RO EN
السلة فارغة

Apa Prod Deva: Licitatii de 274 milioane euro pentru atribuirea de lucrari si servicii

Compania Apa Prod SA Deva a deschis proceduri de licitatie pentru 19 contracte de extindere a retelelor locale de apa si canalizare, achizitia de echipamente si servicii aferente, cu o valoare cumulata de peste 274 milioane de euro. Aceste contracte fac parte din "Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apa si apa uzata din judetul Hunedoara, in perioada 2014-2020", derulate prin Program Operational de Dezvoltare Durabila 2021-2027, aflat in implementare si finantate prin contractul de fnantare nr.1660 din 23.08.2022 cu termen de finalizare luna decembrie 2025.
Lucrarile vizeaza  urmatoarele domenii:
 
A. In domeniul extinderilor retelelor de alimentare cu apa
1. Se vor infinta retele de alimentare cu apa potabile in localitatile si zonele din localitati care la aceasta data nu au asigurata apa potabila din urmatoarele  UAT-uri: Criscior, Ribita, Baia de Cris, Luncoiu de Jos, Baita, Valisoara, Carjiti, Branisca, Ilia, Dobra, Zam, Harau, Certeju de Sus, Santamaria, Orlea, Totesti, Rau de Mori, Sarmizegetusa, Gen. Berthelot si Rachitova.
Potrivit datelor Apa Prod SA Deva, incalzirea rapida si topirea brusca a zapezilor provoaca o turbiditate mare la sursele de apa, facand dificil sau chiar imposibil de tratat apa bruta. Din acest motiv, apare o incapacitate temporara de a furniza apa potabila 24/24 ore (productivitatea statiei de tratare a apei fiind foarte mica).
In acest sens, pentru a putea realiza in conditii de siguranta, livrarea continua la nivel calitativ  a apei potabile  indiferent de provocarile date conditiile de conditiile climatice, prin proiect se reorganizeaza  si extind sistemele zonale de  alimentare cu apa viabile: Sanatamarie-Orlea Hobita-Hunedoare, Criscior, Baniu-Dobra si Folorat.
2. Se vor reabilita retelele de apa si canalizare din municipiile Deva, Hunedoara, Brad si orasele  Calan, Hateg, Geoagiu si Simeria; 
 
 
B. In domeniul epurarii apelor menajere se vor realiza urmatoarele lucrari
1. retehnologizarea si extinderea capacitatii statiei de epurare in orasul Geoagiu, asfel incat sa poate prelua apele uzate din Geoagiu,Geoagiu Bai, Aurel Vlaicu , Bozes si Gelmar;
2. retehnologiza statia de epurare din orasul Brad;
3. retehnologizarea statiei de epurare anamolului prin adugarea unei linii tehnologice de uscare a namolului produs de toate statiile de epurare din aria operatorului. Asigurarea sursei de caldura pentru uscare se face cu un grup de cogenerare dual care utilizeaza si biogazul produs in procesul de epurare.
 
C. In domeniul managementului operatorului se vor realiza urmatoarele lucrari  
1. Realizarea sistemului de contorizare digitala si implementarea si abgradarea sistemelor de gestiune financiara si GIS pentru intreaga arie de delegare a operatorului APA PROD.
2. Extinderea si integrarea  managementului productiei si distributiei int-un singur sistem SCADA pe intreaga arie de delegare  a Operatorului.
3. Constructia si dotarea operatorului cu un loborator pentru apa potabile si apa uzata
4. Dotarea operatorului cu utilaje de lucru specifice pentru lucrari de mentenanta si intretinere a sistemelor de alimentare apa si canalizare.
"Procedurile de licitatie a contractelor din cadul proiectului au inceput in decembrie 2022 si se vor desfasura pe parcursul anului 2023. Estimam ca primele contracte care vor fi atribuite au posibilitatea sa inceapa lucrarile  in ultimul trimestru al acestui an", a declarat Dorin Oliviu Gligor, directorul general al companiei Apa Prod Deva SA.
 
 
Provocari in ceea ce priveste sursele de apa
Obiectivul general al proiectului il reprezinta imbunataþirea infrastructurii de apa si canalizare in localitaþile din judeþul Hunedoara in vederea indeplinirii obligaþiilor stabilite prin Tratatul de Aderare si Directivele Europene relevante respectiv:
1. Conformarea cu Directiva 98/83/CE cu privire la calitatea apei destinate consumului uman, asa cum a fost transpusa in legislatia romaneasca prin Legea nr. 458/2002 cu privire la calitatea apei potabile (modificata prin Legea nr. 311/2004
2.Conformarea cu angajamentele de tranzitie si cu obiectivele intermediare convenite intre Comisia Europeana si Guvernul Romaniei pentru implementarea Directivei 91/271/CEE cu privire la colectarea si epurare apelor uzate urbane, transpusa in legislaþia nationala prin Hotararea Guvernului nr. 352/2005.
Proiectul implementat va contribui la dezvoltarea socio-economica a zonei prin:
  • Crearea de locuri de munca atat in perioada de implementare a contractelor de lucrari si servicii (1500 locuri de munca temporare), cat si in perioada de operare (48 de locuri de munca permanente in cadrul OR);
  • Stimularea investitiilor private si a turismului in zona rurala cu crearea premiselor pentru dezvoltarea economica a zonei de proiect.
  • Accesul la serviciile publice de apa si canalizare sigure si de calitate va stimula societati comerciale, investitori si dezvoltatori de a investi in aria proiectului;
  • Crearea de locuri de munca si venituri suplimentare la bugetele locale utile in dezvoltarea comunitatilor si imbunatatirea conditiilor de viata ale populatiei;
  • Reducerea riscului de poluare a solului si apelor subterane si imbunatatirea calitatii mediului;
 
 
  • Imbunatatirea conditiilor de viata si reducerea riscului de imbolnavire in mediul rural prin dezvoltarea/infiintarea sistemelor de colectare a apelor uzate si prin asigurarea furnizarii apei potabile de calitate, in conditii de siguranta si in regim continuu;
  • Imbunatatirea functionala cu ajutorul SCADA prin marirea capacitatii de interventie in caz de avarii;
  • Dezvoltarea durabila a zonei: Reducerea pierderilor din sistemele de alimentare cu apa va contribui la conservarea pe termen lung a resurselor de apa; 
  • Reducerea poluarii raurilor din BH Mures si BH Crisuri, prin epurarea apelor uzate inainte de deversare, va mari capacitatea acestora de autopurificare si va stimula dezvoltarea biodiversitaþii, a activitaþilor de agrement, a agriculturii irigate, a industriei si comertului riveran.
***
Apa Prod Deva SA a incheiat anul 2022 cu o cifra de afaceri de 71,48 milioane de lei, in crestere cu peste 5% fata de nivelul de 68,13 milioane de lei realizat in 2021. Pentru anul in curs, conducerea companiei estimeaza o majorare de circa 17,5% a rulajului, care ar urma sa ajunga la aproape 84 milioane de lei. 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter