RO EN
السلة فارغة

JLL: Volumul investitiilor imobiliare din 2016 se va apropia de 700 milioane de euro

Volumul investitiilor realizate pe piata imobiliara din Romania in primele noua luni din 2016 a cumulat aproximativ 400 milioane de euro, in crestere cu 6% fata de nivelul din aceeasi perioada din 2015, potrivit datelor JLL Romania, companie specializata in servicii profesionale si de management al investitiilor, dedicate domeniului imobiliar. Pentru intregul an in curs, analistii JLL estimeaza un volum total al investitiilor de 600-700 milioane de euro, nivel comparabil celui din 2015. Desi piata locala de real estate s-a stabilizat in ultimii doi ani, volumul investitiilor se situeaza mult sub potentialul real al pietei, potrivit estimarilor. "Conditiile de finantare s-au imbunatatit constant in ultimele 18 luni. Bancile intra in competitie pentru finantarea de proiecte cu valori cuprinse intre 10 milioane de euro si 50 milioane de euro, datorita eficientei acestora. Sunt 6-7 banci mari care finanteaza proiecte de anvergura si care pot ajunge la o marja de 3%-3,5%. Pentru proiecte de 5-10 milioane de euro exista banci mai mici care asigura astfel de finantari. Bancile pun accent pe fundamentele proiectului si pe credibilitatea celui care solicita imprumutul si au devenit mult mai sofisticate in analiza. Suntem, totusi, inca departe de conditiile din alte tari din Europa Centrala si de Est, mai ales in ceea ce priveste amortizarea, dar si costurile", a declarat Silviana Badea, National Director, Head of Capital Markets al JLL Romania.
Spre comparatie, volumul total al investitiilor din 2008 se situa la circa doua miliarde euro.
In contextul in care posibilitatile de finantare a investitiilor s-au imbunatatit, investitorii sunt din nou interesati sa plaseze capital in tara noastra, insa acestia sunt tot mai atenti cum isi aleg proiectele, la sustenabilitatea chiriei pe termen lung etc. "Exista negocieri in stadii avansate cu investitori, care s-ar putea inchide in acest an. Randamentele din Romania sunt cu minimum 2,25%-2,5% mai ridicate decat cele din Praga, Varsovia si chiar Budapesta. Cu toate acestea, multi investitori mari prefera aceste capitale in defavoarea Bucurestiului. Investitorii sunt deosebit de atenti la felul in care isi aleg proiectele si, spre deosebire de perioada 2007-2008 cand cumparau orice indiferent de pret, acum sunt foarte atenti la competitie. Faptul ca ne situam sub Ungaria ca preferinta a investitorilor consideram, insa, ca este de bun augur. Piata imobiliara din Romania este sanatoasa si investitorii se vor indrepta, ulterior, catre tara noastra, unde exista posibilitati reale de crestere a chiriilor", a explicat Silviana Badea.
 
Crestere de aproape 500% a livrarilor de spatii pentru birouri
Potrivit datelor JLL Romania, pana la finele anului in curs in Bucuresti se vor livra 370.000 mp de spatii noi pentru birouri, cu aproape 500% mai mult fata de nivelul inregistrat in 2015. La acestea se adauga cei 95.000 mp ce vor fi livrati pana la sfarsitul lui 2016 in principalele orase ale tarii (Cluj-Napoca, Iasi, Timisoara si Brasov), trendul fiind, de asemenea, ascendent (+5% fata de suprafata livrata in 2015). In total, stocul de spatii de birouri din Capitala va ajunge la 2,67 milioane de metri patrati (+16%), pana la sfarsitul lui 2016, in timp ce acela din orasele mentionate va cumula 650.000 mp. "Suprafata livrata in ultimele sase luni a fost de doua ori si jumatate mai mare decat cea din intreg anul 2015. Rata de neocupare a urcat la 13,5%, pe fondul livrarilor record de noi proiecte", a declarat Marius Scuta, National Director, Head of Office Dep & Tenant Representation, in cadrul JLL Romania.
In ceea ce priveste piata industriala, volumul livrarilor din acest an va cumula 340.000 mp de spatii noi la nivel national, din care 196.000 mp se construiesc in Bucuresti. "Incep sa creasca timid dezvoltarile speculative. In ultimele sase luni, piata a fost dominata de proiecte pentru care au fost securizate contracte de pre-inchiriere. Stocul total de spatii industriale din tara noastra a crescut la 2,3 milioane de mp, din care 1,06 milioane de mp in Bucuresti. In urmatoarele 12 luni, Romania va ramane atractiva atat pentru companiile de FMCG (alimente, produse cosmetice si de igiena) si logistica, cat si pentru cele de productie, pe fondul costului redus cu forta de munca si al cresterii consumului. Cererea va atinge niveluri record, daca economia continua sa performeze, cea mai mare parte a cererii urmand a fi concentrata in Bucuresti, dar si in orasele secundare ale tarii. Dezvoltatorii existenti, dar si cei nou-intrati pe piata, vor construi preponderent pe baza de contracte de inchiriere", a explicat Cristina Pop, Associate Director, Head of Industrial Agency in cadrul JLL Romania. Conform datelor companiei, proiectele industriale care urmeaza sa fie livrate totalizeaza 257.000 mp, cu peste 100.000 mp in Bucuresti. 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter