RO EN
السلة فارغة

MS: Investitii de 9 miliarde euro in sistemul de sanatate, planificate pana in anul 2030

Investitii totale de 9 miliarde euro vor fi implementate in sistemul sanitar pana la finalul anului 2029 si care isi propun, la propriu, sa schimbe infatisarea acestui domeniu din Romania, atat ca reforma administrativa, cat si ca investitii propriu-zise in structuri noi si modernizarea celor existente. Cu prilejul participarii sale la la conferinta "Italy & Romania: Building Together - Health Infrastructure", ce a avut loc in luna noiembrie 2023 la Bucuresti, Alexandru Rogobete, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, a prezentat proiectele pentru infrastructurile spitalicesti cu finantari internationale. Romania are la dispozitie, pentru perioada 2022-2030, 4,6 miliarde euro prin Programul Operational Sanatate, 2,4 miliarde de euro din PNRR, 300 de milioane de euro de la Banca Mondiala si 100 de milioane de euro din alte fonduri internationale, printre care Banca Europeana pentru Investitii.
"Pentru prima data, pot spune ca s-a incheiat cu proiectele de spitale care au ramas doar «pe hartie». De aceasta data, spitalele care se construiesc se vad, si cele mai bune exemple sunt proiectele realizate cu sprijinul Bancii Mondiale: centrul de mari arsi de la Timisoara sau spitalul de urgenta de la Bistrita-Nasaud, finantat din PNRR si altele", a declarat Alexandru Rogobete.
Cu sprijinul Bancii Mondiale, Ministerul Sanatatii dezvolta 3 centre de mari arsi, finantate prin imprumut, au fost finalizate 7 centre de radioterapie si s-a pornit licitatia pentru alte doua, care vor fi finalizate anul viitor.
"Planul National de Redresare si Rezilienta aduce Romaniei si sistemului sanitar o mare schimbare, pentru ca acest program de finantare este compus din doua mari categorii, la fel de importante si care functioneaza in paralel. Vorbim de zona de reforma administrativa, a resurselor umane, a managementului din sistemul sanitar etc., respectiv de zona de investitii si digitalizare pe toate componentele domeniului medical. Daca ne referim la investitiile din PNRR, acestea sunt structurate intr-un mod relativ logic, si anume intr-o zona pre-spitaliceasca (dotarea, renovarea, infiintarea chiar a cabinetelor de medicina de familie si ambulatoriilor de specialitate), investitii majore in zonele defavorizate prin constructia de centre comunitare integrate si achizitia de unitati mobile pentru screening. Componenta de investitii in zona spitaliceasca se refera la reabilitarea si extinderea unitatilor de neonatologie, achizitia de unitati de neonatologie, investitii majore in spitale pentru reducerea infectiilor nosocomiale si constructia de unitati sanitare noi", a precizat Alexandru Rogobete.

Toate apelurile de proiecte au fost lansate
In momentul de fata, Ministerul Sanatatii a finalizat toate apelurile de proiecte pentru constructia, modernizarea si extinderea spitalelor, au fost semnate o parte din contracte si urmeaza semnarea celorlalte, precum si startului achizitiilor publice. Potrivit lui Alexandru Rogobete, minimum 2.000 de cabinete de medicina de familie vor fi reabilitate si dotate cu echipamente de inalta performanta, pentru functionarea adecvata si pentru a creste capacitatea de raspuns a acestei specialitati atat de importante, in urma unor investitii de 180 de milioane de euro.
"In ceea ce priveste ambulatoriile de specialitate, apelul de proiecte a fost finalizat, au fost semnate 69 de contracte, deci 69 de unitati sanitare vor beneficia de fonduri de 120 de milioane de euro prin aceasta componenta. Proiectele prevad reabilitarea, dotarea si extinderea acestor ambulatorii de specialitate. Procedurile de licitatii in acest caz vor fi organizate de fiecare unitate sanitara beneficiara in parte, iar Ministerul Sanatatii, la final, va finanta si va deconta costurile aferente acestor investitii. Tot pe aceasta componenta, au fost infiintate 120 de noi cabinete de oncologie, de exemplu, iar in total au fost infiintate 342 de noi cabinete dedicate specialitatilor din zona ambulatorie. Centrele comunitare integrate vor fi realizate de catre unitatile teritoriale, primarii. Vorbim de 201 centre comunitare aprobate pentru finantare, iar contractele cu acestea se vor semna in perioada urmatoare, iar investitia propriu-zisa, cu procedurile de licitatie, constructie etc. va incepe, efectiv, in primul trimestru al anului viitor. Programul beneficiaza de un buget de 40,2 milioane de euro. Extinderea domeniului neonatologiei in Romania este o necesitate si o prioritate. Prin acest proiect se doreste extindea cu 120 de paturi de terapie intensiva pentru pacientii nou-nascuti in structurile existente, respectiv dotarea a minimum 90 de paturi existente in momentul de fata in spitale. Programul are un buget de 80,2 milioane de euro", a declarat Alexandru Rogobete.
***
Conferinta de follow-up a misiunii 2022 pentru infrastructuri ICE-OICE-ANCE-ANIE in Romania, intitulata "Italy & Romania: Building Together - Health Infrastructure", s-a desfasurat la Bucuresti la mijlocul lunii noiembrie 2023 si a fost organizata de ITA - Agentia Italiana de Comert Exterior, cu coordonarea Ambasadei Italiei la Bucuresti, in colaborare cu Camera de Comert Italiana pentru Romania si Confindustria Romania. Douazeci de companii italiene, o parte din ele deja operative in Romania, au purtat un dialog deschis cu societatile si asociatiile romanesti active in domeniul structurilor sanitare. Delegatia italiana a fost condusa de Vincenzo Ercole Salazar Sarsfield - Coordonatorul pentru promovarea in strainatate a sectorului infrastructurii si marilor proiecte, din cadrul Ministerului Italian pentru Afaceri Externe si Cooperare Internationala, si coordonata de asociatiile italiene de referinta, ANCE - Asociatia Italiana a Societatilor de Constructie, OICE - Asociatia Organizatiilor Italiene de Inginerie, Design, Arhitectura si Consiliere Tehnico-Economica si ANIE - Federatia Italiana a Companiilor din Sectorul Electronic si Electrotehnic. Publicatia Agenda Constructiilor a fost partener media al evenimentului. 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter