RO EN
السلة فارغة

APAVITAL SA are in plan investitii de 432 milioane lei in infrastructura de apa, in 2023

APAVITAL SA, operatorul regional al retelelor de apa si canalizare din judetul Iasi, are planificate pentru 2023 lucrari in valoare totala de 432,67 milioane de lei, pentru modernizarea si extinderea retelelor. Din suma totala, 173,72 milioane de lei se vor aloca din surse proprii ale companiei (inclusiv cofinantarea proiectelor derulate prin POIM/ PNRR/ grant norvegian), 237,48 milioane de lei reprezinta fonduri de coeziune din POIM (finantari aprobate), aproape 15 milioane de lei constituie fonduri de coeziune POIM in curs de accesare, 2,75 milioane de lei reprezinta un grant norvegian aprobat, iar 2,78 milioane de lei - fonduri PNRR in curs de accesare.
In prezent, APAVITAL SA are in implementare, prin Programul Operational Infrastructura Mare (POIM), Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apa si apa uzata din judetul Iasi in perioada 2014-2020. Investitiile prevad, in principal, alimentarea cu apa a aglomerarilor care fac parte din proiect, realizarea de aductiuni, constructia de rezervoare precum si de retele de canalizare si statii de epurare. In cadrul acestui proiect, investitiile se vor realiza prin intermediul contractelor de lucrari, diferentiate in 13 Contracte (24 de loturi). Contractul de finantare, semnat in februarie 2021, are o valoare de de 427,91 milioane de euro (fara TVA) si este finantat 94% din fonduri publice nerambursabile, din care 85% din Fondul de Coeziune, 13% bugetul de stat si 2% bugetul local. 
Potrivit datelor APAVITAL SA, din totalul de 36 de contracte (24 de lucrari, 10 de furnizare si doua de servicii), au fost semnate 20, alte 12 sunt in procedura de licitatie (publicate in cadrul SEAP sau in etapa de evaluare a ofertelor) si 4 contracte sunt in faza de pregatire a licitatiilor. Proiectul are o durata de implementare de 36 luni, termenul oficial de finalizare prevazut la sfarsitul acestui an. Contractele din planul de achizitii aferent Proiectului ce nu vor fi finalizate pana la sfarsitul perioadei de implementare vor fi derulate in cadrul programului PODD 2021-2027.
 
Crestere de 21% a afacerilor din 2022 si estimari pozitive
Compania APAVITAL SA a incheiat anul 2022 cu o cifra de afaceri de 274 milioane de lei, in crestere cu peste 21% fata de nivelul de 225,57 milioane de lei realizat in 2021. Conform prevederilor bugetului de venituri si cheltuieli, cifra de afaceri pentru anul 2023 este estimata la aproape 380 de milioane de lei, iar pentru anul 2024, valoarea estimata a acesteia este de 419 milioane de lei. De asemenea, compania va continua implementarea strategiei de digitalizare si eficientizare a consumurilor prin diminuarea pierderilor din retele.
"Avem in derulare si este operational Planul de management al activelor - Retele apa Iasi. Planul, parte integranta a Planului Strategic de Management al activelor APAVITAL SA, contine indicatorii de performanta specifici, precum si detalierea modului de atingere a obiectivelor propuse (tinte). Unul din acesti indicatori, referitor la «sustenabilitate» este: «Volumul de apa care nu aduce venit (NRW), ca procent din volumul de apa intrat in sistem». Acest indicator se afla in relatie directa cu reducerea pierderilor de apa din retelele de distributie. Incepand cu anul 2024, vom dezvolta planuri de management active si pe celelalte domenii de activitate operationale ale companiei: statii de tratare - surse de apa, sisteme de canalizare, statii de epurare", a declarat dr. ing. Mihail Dorus, directorul general al companiei APAVITAL SA.
In ceea ce priveste digitalizarea, sunt continuate activitatile specifice din cadrul Serviciului Managementul Activelor, respectiv introducerea datelor caracteristice referitoare la sistemele de apa si canalizare in aplicatia GIS, precum si modelarea hidraulica a acestora in aplicatia Mike Urban.
 
 
Proiect de 30 milioane lei pentru modernizarea serviciilor de contorizare
APAVITAL SA a demarat, la sfarsitul anului 2022, un amplu proiect de montare a unor module de comunicatie radio pentru contoare de apa, in cadrul caruia, pe parcursul a 3 ani de zile, vor fi instalate circa 60.000 de module radio, de tip LoRa, care vor asigura transmiterea la distanta a datelor despre contor. Valoarea investitiei este de aproximativ 30 de milioane de lei, la care se adauga TVA. In cadrul acestor operatiuni, vor fi montate/inlocuite module de comunicatie radio pe contoarele utilizatorilor, costurile fiind suportate integral de APAVITAL SA. Modulele radio cu protocol de comunicatie LoRa vor fi montate pe toate contoarele aflate in Zona Metropolitana Iasi a Apavital SA (respectiv Unitatile Administrativ Teritoriale Iasi, Letcani, Ciurea, Barnova, Tomesti, Holboca, Aroneanu, Valea Lupului, Rediu, Miroslava, Popricani). Totodata, noile dispozitive vor inlocui modulele de tip Cyble, acolo unde acestea au fost montate.
"Prin montarea modulelor radio de tip LoRa, se va elimina necesitatea deplasarii si prezentei fizice in teren a salariatilor cu atributii de colectare a datelor de la contoare in vederea facturarii consumurilor, va creste acuratetea consumurilor facturate utilizatorilor prin eliminarea erorilor umane si va exista posibilitatea identificarii in timp util a unor evenimente ce pot fi semnalate de respectivele module, respectiv contor blocat, pierderi de apa, contor inversat etc. Noile module radio vor transmite informatii despre contor, cum ar fi indexul de consum, direct in baza de date APAVITAL SA. Dupa montarea noilor module, utilizatorii nu vor mai trebui sa transmita citirea contorului, urmand sa se factureze consumul in baza datelor primite de la modulul radio", a explicat dr. ing. Mihail Dorus.
 
Strategie pentru combaterea efectelor schimbarilor climatice
Accesul la resursele de apa pentru companiile din domeniu este esential pentru asigurarea calitatii si cantitatilor de apa pentru populatie, asa cum prevede Legea Apelor nr. 107 din 25 septembrie 1996, cu modificarile si completarile ulterioare. APAVITAL SA a transmis autoritatilor locale o serie de propuneri de atributii privind adaptarea locala la schimbarile climatice, pentru a fi introduse in Regulamentul privind organizarea, atributiile si functionarea Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta Iasi, specifice operatorului de servicii publice apa - canalizare regional. Acestea presupun integrarea cerintelor legale implementate la nivel european, transpuse in legislatia din Romania, pentru conservarea si protectia resurselor de apa necesare populatiei cu acces la retelele publice, dar si posibilitatea de deservire a persoanelor care nu au acces la surse de apa sigure, centralizate.
"Conform provocarilor identificate, a rezultat necesitatea abordarii unor masuri specifice, printre care se afla imbunatatirea serviciilor de comunicare cu publicul prin infiintarea unei platforme digitale de informare pentru parametrii de interes privind calitatea si cantitatea apelor pentru consum, a masurilor si dialogului continuu. Actiunea va fi cuprinsa in Planul de Actiuni Intern al APAVITAL SA cu atributii si masuri de implementare. De asemenea, in directia adaptarii la consecintele inevitabile ale schimbarilor climatice, sunt necesare masuri interne de management integrat, care vor fi cuprinse in Regulamentul Serviciului de alimentare cu apa si de canalizare al APAVITAL SA, si care includ asigurarea apei potabile la un nivel multumitor, cantitativ si calitativ, dar si protectia consumatorilor de apa din avalul evacuarilor de ape uzate epurate la nivel de siguranta pentru calitatea apelor de suprafata si subterane implicate in procesele de preluare/ eliminare a reziduurilor remanente din apele uzate epurate", a explicat managerul APAVITAL SA.
APAVITAL SA se confrunta cu probleme majore privind preluarea, procesarea si eliminarea namolurilor rezultat din activitatea de epurare a apelor uzate preluate de la consumatorii publici (conform prevederilor Hotararii nr. 714 din 26 mai 2022) si de la consumatorii industriali care constituie, la ora actuala domeniul care inregistreaza consumuri energetice nesustenabile prin solutiile existente in infrastructura de tratare si eliminare a namolurilor.
 
Masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor secetei
In ceea ce priveste seceta, efectul cumulat al modificarilor climatice – temperaturi extreme si lipsa precipitatiilor - genereaza consumuri de apa in exces a populatiei pentru uz igienico - sanitar si irigatii, cu predilectie in mediul rural. "Pentru solutionarea acestui aspect, am solicitat autoritatilor locale si judetene includerea in Planul integrat privind asigurarea implementarii componentei schimbarilor climatice a unor masuri care sa contribuie la identificarea surselor alternative de apa potabila pentru populatie. Degradarea calitatii apei brute la surse, pe fondul secetei si al eutrofizarii surselor naturale de apa, reprezinta o alta problema, motiv pentru care, inca de anul trecut am analizat posibilitatea utilizarii unor surse de apa disponibile (precum sursa subterana Rachiteni, din judetul Iasi, aflata in administrarea A.N. Apele Romane - Administratia Bazinala de Apa Siret, alte surse de apa comunicate de Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor Bucuresti)", a precizat dr. ing. Mihail Dorus.
Complementar, APAVITAL SA, a mai solicitat autoritatilor:
• aplicarea unor restrictii pentru irigatii pentru societatile agricole din sursele lacuri utilizate pentru potabilizare, dar si incurajarea lucrarilor de acumulare a apei din precipitatii;
• integrarea investitiilor judetului Iasi, pentru a aduce apa potabila locuitorilor din judet, prin actualele si noile conducte, solicitand ANIF si Apelor Romane sa creeze facilitati fermierilor, populatiei, ca sa utilizeze apa pentru irigatii din rauri, surse subterane neutilizate, astfel incat efortul de potabilizare si transport pe care il va realiza APAVITAL SA sa fie strict rational si sustinut de celelalte institutii;
• implicarea universitatilor din Iasi, care detin experiente tehnice privind plantele care utilizeaza consumuri mici de apa, in vederea degrevarii consumului de apa potabile.
***
APAVITAL SA Iasi este operator regional pentru retelele de alimentare cu apa si de canalizare din judetul Iasi, municipiul Pascani, orasele Targu Frumos, Harlau si Podu Iloaiei, precum si din alte 60 de comune din judetul Iasi. Reteaua aflata in exploatarea companiei include peste 3.000 km de conducte de apa potabila si aproape 1.000 km de sistem de canalizare, precum si o retea complexa de statii de tratare si epurare a apelor.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter