RO EN
السلة فارغة

RAJA SA anunta investitii de 49 de milioane de euro in reteaua de apa din Onesti

Alimentarea cu apa a municipiului Onesti se va imbunatati radical in urmatorii ani, in mare parte cu fonduri europene. Dupa ce au redus substantial pierderile masive, managerii RAJA SA – Constanta (operator care a preluat sistemul de alimentare cu apa din Onesti) au anuntat la data de 29 noiembrie 2018, cu prilejul unei conferinte organizate in colaborare cu municipalitatea din Onesti, ca se vor efectua investitii de 49 de milioane de euro pentru implementarea unor proiecte de modernizare a intregii retele.
In urma cu aproape doi ani, RAJA SA prelua in administrare alimentarea cu apa a municipiului Onesti si reteaua de canalizare. Pana la acel moment, furnizarea apei se facea pentru maximum 14 ore pe zi.
„Ne-am asumat pierderile si din prima zi am inceput sa furnizam apa 24 de ore din 24, a rememorat directorul general adjunct. Cele mai „tinere” conducte din Onesti au 32 de ani, iar unele ating venerabila vechime de 90 de ani. In cei aproape doi ani de activitate in orasul de pe Trotus, RAJA a cheltuit peste 5,4 milioane de euro din fonduri proprii, iar cu acesti bani am reabilitat sediile, am inlocuit sistemul de contorizare si am initiat de urgenta lucrarile de reabilitare a retelei de apa si canalizare”, a declarat Aurel Presura, director general adjunct al RAJA SA.
Potrivit managerului operatorului constantean de apa, cea mai importanta masura, luata la Onesti, a fost optimizarea functionarii sistemului in ansamblu, prin reducerea presiunii la intrarea in oras prin cele patru conducte, de la 7-8 atmosfere, la 4 atmosfere. A fost necesara construirea – tot din fonduri proprii – a 12 statii de ridicare a presiunii, mai aproape de consumatori, iar rezultatul imediat a fost scaderea numarului de avarii. „Astfel, in Buhoci – Sat Catolic, nu se mai inregistreaza nicio avarie, dupa ce inainte erau doua pe saptamana. Numarul avariilor din oras a scazut de la o medie de 5,5 pe saptamana la doua pe saptamana, in zona joasa, de la opt la maximum patru etc. Mai mult, pierderile au scazut de la 80% pana la 50-55%. In Romania, media este de 54%, iar in Italia, 64%. Pierderile conteaza enorm, pentru ca o pondere de 30% din costul unui metru cub de apa reprezinta cheltuielile cu energia, iar pretul acesteia s-a dublat”, a adaugat Aurel Presura, care a promis ca, pentru Onesti, RAJA SA intentioneaza sa reduca aceste avarii la zero, dar tinta ambitioasa nu se poate realiza fara investitii, care presupun ample lucrari pe domeniul public. Din cei 82 de kilometri de conducte, se va reabilita o cota de 30%.
Proiect cofinantat de UE, privind dezvoltarea infrastructurii de apa si apa uzata in municipiul Onesti
Avand in vedere amploarea lucrarilor, managementul RAJA SA – Constanta intentioneaza ca acestea sa poata primi cofinantare de la Uniunea Europeana, astfel incat, in prezent, specialistii RAJA SA si consultantii de la Fichtner GmbH – Germania lucreaza la o aplicatie in cadrul Programului Operational Infrastructura Mare 2014-2020 (POIM), intitulata „Dezvoltarea infrastructurii de apa si apa uzata in municipiul Onesti”. Realizarea acestui proiect va duce la eliminarea definitiva a tuturor problemelor tehnice ale sistemului de apa si canalizare. „Ca structura, de vreme ce proiectul va costa 49 de milioane de euro, Uniunea Europeana va asigura 36,75 milioane de euro, iar de la bugetul de stat vor fi alocate 4,9 milioane de euro. Contributia municipalitatii nu va depasi un milion de euro, in timp ce cofinantarea RAJA Constanta va fi de 6,37 milioane de euro”, a subliniat Aurel Presura.
Potrivit directorului general adjunct al RAJA SA, cele mai importante investitii in infrastructura de apa si apa uzata din Onesti vor fi constituite de captarea unei noi surse de apa, cel mai probabil de pe raul Trotus, cu o statie de tratare si o statie de epurare moderna, iar ulterior se vor realiza reabilitarea si extinderea retelei de canalizare. Se vor efectua lucrari pe 29 de strazi, pentru alimentarea cu apa, iar pe noua strazi se va moderniza canalizarea. Aplicatia pentru investitiile europene in valoare de 49 de milioane de euro in alimentarea cu apa a municipiului Onesti va fi depusa in primavara anului 2019, dupa care oficialii RAJA SA vor organiza procedurile de achizitie publica, in vederea contractarii efective a lucrarilor.
Toate aceste investitii si proiecte au fost prezentate, in aceeasi zi, consilierilor locali, care au fost informati despre investitiile semnificative efectuate de RAJA SA si despre planurile de dezvoltare a infrastructurii de  apa si apa uzata pe care operatorul constantean doreste sa le implementeze la Onesti. Referitor la partea financiara a activitatii companiei, directorul general adjunct al RAJA SA a precizat ca facturile se incaseaza actualmente intr-un procent de 99%, subliniind ca se asteapta ca nivelul respectiv sa nu se schimbe, chiar si in contextul unor modificari legislative, precum si in cel al investitiilor din fonduri europene, care presupun anumite obligatii. Astfel, noua legislatie impune introducerea in pret a „tarifului meteo”, care va majora cu aproape 4% pretul total ce trebuie achitat de consumatori.
„Nicio dezvoltare pe bani europeni nu se face daca nu exista o strategie tarifara. Vor fi modificari, dar nu foarte mari. Trebuie sa tinem cont ca tot ceea ce folosim, de la energie la materii prime, s-a scumpit”, a precizat Aurel Presura.
Spre finalul conferintei, oficialul RAJA SA a subliniat ca se confrunta cu numeroase probleme legate de identificarea si angajarea fortei de munca, la fel ca toti operatorii din domeniu (si nu numai). „Nu gasim instalatori, electricieni si, in general, personal calificat. In toate judetele in care activam avem proiecte de 650 de milioane de euro si ne punem problema cu cine sa le mai facem?. Forta de munca, avand un grad acceptabil de calificare, este imbatranita, iar cei care ies de pe bancile scolilor au pretentii exagerate. RAJA asigura cursuri de pregatire, dar, daca din zece cursanti raman doi, este foarte bine”, a adaugat Aurel Presura.
In Onesti, situatia este si mai dificila, managerii RAJA SA identificand cu multa dificultate doua companii pe care sa le contracteze pentru a efectua diverse lucrari de instalatii. „Cele mai bune si rapide lucrari le-am facut cu un departament propriu de constructii, unde lucreaza peste 200 de persoane, astfel incat putem afirma ca, in general, tot ceea ce am realizat am facut cu oamenii nostri”, a concluzionat directorul general adjunct al companiei.
***
RAJA SA – Constanta este cel mai mare operator public regional din Romania in domeniul alimentarii populatiei cu apa potabila si al epurarii apelor uzate si deserveste peste trei milioane de beneficiari din judetele Constanta, Ialomita, Calarasi, Ilfov, Dambovita, Brasov, Prahova si Bacau. RAJA SA este membru fondator al Asociatiei Romane a Apei si, in acelasi timp, este o companie furnizoare de servicii de alimentare cu apa si de canalizare din Romania, membra IWA (Asociatia Internationala a Apei). RAJA SA are o particularitate, comparativ cu unitatile similare din tara, datorita invecinarii cu Marea Neagra si ca urmare a activitatilor economice unicat din acest areal: 93% din apa furnizata beneficiarilor este extrasa din subteran, ceea ce implica costuri mari, generate de consumul de energie electrica. In plus, RAJA SA are in exploatare 15 statii de epurare a apelor menajere. In total, pe langa diverse servicii specifice, compania din Constanta asigura alimentarea cu apa in 153 localitati din opt judete ale tarii. In septembrie a.c., oficialii operatorului de apa au anuntat ca RAJA SA Constanta continua sa colaboreze cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, prin incheierea unui nou contract de credit, in valoare de 25 de milioane de euro, pentru imbunatatirea serviciilor de apa si apa uzata. Contractul de credit a fost semnat la Bucuresti, de presedintele BERD, Suma Chakrabarti, si de directorul general al RAJA SA, Felix Stroe. Creditul va fi furnizat in doua transe, impreuna cu granturile de coeziune de la Uniunea Europeana. Potrivit managerilor companiei, necesitatea acestui imprumut este aceea de a cofinanta programele europene privind extinderea si reabilitarea serviciilor de apa si apa uzata, programe ce vor fi realizate in beneficiul a 400.000 de gospodarii.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter