RO EN
السلة فارغة

CTDS: Dirigintii de santier, reuniti dupa mai mult de 25 de ani

La data de 3 septembrie 2016, sala de conferinte a Rin Airport Hotel, din Capitala, a gazduit adunarea nationala a dirigintilor de santier, eveniment organizat de Colegiul Tehnic al Dirigintilor de Santier (CTDS), la care au participat cateva zeci de asemenea specialisti, interesati de modul in care se poate indeplini sistemul calitatii in constructii. Potrivit unui comunicat al asociatiei, adunarea nationala a celor mai semnificativi membri ai breslei a fost prima de acest fel pentru o perioada mai lunga de un sfert de secol, ceea ce s-a evidentiat inca de la inceput ca fiind o mare problema, intrucat problemele specifice nu au putut fi dezbatute intr-un cadru propice pentru mai mult de 25 de ani, timp in care piata constructiilor a evoluat in ceea ce priveste toti parametrii sai.
„Infiintata in 2016, asociatia a reusit deja sa reuneasca interesele a mai bine de 800 de diriginti de santier, ce au dorit sa isi consolideze eforturile alaturandu-se unei organizatii care si-a propus, inca de la inceput, sa reprezinte acest corp profesional. Cu ocazia intalnirii, s-au dezbatut numeroase probleme, iar concluzia este ca, in acest moment, sistemul calitatii se afla in colaps, existand deficiente majore pe toate palierele: pornind de la beneficiarul care nu doreste calitate, in favoarea unor costuri scazute, continuand cu institutiile publice care nu isi indeplinesc sarcinile, trecand prin proiectare, unde nivelul de calitate ramane extrem de scazut, iar majoritatea verificatorilor de proiecte abordeaza superficial misiunea pe care o au si pana la faza de executie, unde chiar o parte din dirigintii de santier nu isi respecta statutul si unde executantul nu dispune de un minim sistem de calitate si de personal autorizat. Astfel, au fost semnalate nereguli si s-a concluzionat ca in acest fel nu se mai poate. Tocmai de aceea Colegiul Tehnic al Dirigintilor de Santier a propus si impreuna cu factorii institutionali responsabili cu controlul calitatii sa promoveze o modificare legislativa care va obliga firmele sa se certifice si astfel sa dispuna de personal calificat, sa respecte proceduri etc.”, informeaza comunicatul CTDS.
Dirigintii de santier reclama slaba calitate a proiectelor
Unul dintre principalele subiecte discutate la adunarea generala a membrilor asociatiei a fost reprezentat de discutiile referitoare la calitatea slaba a proiectelor si la modul superficial in care se face verificarea acestora. „Nu exista, la nivel de proiectanti, o verificare de calitate, iar de multe ori acestia nu dispun de experienta necesara. Atunci cand discutam de lucrarile publice, situatia este si mai problematica, deoarece se organizeaza licitatii pentru investitii in care cantitatile de lucrari nu sunt corelate cu proiectul tehnic. Astfel, se ajunge la conflicte intre executant si beneficiar. Un aspect semnalat punctual este cel al caietelor de sarcini a caror conceptie este deficitara. Practic, proiectantii au dobandit prostul obicei de a copia fraze din normative si a considera ca acela este caietul de sarcini. De asemenea, exista si asociatii, precum OAR, ce au facut pachete de caiete de sarcini puse la dispozitia proiectantilor si care sunt folosite abuziv de catre acestia, fara a exista vreo legatura cu lucrarea ce urmeaza a se executa. Un caiet de sarcini trebuie sa cuprinda lucruri concrete legate de executia lucrarii si nu o insiruire pe zeci de pagini in care nu mai reusesti sa intelegi ce este necesar pentru lucrare si ce este inutil. Ceea ce nu se poate descrie in planuri trebuie sa apara in aceste documente, sintetic, clar, fiecare fraza trebuind a fi utila”, avertizeaza dirigintii de santier ce au participat la eveniment.
O alta opinie asumata in comun de dirigintii de santier este aceea potrivit careia calitatea slaba a pregatirii si formarii profesionale continue a specialistilor reprezinta, insa, o consecinta a esecului statului de a investi in calitate. „Nu este admisibil sa nu se ia masuri pentru asigurarea pregatirii continue, folosindu-se in acest scop, spre exemplu, sistemul de invatamant universitar”, dupa cum explica dirigintii de santier.
Lucrarile realizate in regie proprie - o sursa a neconformitatilor
Cu prilejul derularii lucrarilor adunarii nationale, s-a discutat si despre folosirea abuziva a statutului de regie proprie. „Astfel, fiecare construieste cum vrea, fara a tine cont de opiniile specialistilor. Cele mai multe probleme apar la aceste constructii, unde, deseori, sistemul calitatii este ocolit prin evitarea angajarii unor firme de executie care dispun macar de un numar minim de specialisti. De aceea, s-ar impune ca, in mod expres, prin lege, sa se defineasca regia proprie, astfel incat acest fenomen ilegal sa fie stopat”, au mai propus membrii CTDS.
S-a mai ridicat problema necesitatii ca dirigintele de santier sa intervina in procesul de investitie imediat dupa faza de proiectare si inainte de selectarea executantului (antreprenorului). In opinia membrilor colegiului, una din atributele legale ale dirigintelui de santier este tocmai verificarea proiectului, ori, daca selectarea executantului s-a facut deja pentru un proiect cu deficiente, pot aparea numeroase probleme inca din aceasta etapa. In acest sens, s-a aratat ca, pe plan national, exista numeroase lucrari de interes public ce au fost atribuite prin licitatie, la care dirigintele de santier a constatat ulterior existenta unor probleme grave, iar procesul investitional s-a blocat.
De asemenea, dirigintii se alatura celor care sustin ca asa-numitul criteriu al celui mai mic pret trebuie sa dispara din procesul de selectie a ofertantilor, deoarece „acestia se folosesc de toate tertipurile ca sa intocmeasca in asa mod oferta, incat sa poata ulterior solicita diverse suplimentari, uneori santajand cu nefinalizarea lucrarilor. Tocmai de aceea, este nevoie ca persoana sau comisia care analizeaza tehnic documentatia sa se pronunte in defavoarea celor care propun preturi ce se afla cu mult sub limita data de proiectant”.
Registru electronic online al investitiilor, creat si administrat in curand de ISC
Avand in vedere bunele relatii de colaborare dintre CTDS si Inspectoratul de Stat in Constructii - ISC, atat ca urmare a faptului ca unii membri marcanti ai asociatiei au facut parte din structurile centrale sau teritoriale ale institutiei abilitate sa exercite controlul statului in ramura de constructii, cat si, mai ales, datorita obiectivelor comune ale celor doua organizatii, la adunarea nationala a membrilor CTDS a participat ca invitata, in prezidiu, ing. Nina Stelea, din partea ISC, care, in cuvantul sau, a aratat ca, in ultimul an „au fost implementate doua masuri importante ce vizeaza calitatea: garantia obligatorie si certificarea firmelor de constructii, pentru a nu se mai admite lucrari executate de companii ce nu au personal calificat. Inspectoratul a propus si definirea prin lege a «regiei proprii», pentru a se evita folosirea abuziva si ilegala a acesteia. De asemenea suntem in faza de implementare a unui proiect de inregistrare si urmarire electronica a investitiilor, in vederea reducerii birocratiei”.
Astfel, dirigintii de santier considera drept „salutara decizia Inspectoratului de Stat in Constructii, care va realiza un registru electronic - online al investitiilor si care va fi gestionat de dirigintii de santier, responsabilii tehnici cu executia si inspectorii desemnati. Acest lucru va reduce semnificativ birocratia, iar sistemul calitatii va fi cu mult mai usor de urmarit si de corectat. In plus, este benefica eliminarea interactiunii factorului uman, care genereaza subiectivism”.
In alta ordine de idei, s-a mai discutat si despre problemele intampinate atunci cand au loc controale ale Curtii de Conturi. „De multe ori, s-a primit raspunsul ca inspectorii nu sunt interesati de aspectele tehnice, ci doar de respectarea standardelor de cost. Ori proiectarea si executia nu se poate face cu standardele de cost, ci pe baza de standarde si reglementari tehnice. Aceasta aberatie monumentala a fost deja semnalata catre MDRAP, institutia ce a propus aceste standarde de cost. Mai exista si situatii in care inspectorii Curtii de Conturi confunda atributiile dirigintele de santier cu ale executantului si, din necunoastere, se considera ca sunt de aceeasi parte a baricadei, ba mai mult, uneori, ca dirigintele ar fi si angajat al executantului. Acest lucru produce consecinte nedorite si denota necunoasterea modului de functionare a sistemului calitatii in constructii, din partea organului de control”, mai sustin membrii CTDS.
La adunarea nationala s-a mai concluzionat, in urma dezbaterilor, ca „exista constructii la care executia este intrerupta si la care nu se ia practic nicio masura privind conservarea. Numeroase din aceste constructii sunt de interes public, facute pe banii contribuabilului roman. S-a ridicat si problema ca dirigintii de santier sa poata asigura si urmarirea curenta a cladirilor, aspect ce este prevazut prin lege, dar care, din lipsa de specialisti, nu este indeplinit. Reprezentanta Inspectoratului de Stat in Constructii a dat asigurari ca s-a propus o modificare legislativa in acest sens”.
Pentru a deveni un model in ceea ce priveste formarea profesionala si imbunatatirea continua a activitatii - tocmai in ceea ce priveste subiectul de baza analizat cu prilejul derularii adunarii nationale a CTDS (sistemul calitatii in constructii) - membrii organizatiei si-au asumat editarea Manualului Dirigintilor de Santier, ce va include un sistem de proceduri si reglementari tehnice care sa duca la aplicarea unitara a calitatii in constructii, la nivel national. In orice caz, obiectivele principale trasate pentru urmatoarele sase luni si stabilite de cei prezenti la eveniment sunt reprezentate de: finalizarea proiectului unei legi privind organizarea dirigintilor de santier, realizarea Manualului Dirigintilor de Santier si dezvoltarea asociatiei, prin organizarea unor filiale la nivel regional si judetean. Astfel, s-a stabilit inclusiv necesitatea realizarii unor comisii ce se va ocupa de indeplinirea obiectivelor mentionate anterior, cu participarea voluntara a oricarui membru CTDS.
***
Potrivit presedintelui sau, ing. Cezar Preda, „CTDS a aparut ca o necesitate obiectiva privind organizarea specialistilor in constructii responsabili cu calitatea”. In acest moment, asociatia reuneste interesele a mai mult de 800 de diriginti de santier, specialisti responsabili cu asigurarea calitatii, iar actualmente, in registrul dirigintilor de santier, autorizati de Inspectoratul de Stat in Constructii, figureaza 14.290 de persoane. Punctand, inca o data, una dintre cele mai importante concluzii stabilite la eveniment, ing. Cezar Preda a declarat, in mod plastic, ca „actualmente, sistemul calitatii in constructii a ajuns pe marginea prapastiei si este necesar a fi luate masuri urgente pentru a evita un dezastru generalizat. S-au identificat, astfel, deficiente majore, pornind de la nivelul autoritatilor publice, trecand prin corpul de specialisti si al executantilor si pana la beneficiari, ce nu doresc sa investeasca in calitate, in favoarea unor costuri scazute de executie. Trebuie sa recunoastem deschis ca, desi normele au devenit mai exigente, se realizeaza lucrari de executie de slaba calitate”. Pentru informatii suplimentare, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter