RO EN
السلة فارغة

Colliers: Piata logistica /industriala din Romania atinge 5 milioane mp in anul 2020

Spatiile industriale si logistice moderne ale Romaniei au ajuns la 4,72 milioane de metri patrati la sfarsitul primei jumatati a „anului pandemic”, in crestere cu 5% fata de aceeasi perioada din 2019. Acestea reprezinta peste 9% din stocul celor mai mari 17 piete din Europa Centrala si de Est (ECE) si, dincolo de potentialul sa depaseasca 5 milioane de metri patrati pana la sfarsitul anului 2020, exista inca un spatiu semnificativ pentru crestere, potrivit raportului exCEEding Borders al Colliers International.
Stocul de spatii industriale si logistice moderne din Romania a crescut de trei ori incepand cu 2015, dar exista inca un decalaj semnificativ intre Romania si alte piete din Europa Centrala si de Est. In Republica Ceha, spatiile industriale si logistice moderne se situeaza la aproximativ 9 milioane de metri patrati, in timp ce in Polonia sunt in jur de 19,6 milioane de metri patrati. Aceasta inseamna ca stocul modern de depozite din Romania pe cap de locuitor este de 4 ori sub cel din Cehia si de 2 ori sub cel din Polonia.
”Piata industriala si logistica romaneasca a fost probabil una dintre cele mai dinamice din Europa, desi a crescut de la un nivel destul de mic. Pe termen mai lung, relativa sub-livrare de spatii industriale si logistice din Romania, pe cap de locuitor, sustine o crestere puternica in deceniul urmator. In ceea ce priveste a doua jumatate a acestui an, se asteapta ca cererea, gradul de neocupare si ratele de inchiriere sa ramana stabile. O crestere a gradului de neocupare a depozitelor ar putea fi observata pe piata din Bucuresti, oferind mai multe optiuni pentru chiriasii activi pe aceasta piata, atat in ceea ce priveste chiriile, cat si locatiile”, spune Laurentiu Duica, Partner & Head of Industrial Agency la Colliers International.
Aproximativ 120.000 de metri patrati de noi spatii industriale si logistice moderne se estimeaza ca au fost livrate in primul semestru al lui 2020 in toata Romania, ceea ce a reprezentat o scadere fata de aceeasi perioada din 2019, cand dezvoltatorii au livrat 300.000 de metri patrati. Dar a doua jumatate a anului este vazuta a fi mult mai activa, cu aproape 300.000 de metri patrati in livrari noi preconizate, cu peste 60% situate la periferia Bucurestiului.
Volumul total al depozitelor inchiriate din Romania la sfarsitul lunii iunie a ajuns la 250.000 de metri patrati de spatii logistice si industriale, contractele noi fiind dominante, in proportie de 81%. Bucurestiul a reprezentat 35% din volumul total al spatiilor inchiriate, respectiv 87.500 de metri patrati, iar cea mai mare pondere a tranzactiilor au fost contracte noi si renegocieri, care au constituit 55% si, respectiv, 37%.
Structura chiriasilor in ceea ce priveste sectoarele de pe piata romaneasca a fost dominata de sectorul retail / FMCG, care a generat 50% din toate contractele, in timp ce in Bucuresti cererea a fost dominata de 3PL / logistica (35%) si productie usoara (33%). Noile spatii logistice ale Profi din Timisoara si Craiova au reprezentat cele mai importante tranzactii, acoperind 115.500 de metri patrati.
Chiriile pentru spatiile de depozitare clasa A din locatiile importante au ramas in general stabile in acest an, intre 3,8-3,9 euro pe metru patrat pentru spatiile industriale si logistice din jurul Bucurestiului si in jur de 3,7-3,9 euro pe metru patrat pentru spatii din alte hub-uri din tara. Spre comparatie, in zona Varsovia, Sofia sau Budapesta chiriile se ridica la 5 euro pe metru patrat. Duratele medii de inchiriere in Romania sunt de 3-5 ani in cazul spatiilor de logistica si de 5-7 ani in cazul productiei.
Consultantii Colliers International observa ca, pe fondul pandemiei, stimulentele sunt mai mari, dezvoltatorii oferind anual chiriasilor mai multe luni fara plata chiriei decat anterior. De asemenea, chiriasii pot avea acces anticipat la proprietate cu 1-2 luni inainte. Altminteri, rata de neocupare se situeaza confortabil in zone cu o singura cifra, in jurul valorilor de 7-8%, si nu s-a observat nicio schimbare importanta pe fondul epidemiei de Covid-19.
In Europa Centrala si de Est (CEE), raportul Colliers International arata ca unele dintre provocarile cheie din acest sector includ disponibilitatea de terenuri si proprietati in locatii care indeplinesc atat cerintele dezvoltatorilor, cat si ale utilizatorilor finali, impreuna cu disponibilitatea si fiabilitatea utilitatilor, conectivitatea la infrastructura de transport, disponibilitatea si abilitatile fortei de munca si accesul la stimulente pentru investitii.
Pietele imobiliare industriale si logistice din regiunea CEE-17 sunt toate in diferite stadii de maturitate, atat in ceea ce priveste dimensiunea, cat si ritmul de dezvoltare. Suprafata totala a stocurilor moderne industriale si logistice (I&L) din CEE-17 depaseste cu mult 50 de milioane de metri patrati in total. Din acest volum total de spatii de depozitare, disponibilitatea actuala poate fi clasificata ca fiind scazuta, majoritatea pietelor inregistrand rate de neocupare sub 5%.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter