RO EN
السلة فارغة

ClusterPower va construi cu 36 milioane euro cel mai mare centru de date din tara

Compania ClusterPower, infiintata si controlata de trei antreprenori romani, va construi langa Craiova cel mai mare centru de date din Romania si unul dintre cele mai mari din Europa.
ClusterPower va crea o infrastructura de Inteligenta Artificiala one-stop-shop, in urma unei investitii initiale de 172 milioane lei (36 milioane euro), din care suma 82 milioane de lei este asigurata printr-un ajutor de stat acordat anul trecut de Ministerul de Finante. Diferenta este acoperita din fondurile proprii ale companiei si alte surse de finantare.
Cu o infrastructura de calcul performanta, proiectul ClusterPower va fi primul centru de date de tip hyperscale din regiune si va crea contextul pentru stimularea cresterii economice a regiunii, permitand gazduirea si dezvoltarea de solutii digitale de ultima generatie, cu valoare adaugata ridicata.
„Ne propunem sa cream o platforma interconectata avansata pe care sa dezvoltam solutii digitale inteligente, moderne, sustinute de infrastructura de mare putere pe care o construim. Consideram ca viziunea si strategia noastra sunt in concordanta cu cele ale Uniunii Europene si Romaniei, pe urmatoarele directii: stimularea cresterii economice, crearea de valoare pe termen lung, atat pentru companie, cat si pentru societate, precum si sustinerea inovatiei si performantei”, declara Cosmin Georgescu (foto), fondator si CEO ClusterPower.
Proiectul va fi construit in etape in localitatea Mischii, jud. Dolj pe un teren in suprafata de 25.427 metri patrati, aflat in proprietatea ClusterPower. Parcul tehnologic va include tehnologii avansate de calcul si o infrastructura energetica eficienta si rezilienta. Odata cu finalizarea investitiei, estimata in 2025, ClusterPower va fi cel mai mare furnizor de Cloud si Compute din Europa de Est si al saselea din Europa si va avea o prezenta globala, asigurata prin conectarea la 750 de centre de date din intreaga lume.
Constructia primului centru de date din parcul tehnologic incepe in cursul lunii iunie. In total, campusul de langa Craiova va gazdui cinci centre de date si va fi alimentat cu electricitatea produsa de o centrala pe gaz natural pe care ClusterPower o va construi pe acelasi amplasament. Centrala va avea o putere instalata de pana la 200 MW si va transforma centrul de date intr-unul dintre cele mai eficiente din punct de vedere energetic la nivel global, datorita sistemului de trigenerare care presupune producerea de electricitate, agent termic si agent de racire.
ClusterPower va fi unul dintre putinele centre de date din lume cu conexiune directa la cel mai inalt nivel de tensiune electrica (Transelectrica), precum si la cel mai inalt nivel de presiune de gaz natural (Transgaz), ceea ce ii asigura independenta energetica si ii permite costuri reduse de operare, siguranta inalta in functionare si flexibilitate in satisfacerea cerintelor de crestere viitoare. Ca masura de siguranta, centrul va fi conectat si la reteaua nationala de transport al electricitatii, ca o garantie a rezilientei proiectului la eventuale dezastre.
”Proiectarea centrului de date este facuta in conformitate cu standardul de certificare la rezilienta Tier III si va beneficia astfel de una dintre cele mai prestigioase certificari din domeniu, cea a Uptime Institute, pe trei dimensiuni - design, constructie si operare - nivel de certificare pe care nu il are niciun alt centru de date din Europa de Sud-Est. Proiectul nostru este primul centru de date de mari dimensiuni din Romania si primul hyperscale din Europa de Sud-Est, iar prin asta vom creste competitivitatea Romaniei in infrastructura IT globala, consolidand astfel imaginea consacrata de specialisti de top in IT. Ceea ce oferim clientilor, dincolo de un centru de excelenta pentru inteligenta artificiala, este incredere, securitate a datelor si rezilienta la dezastre”, declara Vladimir Ester, CTO ClusterPower.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter