RO EN
السلة فارغة

MLPDA va gestiona proiecte de investitii de peste 95 miliarde lei, in urmatorii zece ani

Ministerul Lucrarilor Publice, Dezvoltarii si Administratiei (MLPDA) va gestiona, in urmatorii 10 ani, proiecte nationale cu o valoare totala de peste 95 miliarde lei incluse in Planul National de Investitii si Relansare Economica (PNIRE). Ministrul Ion Stefan a avut, ieri, o sedinta de lucru cu secretarii de stat, secretarul general, secretarii generali adjuncti, directorii responsabili de programe din cadrul MLPDA, directorul general al ANL si cel al CNI, pentru stabilirea obiectivelor si verificarea stadiului programelor de investitii, precum si pentru pregatirea implementarii Planului National de Investitii si Relansare Economica (PNIRE).
 
Masurile din aria de competenta a MLPDA vizeaza:
 
1) Granturi de sprijin pentru companii
Programe de finantare nerambursabila pentru cresterea competitivitatii IMM-urilor:
• Granturi de investitii pentru microintreprinderi Grant: maximum 200.000 de euro; buget alocat: 117 milioane de euro; supracontractare: 130 milioane de euro;
• Granturi pentru cresterea competitivitatii IMM-urilor: granturi cuprinse intre 200.000 de euro si un milion de euro; buget (alocare initiala si supracontractare): 450 milioane de euro;
• Granturi pentru dezvoltarea IMM-urilor prin finantarea investitiilor mari: granturi cuprinse intre 2 si 6 milioane de euro; buget (alocare initiala si supracontractare): 550 milioane de euro.
"Amintesc faptul ca, la preluarea mandatului, alocarea pe Axa 2 destinata IMM-urilor, din POR, a fost de aproximativ 1,4 miliarde euro, si, prin supracontractarea aprobata, practic, o dublam", a precizat ministrul Ion Stefan.
 
2) Infrastructura de sanatate: 25,5 miliarde lei
Construirea primelor 3 spitale regionale in perioada 2021-2027, cu o valoare totala de 1,64 miliarde euro (circa 8 miliarde lei):
• Spitalul Regional de Urgenta Cluj - 539,59 milioane euro;
• Spitalul Regional de Urgenta Iasi - 500,35 milioane de euro;
• Spitalul Regional de Urgenta Craiova - 602,73 milioane euro.
 
Programe de investitii locale in sistemul sanitar pentru perioada 2021-2027, cu un buget de aproximativ 17,5 miliarde lei, prin construirea/ modernizarea/ reabilitarea a:
• 1.450 de centre medicale in mediul rural;
• 25 de spitale judetene;
• 110 spitale orasenesti.
 
3) Infrastructura pentru educatie: 3,25 miliarde lei
Construire /modernizare campusuri scolare/ camine studentesti/centre universitare
• construirea a 40 de campusuri scolare care sa includa: scoala, liceu, internat, teren sport, ateliere, laboratoare, cantina, cu o valoare totala de aproximativ doua miliarde lei;
• construirea a 30 de camine studentesti, care totalizeaza 10.244 de locuri de cazare pentru 30 de institutii de invatamant superior de stat din 13 centre universitare. Valoarea totala a investitiilor se ridica la 1,248 miliarde de lei.
In acest moment, sunt camine studentesti contractate si in diverse stadii de implementare la: Universitatea "1 Decembrie 1918" - Alba Iulia, Universitatea "Aurel Vlaicu" - Arad, Universitatea "Ovidius" din Constanta, Universitatea "Dunarea de Jos" din Galati si la Universitatea Petrol si Gaze din Ploiesti.
De asemenea, CNI a emis ordine pentru reabilitarea cladirilor "Mihai Eminescu" de la ASE, Palatul Universitatii din Bucuresti, reavizare la Observatorul Astronomic care apartine de Universitatea "Al. I. Cuza" Iasi, Universitatea din Craiova, Universitatea Teologica Iasi - Fostul Palat Sturdza si pentru caminul studentesc de la Universitatea "Transilvania" din Brasov.
 
4) Investitii in dezvoltarea locala: 53 miliarde lei
Extinderea retelelor de alimentare cu apa si canalizare:
• Pentru perioada 2021-2027 se aloca un buget de circa 8 miliarde lei pentru extinderea retelelor de apa si canalizare pentru finantarea a 750 de proiecte, dintre care 600 in mediul rural si 150 in mediul urban;
• Alte investitii pentru 500 de microstatii de tratare, fose septice si sisteme alimentare cu apa, cu o valoare de 250 de milioane de lei.
 
Extinderea retelelor de distributie a gazelor naturale:
• Guvernul va aloca un miliard de euro in cadrul multianual 2021-2027, dintr-un un buget total estimat la 9,6 miliarde lei pentru extinderea si infiintarea de noi retele inteligente de gaze naturale in scopul racordarii a 70% dintre locuintele din Romania.
 
Modernizarea si reabilitarea drumurilor judetene si locale:
• In perioada 2021-2027 Guvernul isi propune sa reabiliteze si sa modernizeze circa 20.000 km de drumuri locale, cu o valoare de aproximativ 20 miliarde lei si 7.000 de km de drumuri judetene, pentru care se vor aloca 12 miliarde lei.
"Plecam de la 21.175 km (30,9% din total) drumuri judetene si comunale modernizate, in acest moment, si vorbim, practic, de o crestere de la 30% la 70%", mai spune ministrul dezvoltarii.
 
Strategie de renovare, termoficare si reabilitare energetica a cladirilor si de reabilitare a cladirilor cu risc seismic:
• Reabilitarea termica a 45.000 de cladiri, cu o valoare estimata de 8 miliarde lei;
• Consolidarea la nivel national a 300 de imobile cu risc seismic ridicat, cu o valoare estimata la un miliard de lei.
 
Constructii de locuinte:
• Locuinte pentru specialisti in sanatate, invatamant si alte categorii socio-profesionale.
• 10.000 de unitati locative pentru specialisti (doua miliarde de lei) si 5.000 unitati locative pentru tineri, destinate inchirierii (un miliard de lei).
 
Modernizarea infrastructurii de termoficare in 15 unitati administrativ teritoriale, cu o valoare totala de 650 milioane de lei.
 
Reabilitare monumente istorice, patrimoniu cultural si sedii administrative - doua miliarde lei.
 
5) Infrastructura sportiva: 12,5 miliarde lei
Sport de performanta:
• Construirea a 12 complexuri sportive cu o capacitate cuprinsa intre 3.000 si 30.000 de locuri, cu o valoare totala a investitiilor de 3,5 miliarde lei;
• Construirea a 8 bazine olimpice cu o valoare de un miliard de lei si 5 patinoare artificiale pentru competitii, cu o valoare totala de 300 de milioane de lei;
In acest moment, se lucreaza pe santiere la bazine in Braila, Otopeni si Targu Mures, investitiile urmand a fi extinse in Bucuresti, Sibiu si Timisoara, arata MLPDA.
• Construirea a 5 sali polivalente, cu o capacitate cuprinsa intre 5.000 si 16.000 de locuri, cu o valoare totala de 1,2 miliarde lei.
"In acest moment, deja avem in diverse stadii de proiectare si executie sali polivalente la Pitesti, Oradea, Constanta si Tulcea si dorim sa mai construim, de exemplu, la Iasi, Brasov ori Timisoara", mai spun oficialii.
 
Sport de masa:
• Construirea a 250 de sali de sport scolare, 45 bazine didactice si a 400 de baze sportive, cu o valoare totala estimata de 5,5 miliarde lei;
• Construirea a 10 centre sportive pentru sporturi olimpice, care sa cuprinda sali de antrenament, scoala, internat, cantina, scoala de antrenori, centru medical, cu o valoare estimata de 2 miliarde de lei.
"Cand vorbim despre centre de excelenta pentru sporturi olimpice, as da cateva exemple despre ceea ce avem in plan: un centru pentru caiac-canoe in zona Dobrogei, unul pentru baschet la Cluj-Napoca, unul pentru lupte/box in zona Moldovei, atletism la Craiova, gimnastrica la Ilfov (posibil Izvorani) sau unul pentru sporturi de iarna la Brasov", mai arata Ion Stefan.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter