RO EN
السلة فارغة

MIPE: Peste 300 milioane euro pentru infrastructurile de apa din Vaslui si Galati

Reprezentantii Ministerului Investitiilor si Proiectelor Europene (MIPE) au semnat doua contracte de finantare pentru extinderea retelei de apa canal in judetele Vaslui si Galati, in valoare totala de peste 300 de milioane de euro. Lucrarile vor fi implementate in 47 de localitati din Vaslui, in municipiul Galati, precum si in comuna Matca (judetul Galati).
"Pana in prezent, pentru proiectele derulate prin cadrul Programului Operational Infrastructura Mare, Comisia Europeana a rambursat Romaniei 7,13 miliarde euro. Si pentru ca nevoia Romaniei de a reduce discrepantele de dezvoltarea a infrastructurii de apa si apa uzata este prioritara pentru Guvern, continuam investitiile pentru conectarea localitatilor la reteaua de apa si canalizare. Tinta noastra este foarte clara: sa ne apropiem cat mai repede de 100% in ceea ce priveste gradul national de conformare. Sute de mii de cetateni, prin implementarea acestor proiecte, vor beneficia de conditii de trai decente, absolut necesare, indiferent daca e vorba de urban sau rural. Pentru perioada de programare 2021-2027, proiectele de apa-canal vor fi finantate prin Programul Operational Dezvoltare Durabila, care are alocata suma de 3,5 miliarde de euro pentru infrastructura de apa si apa uzata", a declarat ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene, Marcel Bolos.
 
Apa si canalizare pentru 100.000 de locuitori din Vaslui
Operatorul regional Aquavas SA Municipiul Vaslui va implementa un proiect etapizat, in intervalul a doua perioade de programare, in valoare de 226 milioane de euro. Astfel, prin etapa I (aferenta perioadei de programare 2014-2020) se vor implementa partial indicatorii si obiectivele proiectului, iar prin implementarea etapei II (aferenta perioadei de programare 2021-2027) se vor atinge indicatorii si obiectivele intregului proiect.
Investitiile in alimentare vor cuprinde 47 de localitati si se vor realiza in doua etape:
  • Etapa I (Programul Operational Infrastructura Mare 2014-2020): sistemele de apa SAA Vaslui, Husi, Codaesti, Rebricea, Miclestiale;
  • Etapa II (Programul Dezvoltare Durabila 2021-2027): sistemele de apa SAA Vaslui, Husi, Codaesti, Rebricea, Barlad, Murgeni, Bogdanesti, Dinga Radesti, Berezeni, Dodesti, Alexandru Vlahuta, Iana, Bogdana, Perieni.
Investitiile in colectarea si tratarea apei uzate vor cuprinde 21 de localitati si se vor realiza in doua etape:
  • Etapa I (Programul Operational Infrastructura Mare 2014-2020): Cluster Vaslui (aglomerarile Vaslui si Valeni), Cluster Husi (aglomerarile Lunca Banului si Husi) si aglomerarea Negresti;
  • Etapa II (Programul Dezvoltare Durabila 2021-2027): Cluster Vaslui (aglomerarea Vaslui), aglomerarea Dumesti, Cluster Barlad (aglomerarile Barlad, Zorleni, Popeni), Cluster Berezeni (aglomerarile Berezeni, Falciu, Vetrisoaia) aglomerarea Iana, aglomerarea Perieni.
Astfel, proiectul va aduce imbunatatirea infrastructurii de apa si canalizare pentru aproximativ 100.000 de cetateni din localitatile din judetul Vaslui incluse in proiect, in vederea indeplinirii obligatiilor stabilite prin Tratatul de Aderare si Directivele Europene relevante.
Gradul de conectare si conformare al populatiei la servicii de alimentare cu apa va creste de la 31,4% inainte de proiect la 77,1% dupa Etapa I POIM, respectiv 99,9% dupa finalizarea proiectului.
 
Toti locuitorii municipiului Galati, conectati la reteaua de apa
Compania Apa Canal SA Galati va implementa un proiect in valoare de peste 75 milioane de euro, care va creste gradul de colectare si epurare a apelor uzate urbane, precum si a gradului de asigurare a alimentarii cu apa potabila a populatiei in comuna Matca si municipiul Galati.
Prin proiect se vor realiza: o gospodarie de apa formata dintr-o statie de clorinare si doua rezervoare de inmagazinare a apei, doua statii de pompare (una pe conducta de aductiune si una pe reteaua de distributie), 11,4 km aductiune, din care 2,5 km reprezinta reabilitare si 101,6 km de retea de distributie, din care 4.6 km constituie reabilitare.
Dintre acestea, investitiile pentru comuna Matca includ si investitii pe teritoriul Municipiului Tecuci, respectiv extindere conducta aductiune 4,6 km si construire unei statii de pompare apa, care vor fi cofinantate si preluate de catre Consiliul Judetean Galati.
Gradul de conectare la sistemele de alimentare cu apa in aria proiectului in anul 2021 este de 71,67% (320.325 locuitori), iar in anul 2024, dupa finalizarea POIM, va fi de 78,51% (332.592 locuitori). Din punct de vedere al furnizarii continue a apei potabile in aria proiectului, in anul 2024 va fi de 62,68% (184.731 locuitori).
La finalul proiectului, gradul de conectare si conformare va creste la 100% (336.552 locuitori) in 2026, respectiv 10.170 locuitori noi si 110.000 locuitori care vor beneficia de o mai buna alimentare cu apa potabila continuu.
 
Programul Dezvoltare Durabila 2021-2027
Pentru perioada de programare 2021-2027, proiectele de apa-canal vor fi finantate prin Programul Operational Dezvoltare Durabila, care alocata suma de 3,5 miliarde euro pentru infrastructura de apa si apa uzata si tranzitia la o economie circulara.
Programul, aprobat recent de Comisia Europeana, va finanta investitii atat in cadrul unor proiecte noi, cat si in continuarea investitiilor POIM, in cazul etapizarii acestora. Finantarea prin PODD va include pregatirea si gestionarea proiectelor de investitii de apa si apa uzata, dar si consolidarea capacitatii actorilor implicati in sector. 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter