgaz.ro

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter