RO EN
السلة فارغة

PMB: Cladirile primariei pot fi consolidate prin concesiune de lucrari publice

Viceprimarul Capitalei Stelian Bujduveanu propune ca in cazul cladirilor cu risc seismic aflate in patrimoniul municipalitatii si care nu pot fi utilizate in scop administrativ sa se recurga la concesiune de lucrari publice.
Operatori privati ar urma sa le consolideze si sa le reintroduca in circuitul civil.
"Pentru a grabi consolidarea cladirilor cu risc seismic care se afla in patrimoniul municipalitatii si care nu pot la final de restaurare sa aduca vreun beneficiu administratiei, nu pot fi utilizate pentru o cladire administrativa, acestea pot fi date in concesiune pentru operatori privati, care pe banii lor sa le consolideze si apoi sa reintroduca in circuitul civil, in functie de destinatia respectiva. Municipalitatea castiga de doua ori: odata pentru ca nu investeste bani in cladirea respectiva si isi atinge scopul, consolidarea, si doi - redeventa care se poate primi de pe urma acestei concesiuni de lucrari publice. Pentru a vedea daca o asemenea concesiune este, in primul rand, viabila si piata privata doreste sa intervina intr-un asemenea proces, trebuie gandit un proiect-pilot initial, prin care sa vedem care este apetitul pietei in acest tip de investitii", a declarat viceprimarul.
El a mentionat ca a semnat miercuri un acord de principiu, astfel incat municipalitatea sa isi dea acordul in vederea consolidarii pentru toate imobilele in care detine cote parti.
"Ca premiera, astazi am semnat un acord de principiu, prin care i-am solicitat directorului AFI ca in toate imobilele unde noi avem cote parti, indiferent cat de mici sunt, sa dam acordul de principiu asociatiei de proprietari sau colocatarilor pentru consolidare, ca sa nu mai astepte dupa noi pentru un acord, sa-l dam de drept", a explicat Bujduveanu.
Viceprimarul a pledat si pentru varianta exproprierilor in situatiile in care exista coproprietari care nu vor sa isi dea acordul in vederea consolidarii.
"Daca exista cladiri care nu se pot reabilita din cauza blocajelor pe care le creeaza anumite persoane care nu doresc consolidarea pe diferite considerente, atunci aceste blocaje trebuie depasite, in limitele legii, si avem instrumentul exproprierilor pe care l-am putea folosi. Hanul Solacolu l-am expropriat tocmai in ideea de a-l consolida si de a-l restaura si pune in siguranta - un exemplu concret", a mentionat el.
Stelian Bujduveanu a anuntat ca se reiau lucrarile de consolidare pentru zece imobile din Bucuresti, iar alte 16 cladiri vor intra in lucru etapizat, din aceasta primavara.
"Unul din principalele obiective pentru care Partidul National Liberal Bucuresti a solicitat primarului general, pe 27 ianuarie 2023, solutii imediate este consolidarea cladirilor cu risc seismic. Pe 30 ianuarie 2023, la scurt timp dupa acest demers, am solicitat Administratiei Municipale pentru Consolidarea Cladirilor cu Risc Seismic (AMCCRS) sa grabeasca procesul de punere in siguranta a cladirilor cu risc seismic. Astazi am fost si in teren, insotit de domnul Razvan Munteanu, directorul AMCCRS", a scris viceprimarul.
Cele zece imobile de locuit si cladiri administrative la care se vor relua lucrarile in primavara sunt situate in centrul Capitalei.
La trei cladiri situate pe Bd. M. Kogalniceanu 30, Calea Victoriei 22 - 24 si Strada Pictor Stefan Luchian, lucrarile sunt finalizate in proportie de 10% si vor fi reluate procedurile de proiectare si executie.
La patru cladiri situate pe strazile Biserica Enei 14; Blanari 2; Stirbei Voda 20; Vanatori 17, lucrarile sunt finalizate in proportie de 70%. Pentru acestea se vor organiza, in scurt timp, proceduri de atribuire a contractelor de continuare a lucrarilor.
La cladirea situata pe Strada Franceza nr. 30, lucrarile sunt finalizate in proportie de 95%. Imobilul va fi receptionat chiar din aceasta primavara.
Cladirile situate pe strazile Blanari 6, 8, 10 si Spatarului 36 au fost finalizate si sunt in faza de receptie.
Totodata, 16 imobile de locuit si cladiri administrative cu risc seismic vor intra in executie, etapizat, in anul 2023:
12 cladiri sunt in faza avansata de proiectare, printre care cele situate pe Calea Mosilor 82, Mihai Voda 13, Str. Dianei 2, Str. Franceza 32, Str. Schitu Magureanu 3, Str. Baltagului 17; pentru trei cladiri au fost emise autorizatii de construire - Calea Victoriei 101A si B, Carol I 63, B-dul N. Balcescu 32-34, iar pentru cladirea din Str. Boteanu 3A-3B s-a intrat in stadiu de licitatie. Pentru informatii suplimentare, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter