RO EN
السلة فارغة

GREENSTEEL: Planul de investitii al Liberty Galati pentru productia de otel ecologic

Societatea Nationala de Gaze Naturale Romgaz SA Medias si Liberty Galati SA au incheiat ieri un memorandum de intelegere pentru infiintarea unei societati in comun, de tip joint venture, in perspectiva dezvoltarii unor proiecte de investitii de tip greenfield (de la zero), respectiv dezvoltarea unei unitati de producere a energiei electrice pe baza de gaze naturale (CCGT) si a unora din surse regenerabile - eoliene si fotovoltaice.
Noua companie va cauta sa atraga fonduri europene prin intermediul mecanismului de finantare Green Deal si/sau prin intermediul schemelor de finantare disponibile in Romania. Perioada de implementare a acestor proiecte de investitii va fi cuprinsa intre 3,5 si 4 ani, interval in care ambele companii vor coopera si vor depune eforturi comune pentru ca proiectele de investitii sa devina realitate si un model de buna practica in economia romaneasca.
"Acest parteneriat este un exemplu pentru Romania. Continuam astfel prioritatile Romgaz din strategia de dezvoltare pe termen lung, prin care ne dorim sa diversificam lanturile de valorificare a gazelor naturale la nivel superior. Investitia este una importanta la nivel national si reprezinta un prim pas de pozitionare a Romaniei pe harta Europei in productia de otel verde. Astfel de investitii duc la dezvoltari pe orizontala a multor sectoare economice si implicit o motivatie pentru Romgaz sa amplifice programele de explorare-productie", a declarat Adrian Volintiru, directorul general Romgaz.
"Pe baza acordului pe care le-am semnat astazi cu Romgaz, vom putea livra energia competitiva pe termen lung, necesara sustinerii acestui proiect fascinant, de a produce la Galati otel cu o amprenta redusa de carbon. Nu am nicio indoiala ca acest proiect va avea un mare succes si va pune Galatiul pe harta, nu doar in Europa, ci la nivel global, ca o unitate de fabricare a otelui cu continut scazut de carbon, durabil, pentru o noua epoca, construita pentru generatiile urmatoare", a precizat Sanjeev Gupta, Presedintele Executiv al Aliantei GFG, care include Liberty Group.
 
Memorandum cu Guvernul Romaniei pentru investitii
Tot ieri, Liberty Galati a mai semnat un memorandum si cu Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri (MEEMA), reprezentat de ministrul Virgil Popescu, care prezinta planurile de investitii ale GFG pentru Liberty Galati si confirma hotararea Ministrului de resort de a sprijini si incuraja investitiile Aliantei GFG in dezvoltarea sustenabila a Combinatului.
Alte memorandumuri au fost semnate cu:
  • Prof. Dr. Puiu Lucian Georgescu, Rectorul Universitatii „Dunarea de Jos” din Galati, pentru colaborarea in scopul crearii unei Academii Liberty Galati Greensteel care sa incurajeze mai multi tineri, de la ingineri de top pana la specialisti tehnici si operationali, sa intre in industria otelului pentru a ajuta la dezvoltarea metodelor de productie mai durabile;
  • Mihai Varlam, Director Executiv la Institutul Roman de Cercetare si Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice si Izotopice, care urmeaza sa contribuie la dezvoltarea de studii tehnice si aplicatii in afaceri ale tehnologiei ecologice pe baza de hidrogen in productia de otel;
  • Traian Halalai, Presedinte Executiv, EximBank Romania, prin care se consfinteste colaborarea in sprijinul investitiilor GFG in liberty Galati.
 
Planurile de investitii Greensteel - investitii de 1,2 miliarde euro
Planurile de investitii Greensteel ale Aliantei GFG includ:
  • instalatie pentru obtinerea Fierului Redus Direct (DRI) cu o capacitate de 2,5 milioane de tone. Acest echipament DRI, care va folosi initial gaz metan, va trece ulterior la utilizarea hidrogenului, pe masura ce tehnologia de productie cu hidrogen devine mai rentabila.
  • doua Cuptoare cu Arc Electric, din care unul va fi dedicat pentru turnarea bramelor pentru renumitul laminor de tabla groasa de la Galati, iar celalalt pentru a turna direct productia de rulouri laminate la cald, o tehnologie de ultima generatie si foarte competitiva. Cuptoarele cu Arc Electric vor reduce emisiile de CO2 pe tona de otel produs cu pana la 80%, aceste emisii scazand pana la niveluri aproape de zero odata ce instalatia DRI va fi alimentata cu hidrogen. Aceasta va face din Galati primul combinat siderurgic cu flux primar al GFG din Europa, aflat pe calea de a deveni neutru de carbon pana in 2030.
  • extinderea capacitatii de productie catre 4 milioane de tone de otel lichid pe an.
"Ca ministru al Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri am fost alaturi de Sanjeev Gupta, presedinte Executiv, GFC Alliance, semnatarul Memorandumului de Intelegere intre MEEMA si GFC Alliance prin care se va face o investitie majora, cu o valoare estimata de 1,2 miliarde de euro, in Liberty Galati, pentru a o transforma intr-un campion regional in productia de otel de inalta calitate si calatoria sa catre neutralitatea privind emisiile de carbon. In prima faza se va utiliza gazul, iar apoi se va utiliza hidrogenul. Intentia MEEMA de a sprijini si incuraja investitiile in dezvoltarea durabila a Liberty Galati, care va sustine bunastarea economica si ecologica pe termen lung a angajatilor sai, a comunitatilor locale si a economiei romanesti", a declarat Virgil Popescu, ministrul Economiei.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter