RO EN
السلة فارغة

PS3: Investitii necesare de 150 milioane euro pentru modernizarea Halei Laminor

Edilul Sectorului 3, Robert Negoita, estimeaza ca Hala Laminor ar putea deveni functionala peste cinci ani si mentioneaza ca aici ar urma sa se mute inclusiv Primaria Sectorului 3.
Precizarile au fost facute miercuri, in cadrul unei conferinte de presa sustinute alaturi de presedintele PSD, Marcel Ciolacu. Evenimentul a fost dedicat finalizarii lucrarilor de consolidare si reabilitare a halei istorice Laminor. Edilul a anuntat ca hala va fi concesionata, in urma unei licitatii deschise pe SICAP, si ca spatiul va deveni un complex multifunctional. Constructia se intinde pe o suprafata la sol de aproximativ 70.000 de metri patrati, iar in parcarea subterana au fost amenajate 1.500 de locuri.
"Suntem in procedura de selectie a unui partener privat care sa vina sa mai investeasca aproximativ 150 de milioane de euro, pentru a transforma aceasta cladire intr-un social hub, adica un 'oras in casa'. Dimensiunile acestei cladiri ne permit sa facem asa ceva, avem cam 70.000 de metri patrati de cladire. La aceasta inaltime se preteaza, specialistii sunt foarte optimisti ca putem sa facem aici o chestie extraordinara. Si chiar specialistii ne-au si recomandat ca putem, inclusiv, sa mutam Primaria Sector 3 aici, iar cladirea in care functioneaza acum Primaria Sector 3 sa fie alocata pentru servicii de sanatate publica", a declarat Robert Negoita.
Edilul a mentionat ca hala va fi concesionata unei entitati care are experienta in domeniu, care a mai facut reconversii de acest tip si care are capacitatea sa finanteze un astfel de proiect. Totodata, pentru Primaria Sectorului 3 vor trebui asigurate in mod gratuit spatiile necesare desfasurarii activitatii.
Pana in prezent, in hala au fost investiti peste 60 de milioane de euro, bani proveniti din bugetul primariei. Potrivit primarului Sectorului 3, hala va putea contine facilitati destinate zonelor de educatie sau cultura, birouri. Dupa ce va fi semnat contractul de parteneriat cu investitorul, acesta va prelua toate atributiile referitoare la gestionarea spatiului, iar primaria nu va mai avea costuri din acel moment.
"Acest spatiu va deveni un motor de crestere economica. Aceasta hala va produce mult plus valoare, in perioada urmatoare, imediat ce va deveni functionala. Primaria Sector 3 isi amortizeaza investitia in cativa ani. Estimam cam la cinci ani de zile ca va fi functionala. Este monument istoric si trebuie sa plecam de la premisa ca dupa ce vom avea conceptul gata, el va trebui avizat in Comisia de cultura", a spus el.
Primarul Negoita a declarat ca in urma cu sapte ani, hala a fost cumparata de catre o societate a Primariei Sectorului 3, iar in ultimii cinci ani s-au facut lucrari pentru reabilitarea si consolidarea cladirii, precum si pentru edificarea parcarii de la subsol. Este in analiza un proiect in baza caruia pe acoperisul halei sa fie instalate panouri fotovoltaice care sa produca 3 megawati.
"Este o zona care trebuia dezvoltata. Aici era plin de gunoaie, gropi, persoane care se adaposteau pe aici. Aveam permanent sesizari din partea vecinilor, de felul in care arata acest spatiu, inainte sa devina proprietatea Primariei Sector 3. Am rezolvat aceasta problema. Este in patrimoniul Primariei Sectorului 3 si iata ca este si reabilitata, inclusiv subsolul, parcarea. Are sistemele deja montate, iar acum se lucreaza la punerea in functiune si la probe, la micile reglaje de final", a precizat Robert Negoita.
Marcel Ciolacu a declarat ca foarte putini primari incearca "proiecte ambitioase" precum: amenajarea Halei Laminor, parcarea subterana din Bd. Decebal sau complexul acvatic din Parcul Pantelimon.
"Am vorbit cu arhitectii si mi-au spus ca in jur de 14 teatre nationale intra pe aceasta suprafata. Mai mult, sa stiti ca si stadionul Arena Nationala ar incapea in perimetrul acestei hale, ceea ce ne arata cat de ambitios este proiectul. Astfel de proiecte ambitioase eu nu am vazut decat in doua sectoare: in Sectorul 3 si in Sectorul 4. Nu am vazut nici in Sectorul 1, ca sa nu mai vorbim de Primaria Generala", a spus el.
Primaria Sectorului 3 a preluat Hala Laminor si ulterior a inceput, in 2017, procesul de restaurare, consolidare, amenajare interioara si exterioara a halei. Imobilul fiind inscris in registrul monumentelor istorice, in procesul de reabilitare s-a pastrat structura metalica originala si s-au introdus elemente noi, legate de eficienta energetica (pereti si acoperisuri vitrate cu rupere termica) sau de spatii de depozitare si parcare, informeaza primaria.
"Hala Laminor, ultima constructie din ansamblul industrial "Malaxa" - 1938, a constituit una dintre cele mai mari hale industriale din tara, cu deschideri impresionante (400m x 180m), o structura metalica si o arhitectura moderna - atat pentru anii aceia, cat si pentru vremurile noastre. Acest obiectiv de patrimoniu national este creatia unuia dintre cei mai cunoscuti arhitecti romani, Horia Creanga - nepotul celebrului scriitor roman Ion Creanga", a mentionat sursa citata.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter