RO EN
السلة فارغة

CUP Focsani: Lipsa fortei de munca afecteaza implementarea rapida a proiectelor

Compania de Utilitati Publice (CUP) Focsani, singurul operator care gestioneaza serviciile de apa si canalizare pentru toate orasele din judetul Vrancea, continua derularea proiectului de anvergura ce vizeaza "Extinderea si modernizarea sistemului de alimentare cu apa si canalizare, judetul Vrancea" (etapa a II-a). Dupa doi ani de implementare, retelele locale de utilitati au fost extinse in 38 de localitati, in acest moment rata de acoperire la nivel judetean ajungand la 70%.
"Apa potabila de calitate si colectarea apelor uzate sunt elemente esentiale in viata oricarei comunitati, mai ales in zonele rurale, unde inca nu sunt disponibile in totalitate. Si aici standardele de viata trebuie indeplinite la acelasi nivel cu normele europene. In prima etapa a proiectului european am reabilitat infrastructura de apa si apa uzata in zona urbana, astfel ca urmarea fireasca a fost sa extindem aceste servicii la nivelul intregului judet, investind in 38 de comune, adica aproximativ 70% din populatia totala a Vrancei", a declarat Gheorghe Vasilescu, directorul general al CUP Focsani.
Contractele de lucrari din cadrul proiectului regional aflat in implementare se deruleaza in perioada ianuarie 2018 - decembrie 2022 si au o valoare totala de 941,58 milioane de lei, valoarea cofinantarii Uniunii Europene fiind de 800,34 milioane de lei.
Rezultate asteptate in urma implementarii proiectului: crearea de sisteme pentru alimentarea cu apa a localitatilor judetului Vrancea si imbunatatirea sectorului de apa uzata, in vederea conformarii cu Directivele Europene pentru zonele cu peste 2.000 de locuitori.
"Lucrarile de realizare a sistemelor de alimentare cu apa si a retelelor de colectare a apei uzate sunt in plina desfasurare. Pana in prezent, reteaua de alimentare cu apa a fost extinsa cu aproximativ 42.000 ml iar reteaua de canalizare cu peste 85.500 ml. Continuam cu incredere, pentru a aduce aceste servicii vitale in toate comunitatile in care sunt necesare", a precizat Gheorghe Vasilescu.
In acest context investitional, managerul precizeaza ca un aspect important de considerat este lipsa de personal cu care se confrunta, in prezent, constructorii, atat din punctul de vedere al personalului de executie - muncitori, cat si in ceea ce priveste personalul de specialitate, care trebuie sa coordoneze echipele de muncitori.
 
Investitiile vor continua si in anii urmatori, prin PODD si PNRR
CUP Focsani pregateste deja noile proiecte care vor beneficia de finantare prin urmatorul exercitiu de programare a fondurilor europene, respectiv prin Programul Operational Dezvoltare Durabila (PODD), dar si prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR). Acestea vor viza extinderea retelelor de apa si canalizare in localitatile care nu au fost cuprinse in proiectele anterioare, mai spune reprezentantul companiei de utilitati.
"Pentru perioada urmatoare, ne propunem extinderea ariei in care gestionam servicii de alimentare cu apa si canalizare, prin preluarea in operare a unui numar mai mare de localitati din judetul Vrancea. Suntem orientati continuu spre a ne imbunatati activitatea, astfel ca studiem mereu noi tehnologii aplicabile in domeniul nostru. Intentionam sa introducem tehnologii moderne de automatizare, de comunicare la distanta a informatiilor (precum implementarea contoarelor cu citire la distanta), in vederea optimizarii schemei de personal. Un alt exemplu este cel privind utilizarea unei noi tehnologii pentru curatarea apelor uzate in statiile de epurare, prin folosirea unui adaos de bacterii si enzime, pe suport solid, care eficientizeaza procesul de epurare, prin reducerea consumului de energie si obtinerea unei cantitati mai mici de namol, la finalul procesului", a subliniat Gheorghe Vasilescu.
 
Cifra de afaceri isi mentine trendul ascendent
CUP Focsani a incheiat anul 2020 cu o cifra de afaceri de 51,09 milioane de lei, in crestere cu 12% fata de nivelul de 45,6 milioane de lei realizat in 2019. Pentru 2021, conducerea companiei estimeaza o noua majorare a rulajului, care ar urma sa ajunga la 52,83 milioane de lei.
"In prezent, suntem singurul operator regional care gestioneaza serviciile de apa si canalizare pentru toate orasele judetului Vrancea. Avem experienta in managementul unor programe de anvergura cu finantare europeana, finalizand cu succes proiecte implementate prin intermediul Programului de Dezvoltare a Utilitatilor Municipale si ISPA. Conform celor mai recente date, numarul locuitorilor conectati la serviciile de apa este de aproximativ 184.000, iar al celor conectati la serviciile de canalizare-epurare a apelor uzate este de aproximativ 125.500. Principalele servicii pe care le oferim sunt alimentarea cu apa si colectarea, transportul si epurarea apelor uzate si meteorice", a mai precizat directorul general al companiei.
Incepand cu anul 1996, Compania de Utilitati Publice SA Focsani a fost beneficiara mai multor programe de investitii (MUDP II, ISPA), in urma carora au fost reabilitate si extinse resursele de alimentare cu apa, tratare si distributie, dar si statia de epurare a apelor uzate din Focsani. In etapa urmatoare, prin POS Mediu, au fost abordate probleme existente in celelalte orase si municipii din judet, fiind imbunatatita infrastructura in sectorul de apa si apa uzata din cele 8 zone incluse in proiect: Focsani, Golesti, Cimpineanca, Odobesti, Marasesti, Panciu, Adjud si Homocea.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter