RO EN
السلة فارغة

PUD al Cartierului pentru Justitie a fost aprobat de Consiliul Local al Sectorului 3

Consiliul Local al Sectorului 3 a aprobat planul Urbanistic de Detaliu necesar dezvoltarii viitorului Cartier pentru Justitie, centrul care va include spatiile destinate instantelor de judecata, parchetele de pe langa acestea cu sediul in Bucuresti (sali de judecata, arhive, birouri pentru judecatori si procurori etc.), precum si alte institutii din sistemul judiciar. In baza acestei hotarari vor incepe, anul viitor, lucrarile efective de transformare a unei gropi de cateva hectare din centrul Capitalei, intr-unul dintre cele mai ambitioase proiecte de regenerare urbana din lume, dupa cum au subliniat reprezentantii Bancii Mondiale, finantatorii proiectului.
"Proiectul isi propune edificarea unui spatiu urban care sa ajute justitia sa isi realizeze functia sociala si prin intermediul unor sedii care sa permita o administrare de calitate si cu celeritate a actului de justitie, realizat de magistrati constienti de uriasa sarcina primita din partea societatii: impartirea dreptatii!
Actul de justitie nu se poate realiza in foste sedii ale securitatii, in foste unitati militare, camine de nefamilisti sau in foste magazine universale.
 
 
Solemnitatea unui palat de justitie are menirea de a-i da cetateanului o prima forma de incredere ca se afla in locul potrivit, cu oamenii cei mai bine alesi si pregatiti pentru a-l asculta si a imparti dreptatea lumeasca, asa cum se poate desprinde ea din cele peste 15.000 de acte normative in vigoare in Romania de astazi", a declarat Senatorul PSD Robert Cazanciuc, care a lansat public conceptul proiectului, in urma cu 9 ani, ca ministru al Justitiei. 
Potrivit oficialului, in cei 9 ani de la lansarea proiectului s-a muncit fara intrerupere pentru a gasi cele mai noi si adecvate solutii de urbanism si arhitectura, pentru pregatirea legislatiei care sa permita responsabilizarea, dar si armonizarea necesitatilor unui numar mare de institutii judiciare. "Ganduri de recunostinta merita Ministerul Dezvoltarii, cel care detine cea mai mare parte a terenului in numele statului roman. Au fost si inca mai sunt decidenti sau tehnicieni care au ales sa trateze acest proiect in registrul unor dispute politice absurde, care nu au legatura cu interesul urbei sau al unor dispute profesionale fara sfarsit despre cele mai bune solutii. Toate aceste interese sau orgolii au facut ca de mai bine de 30 de ani sa nu putem nici macar demola fundatiile a ceea ce era planificat sa fie locul de organizare a spectacolelor Cantarea Romaniei si sa mentinem un sentiment al neputintei care pe multi i-a facut sa ia drumul bejeniei", a comentat Robert Cazanciuc.
 
 
Pentru elaborarea si avizarea proiectului, autoritatile au lucrat cu:
• Universitatea de arhitectura Ion Mincu, pentru alegerea celei mai adecvate locatii;
• Banca Mondiala, asistata de reputata firma de consultanta Ernst&Young, pentru a demonstra viabilitatea si sustenabilitatea proiectului, al carui concept general a fost realizat de compania americana GENSLER, cea mai mare firma de arhitectura din lume.
***
Cartierul pentru Justitie ar putea fi construit langa Biblioteca Nationala a Romaniei (Bulevardul Mircea Voda), urmand sa includa spatiile destinate instantelor de judecata, parchetelor de pe langa acestea cu sediul in Bucuresti (sali de judecata, arhive, birouri pentru judecatori si procurori, grefieri, personal contractual si auxiliar, spatii tehnice etc.), precum si a altor institutii din sistemul judiciar. Alaturi de acest complex de constructii este integrat si un parc care ar trebui sa deserveasca intreaga zona.
Potrivit Ministerului Justitiei, noul proiect va avea un studiu de fezabilitate pana la finalul acestui an, dupa realizarea acestuia urmand a fi stabilita si valoarea totala a investitiei.
 
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter