RO EN
السلة فارغة

MTI a modificat legea achizitiilor publice si procedura de eliberare a avizelor

Guvernul a modificat legea achizitiilor publice si a procedurilor de eliberare a avizelor, a anuntat ministrul Transporturilor si Infrastructurii, Sorin Grindeanu.
"In cadrul sedintei de Guvern (n.r. de vineri) am modificat legea achizitiilor publice si a procedurilor de eliberare a avizelor. Prin aceste masuri pe care le-am adoptat astazi, consider ca au fost inlaturate o buna parte din principalele motive pentru intarzierea si blocarea proiectelor", a declarat Sorin Grindeanu, citat de Agerpres.
Ministrul Transporturilor a mentionat ca pentru faza de licitatie, a fost introdusa obligatia ajustarii preturilor pentru contractele cu o durata mai mare de sase luni.
"In primul rand, modificarile se refera la faza de licitatie: eliminam blocarea contractelor in faza de implementare din cauza cresterii preturilor. Cum? Introducem obligatia ajustarii preturilor pentru contractele cu o durata mai mare de sase luni, in functie de evolutia preturilor in piata, in baza unei formule bine determinate. Eliminam tot acel tavalug al contestatiilor nejustificate. Cum? Autoritatea va detine in mod obligatoriu cautiunile firmelor care pierd aceste contestatii", a afirmat Sorin Grindeanu.
Ministrul Transporturilor a explicat ca la faza de implementare a proiectelor a fost introdusa emiterea unor certificate de buna purtare privind stadiul de executie a fiecarui proiect.
"In faza de implementare a proiectelor, eliminam santajul anumitor companii, care dupa semnarea contractelor nu se mobilizeaza si nu respecta termenele contractuale. Prin acest lucru, eliminam intarzierile pe termen lung si indisciplina in faza de executie, prin emiterea unor certificate intermediare, un fel de certificat de buna-purtare privind stadiul de executie a fiecarui proiect, din 3 in 3 luni, la 90 de zile. Daca lucrurile nu avanseaza, constructorii vor fi notificati doar de 3 ori inainte de reziliere, dupa care se poate intra in procedura de licitatie fara publicare. Antreprenorul notificat negativ cu aceste Certificate Intermediare nu va mai putea castiga licitatii, daca participa in perioada in care are deja in derulare un contract pe care intarzie. Beneficiarii contractelor (CNAIR, CFR) vor putea sa plateasca direct subcontractorii si furnizorii. Eliminam claimurile depuse chiar la inceputul contractelor. Introducem ordine de incepere separate pentru faza de Proiectare si pentru cea de Executie. Antreprenorul nu va mai putea pretinde cheltuieli suplimentare pe motiv ca si-a mobilizat inutil resursele", a precizat Sorin Grindeanu.
In ceea ce priveste faza de avizare, ministrul Transporturilor a explicat ca a fost introdusa competenta exclusiva a Ministerului Transporturilor si Infrastructurii pentru aprobarea reglementarilor tehnice specifice privind constructiile ingineresti pentru infrastructura de transport de interes national.
"La faza de avizare: eliminam timpii pierduti provocati de birocratia excesiva in domeniul exproprierii terenurilor detinute de autoritatile publice locale. Terenurile din proprietatea publica a statului si in administrarea entitatilor publice se vor transfera in administrarea expropriatorului, o data cu hotararea Guvernului prin care este aprobata declansarea procedurii de expropriere. Se constituie un drept de administrare temporara in favoarea beneficiarului proiectului pentru realizarea lucrarilor pe terenurile aflate in albia minora, fara a mai fi necesara incheierea altor formalitati. Se instituie drept competenta exclusiva a Ministerului Transporturilor si Infrastructurii aprobarea reglementarilor tehnice specifice privind constructiile ingineresti pentru infrastructura de transport de interes national. Se instituie un termen de 15 zile calendaristice de la depunerea solicitarii pentru emiterea Certificatelor de Urbanism si a autorizatiilor de construire si 10 zile calendaristice pentru emiterea avizelor solicitate prin certificatele de urbanism (ISU, Proprietari de Utilitati). Daca documentatia depusa nu este completa, aceste entitati pot face observatii doar o singura data. Ulterior masurilor pe care beneficiarul le ia conform cerintelor din document, autoritatile respective nu mai pot emite alte solicitari. Daca autoritatile nu emit in termenele instituite avizele/autorizatiile, se considera ca documentatia depusa de beneficiar este conforma si completa, iar in acest caz autoritatile in cauza sunt obligate sa emita autorizatiile in termen de 5 zile. Daca nici acest termen de 5 zile nu este respectat, se va considera ca documentele respective au fost emise tacit. Inclusiv in cazul in care functionarii Ministerului Transporturilor nu elibereaza in timp util Autorizatia de Construire, aceasta va putea fi emisa tacit", a incheiat Sorin Grindeanu.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter