RO EN
السلة فارغة

ENERGIE: Proiecte de 8,5 miliarde euro, prioritare conform noii strategii

Cea mai noua varianta a strategiei energetice a Romaniei se afla in etape finale de elaborare, urmand a defini marile obiective de investitii necesare a fi implementate pe termen mediu si lung pentru asigurarea securitatii energetice a tarii noastre. Printre marile proiecte vizate de noua varianta a documentului se afla reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, hidrocentrala cu acumulare prin pompaj de la Tarnita si un nou grup de huila la termocentrala Rovinari, investitiile prevazute apropiindu-se de 8,5 miliarde euro. "Finalizarea strategiei este o urgenta. Ne-am propus sa acceleram procesul de definitivare a acesteia in vederea aprobarii cat mai grabnice", a declarat Anton Anton, ministrul Energiei.
Strategia nationala a energiei acopera perioada 2017-2030, cu perspective pentru anul 2050. In prezent, Romania are o strategie energetica aprobata de Guvern in 2007, pentru perioada 2007-2020, actualizata ulterior pentru perioada 2011-2020.
Conform celor mai recente estimari inaintate de reprezentantii Guvernului in luna februarie 2018, lucrarile de constructie a reactoarelor 3 si 4 de la Centrala Nuclear Electrica (CNE) Cernavoda ar ar putea fi demarate, cel mai realist, in 2020, de catre un investitor chinez. "Imi doresc doresc sa finalizam neaparat acordul investitorilor ca sa trecem la urmatoarea faza. Vom face tot posibilul ca, in urmatoarele sase luni, sa inchidem faza de negociere pe acord si, daca am reusit lucrul acesta, deja proiectul este pus pe fagas si cred ca ulterior, pana in 2020, ar putea incepe lucrarile pentru realizarea reactoarelor 3 si 4", a declarat Robert Tudorache, secretar de stat in cadrul Ministerului Energiei, in urma cu o luna.
La jumatatea anului 2017, statul roman a reluat negocierile cu China General Nuclear Power Corporation (CGNPC) privind construirea celor doua reavtoare de tip CANDU 6, cu o putere instalata de cate 700 MW. Parteneriatul dintre Nuclearelectrica si CGNPC a debutat in noiembrie 2015 prin semnarea unui memorandum in valoare de 6,5 miliarde euro pentru dezvoltarea reactoarelor 3 si 4.
In ceea ce priveste constructia centralei hidroelectrice cu acumulare prin pompaj (CHEAP) Tarnita-Lapustesti, au fost selectate trei consortii formate din companii din China. Proiectul din Cluj are o valoare estimata la peste un miliard de euro, fiind inclus in noua varianta a strategiei energetice intre proiectele prioritare, dar cu un orizont de timp foarte indepartat, pana in 2050.
Noul grup de 600 MW de la Rovinari a fost inclus, la randul sau, intre prioritatile energetice ale tarii noastre. Negocierile cu compania chineza China Huadian Engineering pentru construirea termocentralei de la Rovinari au fost reluate in vara anului 2017, in urma unei intalniri dintre reprezentantii Ministerului Energiei si cei ai grupului asiatic. Potrivit celor mai recente estimari, investitia de la Rovinari ajunge la circa 850 de milioane de euro.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter