RO EN
السلة فارغة

MJ: Documentatii pentru Cartierul Justitiei si noi sedii de tribunale pentru anul 2021

Inca de la inceputul anului 2021, Ministerul Justitiei (MJ) are in plan atribuirea licitatiei de atribuire a serviciilor de proiectare avansata a Cartierului pentru justitie (foto) - elaborarea PUD, stabilirea temei de proiectare, expertiza tehnica si Studiul de Fezabilitate -, dar si a serviciilor de audit tehnic de calitate si verificare de proiect. Procedurile de licitatii competitive internationale sunt in prezent in curs de derulare cu termene de finalizare in intervalul decembrie 2020 - ianuarie 2021. Masterplanul Cartierului pentru Justitie (Conceptul general urbanistic-arhitectural), care presupune gruparea tuturor institutiilor de justitie din Capitala intr-un singur areal imobiliar, a fost aprobat inca din anul 2020. Pentru informatii suplimentare si imagini cu conceptul proiectului sunt disponibile aici
 
Licitatii in derulare pentru noi sedii de tribunale
Tot anul trecut, au fost finalizate si aprobate de Banca Mondiala documentatiile de licitatie pentru contractarea lucrarilor de constructii (civile si instalatii) a noilor sedii pentru judecatoriile Horezu si Costesti. Procedurile de licitatie competitiva sunt in prezent in curs de derulare cu termene de finalizare in intervalul ianuarie - februarie 2021.
Conform indicatorilor tehnico-economici avizati, valoarea lucrarilor de constructie a noului sediu al Judecatoriei Horezu ajunge la aproape 15 milioane de lei (informatii despre licitatie pot fi accesate aici), iar in cazul noului sediu al Judecatoriei Costesti, valoarea estimativa a lucrarilor este de 15,3 milioane de lei (informatii despre licitatie pot fi accesate aici).
 
Lucrarile la judecatoriile din Radauti, Sighetu Marmatiei si Simleu Silvaniei continua
In anul 2020, MJ a continuat lucrarile de constructii la alte trei sedii de judecatorii, respectiv pentru cele din Radauti, Sighetu Marmatiei si Simleu Silvaniei. Acestea continua si in 2021, avand termenul de finalizare stabilit in cursul acestui an.
In cazul noului sediu Judecatoriei Radauti, in 2020 au fost alocate fonduri in valoare de 10,9 milioane de lei, din care a fost utilizata suma de 7,11 milioane de lei, urmand ca in 2021 acest obiectiv de investitii sa fie finalizat.
Pentru reparatiile capitale ale sediului Judecatoriei Sighetu Marmatiei, in 2020 au fost alocate fonduri in valoare de 5,3 milioane de lei, din care a fost utilizata suma de 897.000 lei, iar in cazul reparatiilor capitale la sediul Judecatoriei Simleu Silvaniei, anul trecut au fost alocate 1,08 milioane de lei, din care s-au folosit aproape 300.000 de lei. Proiectele sunt programate sa se incheie pana la finalul anului in curs.
 
Alte 27 de proiecte sunt derulate prin Compania Nationala de Investitii
Colaborarea cu Ministerului Justitiei cu CNI a inceput in ianuarie 2015, cand a fost semnat primul protocol, incheiat in baza Memorandumului cu tema: "Programul National de consolidare a infrastructurii instantelor de judecata si a infrastructurii parchetelor".
Prin CNI se deruleaza un numar de 27 obiective de investitii (14 sedii noi si 13 reabilitari ale sediilor existente), aflate in diverse stadii de implementare. Dintre acestea, in perioada 2017-2019 au fost finalizate 4 reabilitari de sedii (Tribunalul si Judecatoria Braila, Tribunalul Caras Severin, Tribunalul Arad si Tribunalul Bistrita Nasaud). CNI a finalizat, in luna august 2020, sediul Tribunalului Gorj, ce a insemnat extinderea cu corp nou, iar in decembrie 2020 s-a efectuat receptia la terminarea lucrarilor. Valoarea acestei investitii a fost de 12 milioane de lei.
 
Investitii de 870 milioane lei in constructia de penitenciare in Prahova si Buzau
Prin Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP), Ministerul Justitiei va investi aproximativ 870 de milioane de lei pentru constructia a doua noi penitenciare, in Berceni (judetul Prahova) si Unguriu (Buzau). Cele doua unitati vor avea o capacitate totala de 1.900 de locuri pentru detentie si vor fi implementate in urmatorii cinci ani, cu sprijinul Bancii de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE), ce va sustine 80% din investitii. Proiectele de Hotarare de Guvern aferente avizarii indicatorilor tehnico-economici ai viitoarelor centre de detentie se afla in consultare publica, pe site-ul Ministerului Justitiei, de la finalul lunii septembrie 2020.
Penitenciarul Berceni va avea o capacitate de 1.000 de locuri cu regim de maxima siguranta si inchis, ce vor fi dezvoltate conform standardelor europene. Valoarea investitiei 635 milioane de lei (inclusiv TVA), din care lucrarile de constructii-montaj ajung la 445,26 milioane de lei.
Penitenciarul Unguriu, cu o capacitate de 900 de locuri de detentie, va fi construit in extravilanul comunei Unguriu, judetul Buzau, in urma unei investitii de 234,6 milioane de lei (inclusiv TVA). Conform indicatorilor tehnico-economici initiali, lucrarile de constructii-montaj sunt estimate la 195,65 milioane de lei.
Pentru informatii referitoare la cele doua penitenciare, click aici!
 
Peste 8.000 de locuri de detentie noi vor trebui construite pana in 2024
Conform Calendarului de masuri 2018-2024 pentru solutionarea supra-aglomerarii carcerale si a conditiilor de detentie, aprobat de Guvern, peste 8.000 de noi locuri de cazare pentru detinuti ar urma sa fie construite si alte peste 1.300 modernizate, pana la finalul anului 2024.
Pentru realizarea acestor investitii, autoritatile indica trei surse de finantare respectiv Mecanismului Financiar Norvegian, bugetul de stat si un imprumut de la o institutie financiara.
In cadrul Mecanismului Financiar Norvegian se vor realiza 1.400 de locuri noi de cazare si alte 100 vor fi modernizate.
Din finantarea de la bugetul de stat, vor fi realizate 4.795 de locuri noi de cazare si se vor moderniza alte 1.251 (in perioada 2019-2023).
A treia sursa de finantare indicata in document o reprezinta un imprumut de la o institutie financiara internationala (BDCE), si vizeaza crearea a 1.900 de locuri noi de detentie, prin construirea si infiintarea penitenciarelor Berceni si Unguriu.
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a semnat, in mai 2019, Memorandumul privind aprobarea raportului negocierii Acordului-cadru de imprumut dintre Romania si BDCE privind contractarea unui imprumut in valoare de 177 milioane de euro, in vederea sprijinirii proiectului privind Modernizarea infrastructurii judiciare in Romania. Memorandumul a fost aprobat in sedinta de guvern din 20 iunie 2019, la inceputul lunii iulie fiind semnat de catre presedintele Romaniei. In august 2019, ministrul finantelor publice a semnat acordul de imprumut cu BDCE, iar la data de 2 septembrie 2019, la Paris, acordul-cadru de imprumut a fost semnat de catre reprezentantul legal al BDCE. Legea privind aprobarea acordului-cadru de imprumut a fost promulgata de catre Presedintele Romaniei prin Decretul nr. 324/2020 devenind Legea nr. 90/2020, publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 593 din 07 iulie 2020.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter