Strategia de Dezvoltare a Judetului Ilfov, document ce include un plan cu 62 de proiecte importante pentru regiune, cu o valoare ce depaseste 2,85 miliarde euro, se afla in consultare publica pana la sfarsitul acestei luni. Pana in acest moment, au avut loc discutii intre reprezentantii Consiliului Judetean (CJ) Ilfov si expertii Bancii Mondiale, prof. dr. Mihnea Costoiu, rector la Universitatea Politehnica, prof. dr. Marian Preda, rector la Universitatea din Bucuresti, Cristina Chiriac - presedinta CONAF, Sebastian Metz - directorul Camerei de Comert Romano-Germana, Lucia Varga - fost ministru al Mediului, Virgil Scripcariu - sculptor, Daniel Sardan - organizator evenimente sportive si numerosi cetateni care au vrut sa adreseze intrebari.
"Nu te poti dezvolta fara strategii. Strategia este un document de planificare a investitiilor de capital. Strategia de Dezvoltare scoate la iveala o serie de proiecte care au fost stabilite in baza cercetarii facute de Banca Mondiala, in baza discutiilor purtate cu oamenii de afaceri si cu cetatenii din Ilfov - proiecte care depasesc 800 de milioane de euro. Noi am stabilit doua obiective fundamentale prin aceasta strategie: cresterea calitatii vietii si transformarea intr-un judet atractiv pentru oamenii de afaceri si pentru turisti", a declarat Marian Petrache, presedintele CJ Ilfov.
La randul sau, prof. dr. Petre Popeanga, vicepresedintele CJ Ilfov, a precizat: "Trebuie sa facem tot ce ne sta in putinta ca sa crestem bunastarea populatiei. Calitatea aerului, a apei, a alimentelor si calitatea educatiei si a culturii sunt definitorii pentru orice comunitate, inclusiv pentru cea ilfoveana. Strategia de Dezvoltare vine pe o situatie buna economica si sociala a judetului: proiecte precum infrastructura de apa si canalizare vin sa certifice faptul ca grija noastra este de crestere continua a calitatii vietii".
Strategia de Dezvoltare a Judetului Ilfov a fost elaborata impreuna cu expertii Bancii Mondiale.
"Aceasta strategie este o propunere ce poate fi imbunatatita in urma consultarilor publice. Ma bucur ca am putut contribui cu expertiza noastra la nivel global, insa o strategie nu va avea succes, daca nu va fi asumata de administratie si de locuitorii din judetul Ilfov", a spus Tatiana Proskuryakova, manager de tara in cadrul Bancii Mondiale.
Marcel Heroiu, expert in dezvoltare urbana in cadrul institutiei financiare a precizat, la randul sau: "Elaborarea Strategiei a fost pentru noi un efort important. Ilfovul este teritoriul cu cel mai mare potential, intrucat aici se vor face cele mai mari investitii in urmatorii ani. Regiunea Bucuresti-Ilfov genereaza un PIB/cap de locuitor mai mare decat al Bulgariei, Serbiei sau al Croatiei. Zona aceasta are o dinamica de dezvoltare foarte importanta pentru Romania. Veti gasi in strategie o propunere de interventii prioritare, indelung analizate".
Printre investitiile prioritare in urmatorii 10 ani se numara Nodul Intermodal de la Moara Vlasiei, o retea de parcari de transfer- park and ride, digitalizare, un campus universitar, campusuri pentru invatamantul dual, parcuri industriale si un parc stiintific - Magurele Science Park.
"Magurele Science Park este unul din ansamblurile cele mai futuriste din Romania, un ansamblu de cladiri care pe langa functionalitatile standard - de transfer tehnologic, spatii de birouri, muzeu al viitorului sau unele centre de comunicare intre mediul stiinsific si mediul de bussines - va veni cu provocari pe care inca nu le-am gasit in Romania. Va fi un ansamblu de cladiri independent energetic, va functiona doar pe baza de energie regenerabila, va fi un ansamblu care va aduce tehnologie de cel mai inalt nivel", a declarat Remus Trandafir, manager de proiecte in cadrul CJ Ilfov.
Strategia de Dezvoltare ramane in consultare publica pana la sfarsitul lunii. Cei interesati pot trimite propunerile lor pe عنوان البريد الإلكتروني هذا محمي من روبوتات السبام. يجب عليك تفعيل الجافاسكربت لرؤيته..
Pentru listele proiectelor declarate importante si prioritare conform variantei Strategiei de Dezvoltare a Judetului Ilfov aflate in consultare, click aici!