RO EN
السلة فارغة

ENERGIE: Investitii de 3 miliarde euro in energie regenerabila, planificate in 2014

In conditiile cresterii de zece ori a productiei de energie eoliana, a celei solare si a cererilor de racordare la reteaua de inalta tensiune, CN Transelectrica SA a angajat investitii de 6 miliarde euro in modernizarea si retehnologizarea sistemului national, in perioada 2010-2012, diminuand astfel ponderea costurilor de mentenanta in tariful energiei electrice, potrivit datelor CN Transelectrica SA. Investitiile in energia «verde» vor continua si in 2014, fiind asteptate fonduri de peste 3 miliarde euro, in pofida deciziei Guvernului de a amana plata unui numar de certificate verzi pentru energia eoliana, microhidrocentrale si cea fotovoltaica, incepand cu 1 ianuarie 2014, pana in martie 2017. In calitate de stat membru al Uniunii Europene, Romania trebuie sa se alinieze eforturilor derulate in spiritul Strategiei Europa 2020, respectiv sa realizeze 24% din productia de energie din resurse regenerabile, conform angajamentului asumat la aderare.
 
Circa 4,4 miliarde euro s-au alocat pentru tehnologii de inalta eficienta
Dupa perioada de boom investitional din ultimii ani, determinata de oferta "extrem de generoasa" a legislatiei romanesti, care supracompensa producatorii de energie verde, avand ca rezultat un aport de 4,4 miliarde euro angajati in investitii in tehnologii de inalta eficienta, cu precadere in energia eoliana si solara, autoritatile au introdus noi reglementari care au condus la bulversarea pietei si descurajarea investitorilor, cum ar fi Ordonanta de urgenta nr. 57/2013 privind modificarea si completarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie. Potrivit lui Emil Calota, vicepresedintele Autoritatii Nationale de Reglementare a Energiei (ANRE), "in 2013 era necesara o corectie pentru stoparea supracompensarii si eliberarea consumatorului final de aceasta povara a implicarii in plata certificatelor verzi, in conditiile unor proiecte cu o rata de returnare a investitiilor de 37%". In acest sens, masura luata de Guvern a vizat amanarea la plata a unui numar de certificate verzi pana in martie 2017. Au fost luate in discutie si alte posibile masuri de limitare a capacitatii instalate a producatorilor de energie din resurse regenerabile, care ar avea insa efecte perturbatoare ale pietei certificatelor verzi, in conditiile in care consumul de energie la nivel national a scazut semnificativ. Efectele acestor masuri sunt vizibile si in esecul Romaniei de a-si atinge tintele fixate prin Planul National de Actiune, care prevede realizarea a 14% din totalul energiei produse in Romania din resurse regenerabile, cota estimata pentru 2013 fiind de numai 11%, cu perspectiva de mentinere a acestei tendinte si in anii urmatori.
 
Noi parcuri fotovoltaice, anuntate in judetele Arad, Gorj si Timis
In ultimele trei luni au fost anuntate pe piata noi investitii in parcuri fotovoltaice, cele mai multe proiecte, aproximativ 60, fiind prezentate de autoritatile din judetul Arad. Unul dintre cele mai mari parcuri fotovoltaice din Romania ar urma sa fie, astfel, construit in localitatea Sebis, unde, pe un teren cu o arie de 200 de hectare vor fi montate peste 300.000 de panouri. La finele anului trecut, Radu Demetrescu, viceprimarul localitatii, a declarat ca in 2014 va fi definitivata constructia celui de-al treilea parc.
O alta investitie importanta a fost anuntata de compania Makomtey Energy, la Targu Jiu. Firma a obtinut inca din 2013 Planul Urbanistic Zonal si, potrivit documentului, panourile fotovoltaice vor fi montate pe o suprafata de 24.404 mp, in zona de nord a orasului. Centrala va avea o putere cumulata de 2,44 MW, iar constructiile adiacente, precum caile de acces si utilitatile vor fi realizate tot de investitor. In acelasi timp, autoritatile locale din Targu Jiu au in vedere o investitie similara. "Dorim sa investim circa 19 milioane de euro intr-un parc fotovoltaic mai mare, pe o suprafata de 20 de hectare si cu o putere instalata de 6 Mw/ora. Asteptam, in continuare, finantare de la Uniunea Europeana, prin intermediul programelor din perioada 2014-2020", a declarat Marius Ionescu, director tehnic in cadrul Primariei Targu Jiu.
In judetul Timis, companiile Slovunit Energy (Slovacia) si Energy Deta (din Timisoara) vizeaza constructia unui parc fotovoltaic cu o putere instalata de 4 MW. Pentru realizarea proiectului, cele doua firme au obtinut un credit garantat de 7 milioane de euro de la banca Sberbank Slovensko, subsidiara slovena a institutiei de creditare Sberbank, din Federatia Rusa. Parcul va fi dezvoltat pe un teren cu o arie de 9 hectare in localitatea Deta si va fi compus din 16.765 de panouri fotovoltaice.
***
Potrivit datelor disponibile pana in prezent, in Romania exista proiecte fotovoltaice insumand circa 410 MW. Actualmente, cel mai mare astfel de proiect realizat la nivel national este cel dezvoltat de Green Vision Seven in judetul Brasov, acesta urmand a avea, la finalizare, o capacitate de 82 MW.
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter